توافق هسته ای
توافق هسته ای
اقتصادنیوز: یک طرح توافق جامع در سطح منطقه میتواند بسیار بادوامتر و قدرتمندتر از برجام باشد.
روزهای سخت و دردناک برجام در اتاق مراقبت های ویژه در حال گذر است و همه همچنان که از بلند شدن این بیمار رو به موت ناامیدند اما دلشان هم نمی خواهد مرگ قطعی را اعلام کنند.
نشریه فارن پالیسی در یادداشتی به مناسبت پنجمین سالروز خروج ترامپ از برجام نوشت: در مدت پنجسال گذشته، چشمانداز حلوفصل صلحآمیز بحران هستهای از بد به بدتر تبدیل شده است و تهران باردیگر در آستانه نقطه گریز قرار دارد. با این حال ما نباید اجازه دهیم که تلاشهای فانتزی برای دستیابی به توافق بهتر، مزایای عملی مهار برنامه هستهای را تحتالشعاع قرار دهد.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه پیشین ایران در سالروز خروج آمریکا از توافق هسته ای در صفحه توییترش نوشت: «پنج سال پیش در چنین روزی، آمریکا برای خوش خدمتی به منافع اسرائیل از برجام خارج شد و یک دستاورد بی مانند دیپلماتیک را از بین برد. آمریکا بدون هیچ جایگزینی، منافع همه، بهویژه آمریکایی ها و ایرانی ها را به خطر انداخت. نتیجه دست کشیدن از فرصت های مشترک در راستای توهمات مجموع - صفر.»
ممکن است توافق ایران و آمریکا ناممکن باشد اما با برقراری رابطه بهتر پادشاهیهای غرب حوزه خلیج فارس با ایران که زمانی غیر ممکن به نظر می رسید، توافقی پایدارتر برخلاف برجام امکانپذیر است. این توافق تازه به تهران آرامش اقتصادی معنادارتر و پایدارتری ارائه می دهد و می تواند به طور دائم و نه موقت برنامه هسته ای ایران را مهار کند
سخنگوی وزارت خارجه درباره نصب دوربینهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تأسیسات هستهای ایران گفت: قبلا توضیح دادم و نمیتوانم بیش از این توضیحی بدهم.
یک توافق منطقه ای بین ایران با کشورهای عربی خلیج فارس پیشنهادی است که «علی واعظ» و «ولی نصر» ارایه کرده و معتقدند می تواند بسیار بهتر از احیای برجام، منافع طرف های دخیل از جمله ایران را تامین کند.
دیاکو حسینی، کارشناس مسائل بینالملل درباره ابعاد سیاسی اظهارات اخیر مشاور امنیت ملی کاخ سفید مبنی بر اینکه آمریکا آزادی عمل اسرائیل مقابل تهدید هسته ای جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت می شناسد، گفت: «اظهارات اخیر مشاور امنیت ملی آمریکا یک بازی دیپلماتیک با اهداف سیاسی است.»
والاستریت ژورنال در مقالهای به بررسی سطح جدید روابط ایران با روسیه و چین پرداخت. مسکو و پکن دوستان جدید تهران در عرصه سیاست خارجی هستند و جمهوری اسلامی از این طریق سعی میکند خود را از فشارهای بینالمللی خارج کند. تعمیق این روابط آنچنان است که توافق هستهای نیز تحتالشعاع قرار گرفته و برجام جذابیتهای گذشته خود را برای تهران از دست داده است.
رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره خطرات اطراف نیروگاه هستهای زاپوریژژیا هشدار داد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا روز گذشته در موسسه واشنگتن اعلام کرد که اولویت واشنگتن برای حل مساله هستهای ایران، دیپلماسی است؛ با این حال این کشور از هیچ اقدامی برای جلوگیری از هستهای شدن ایران فروگذار نخواهد کرد. او در این اندیشکده و با این سخنان از سیاست جدید آمریکا در قبال ایران که دیپلماسی را به پشتوانه بازدارندگی به پیش میبرد، رونمایی کرد.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید بار دیگر بر ضرورت حل و فصل مسائل پیرامون برنامه هستهای ایران از طریق راهکارهای دیپلماتیک تأکید کرد.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی در اظهاراتی عنوان کرد که ایران، این رژیم را شیطان کوچک و آمریکا را شیطان بزرگ میبیند.
ادعای تلاش ایران برای دستیابی به تواناییهای هستهای درحالی تکرار میشود که این ادعاهای واهی آنها هرگز به اثبات نرسید و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز هیچگاه شواهدی دال بر وجود انحراف در فعالیتهای هستهای کشورمان به دست نیاورده است.
گالانت در بخشی از ادعاهایش گفت: اسرائیل به ایران اجازه نخواهد داد به تلاش برای ایجاد پایگاه نظامی در سوریه ادامه دهد.
واشنگتن دارای اراده سیاسی برای امضای این توافق نیست، زیرا بایدن میترسد که آن را امضا کند و دشمنانش از آن، علیه او در انتخابات آتی استفاده کنند.