تلسکوپ فضایی "جیمز وب" مانوری حیاتی را پشت سر گذاشت
تلسکوپ فضایی جیمز وب یکی از مراحل حیاتی پس از پرتاب را پشت سر گذاشت.
به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، این رصدخانه غولپیکر روز گذشته 25 دسامبر (چهارم دی) از پایگاه فضایی اروپا در کورو، گویان فرانسه (مستعمرهای در شمال آمریکای جنوبی و در همسایگی برزیل) در ساعت 7:20 صبح به وقت منطقه زمانی شرقی (15:50 به وقت تهران) به فضا پرتاب شد و پس از گذشت 12.5 ساعت مانوری حیاتی را طی سفر یک ماهه خود به سمت مدار مورد نظر آغاز کرد. طی این مانور، تلسکوپ فضایی جیمز وب به مدت 65 دقیقه پیشران خود را روشن کرد و طبق بیانیهای از ناسا این مرحله در ساعت 8:55 بعد از ظهر به وقت منطقه زمانی شرقی (5:25 به وقت تهران) به پایان رسید.
این تلسکوپ فضایی قرار است در مداری به نام "نقطه لاگرانژ زمین - خورشید 2" یا L2 در فاصلهی حدود 1.5 میلیون کیلومتری از زمین و پشت به خورشید قرار بگیرد.
این فضاپیما با گذشت 12 ساعت از پرواز 10 درصد از مسیر خود را پیموده است. هنگامی که تلسکوپ به فاصله 160 هزار کیلومتری از زمین قرار رسید، مانوری حیاتی برای اطمینان از رسیدن "وب" به مقصد انجام گرفت.
به گفتهی ناسا، این مانور روشن کردن پیشران که "Mid-Course Correction Burn 1a" یا "MCC1a" نام دارد، مهمترین مانور مداری از سه مانوری بوده است که "وب" در طول سفر خود به نقطه لاگرانژ 2 انجام میدهد و تنها مانوری بوده که نیاز به زمانبندی دقیق داشته است.
به طور معمول فضاپیماها باید در ساعات اولیه پس از پرتاب یک مانور برای تعیین مسیر انجام دهند با این حال این مانور برای "وب" با محدودیت مهمی روبرو بود. به گفتهی ناسا، این فضاپیما قادر به کاهش سرعت نیست زیرا انجام چنین کاری نیازمند چرخیدن است و چرخیدن تجهیزات حساس "جیمز وب" را در معرض تشعشعات خورشید قرار میدهد.
بنابراین این رصدخانه تنها میتواند سرعت خود را افزایش دهد و به همین دلیل توالی پرتاب این تلسکوپ به گونهای طراحی شده بود که موشک آریان 5 به جای فراهم کردن انرژی بیشتر، انرژی کمتری نسبت به آنچه نیاز بود فراهم کند. مانور "MCC1a" فرصتی بود که این تلسکوپ مسیر خود را به سمت نقطه لاگرانژ2 تنظیم کند.
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا نیز پس از پرتاب این تلسکوپ در توییتی نوشت: به ناسا و همهی کسانی که پرتاب امروز تلسکوپ فضایی جیمز وب را رقم زدند تبریک میگویم. "وب" نمونه درخشانی است که قدرت رویا پردازیهای بزرگ را نشان میهد. ما میدانستیم که این پروژه تلاشی پرخطر خواهد بود اما خطرهای بزرگ، پاداشهای بزرگی به همراه میآورد.
با تکمیل مانور "MCC1a"، اکنون تلسکوپ جیمز وب دو مانوری که به زمانبندی دقیق احتیاج داشتهاند را با موفقیت پشت سر گذاشته است. از این پس سایر مراحل آمادهسازی در زمانبندی منعطفتری انجام میگیرد.
با توجه به جدول زمانی ناسا، نقطه عطف بعدی "وب" در سفر یک ماهه، حدود یک روز پس از پرتاب رخ خواهد داد. در این زمان این رصدخانه "مجموعه آنتن گیمبالد"(Gimbaled Antenna Assembly) خود را به طور خودکار در جهت زمین نصب میکند. این مجموعه، آنتن مهم ارتباطی "وب" را در اختیار دارد.
نصب و راهاندازی جیمز وب در فضا دستکم شش ماه به طول خواهد انجامید و پس از آن شاهد اولین تصاویر از این تلسکوپ قدرتمند خواهیم بود.
جیمز وب ما را با خود به نخستین روزهای تشکیل حیات میبرد و تصاویری از کهکشانها وسیارات دور به زمین میفرستد.
انتهای پیام