سه‌شنبه 6 آذر 1403

توافقی جدید میان ایران و روسیه در پیش است | جزییات این امضا مهم

وب‌گاه 55 آنلاین مشاهده در مرجع
توافقی جدید میان ایران و روسیه در پیش است | جزییات این امضا مهم

راشا تودی نوشت که انتظار می رود این توافق بسیار به سود شرکت های روس باشد، زیرا آنها از عوارض گمرکی بسیار بالای ایران معاف می‌شوند.

ولادیمیر ایلیچف معاون وزیر توسعه اقتصادی روسیه به شبکه راشا تودی گفت که مسکو و تهران در مراحل پایانی (مذاکرات) توافقنامه تجارت آزاد هستند. به گفته وی این توافق تمامی حوزه های تجارت دو کشور را در بر می گیرد و قرار است در سال جاری میلادی امضا شود.

راشا تودی نوشت که انتظار می رود این توافق بسیار به سود شرکت های روس باشد، زیرا آنها از عوارض گمرکی بسیار بالای ایران معاف می‌شوند.

توافق همکاری راهبردی روسیه و چین امضا شد

ایلیچف گفت که روسیه اکنون در حال مذاکره قراردادهای تجارت آزاد مشابه با امارات متحده عربی، مصر و اندونزی بوده و پیش بینی می شود که تا دو سه سال آینده این قراردادها اجرایی شوند.

این مقام اقتصادی روسیه همچنین گفت: پس از اعمال تحریم های آمریکایی، دلار و یورو سلطه خود را در تسویه حساب های روسیه از دست داده اند.

وی افزود که سهم دلار و یورو در تسویه حساب های روسیه از 90 درصد در اوایل سال 2022 به کمتر از 50 درصد تا پایان آن سال کاهش یافت و این روند ادامه خواهد یافت.

ایلیچف در مجمع بین المللی اقتصادی سن پترزبورگ (SPIEF) گفت که دلار و یورو به تدریج سلطه جهانی خود را از دست می دهند زیرا سیاست تحریمی تحت رهبری واشنگتن موجب شده که کشورهای بیشتری به تسویه حساب با ارزهای ملی روی بیاورند.

وی ادامه داد: در اوایل سال 2022 سهم دلار و یورو در گردش تجاری روسیه تقریباً 90 درصد بود. تا پایان سال، سهم این ارزها به 48 درصد کاهش یافت و بیش از 50 درصد تسویه حساب ها به روبل و یوان انجام شد. همزمان با تصویب بسته های تحریمی جدید از سوی کشورهای غربی، امسال نیز این روند همچنان ادامه خواهد داشت.

راشا تودی به نقل از ایلیچف نوشت که بسته به سناریوهای مختلف، وزارت دارایی روسیه انتظار دارد سهم دلار و یورو تا پایان سال 2023 به 10 تا 15 درصد کاهش یابد. وی خاطرنشان کرد: سهم روبل در تسویه حساب بین کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EEU) در سال 2023 به 75 درصد رسید. در خارج از اتحادیه و کشورهای اتحاد جماهیر شوروی سابق، چین و کشورهای عربی از جمله طرف هایی هستند که به طور فعال تر دلار را کنار می گذارند. روپیه نیز حجم قابل توجهی از تسویه حساب های مسکو را با هند تشکیل می دهد.

بر اساس آمار رسمی، تجارت دوجانبه میان چین و روسیه در سال 2022 بیش از 34 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت و به رکورد 190 میلیارد دلار رسید. به گفته ایلیچف، اکنون مسکو و پکن تجارت 300 میلیارد دلاری تا پایان سال 2030 را هدف گذاری کرده اند.