دوشنبه 5 آذر 1403

توان جمهوری اسلامی ایران در ارزیابی و اعتباربخشی «پزشکی» در منطقه

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
توان جمهوری اسلامی ایران در ارزیابی و اعتباربخشی «پزشکی» در منطقه

وزیر بهداشت تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران خود را همکار فدراسیون جهانی آموزش پزشکی (WFME) می داند و آماده ایم از توان ارزیابی کمی و کیفی ایران برای اعتباربخشی رشته پزشکی در منطقه استفاده شود.

وزیر بهداشت تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران خود را همکار فدراسیون جهانی آموزش پزشکی (WFME) می داند و آماده ایم از توان ارزیابی کمی و کیفی ایران برای اعتباربخشی رشته پزشکی در منطقه استفاده شود.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر بهرام عین اللهی در نشست هم اندیشی اعتبار بخشی آموزش پزشکی با حضور رئیس فدراسیون جهانی آموزش پزشکی WFME در محل وزارت بهداشت افزود: کارهای بزرگی در 44 سال گذشته پس از انقلاب اسلامی در حوزه سلامت انجام شده است اما در همین زمینه آموزش پزشکی را یکی از کارهای زیربنایی می دانیم و برای سنجش کیفیت آموزش، اعتباربخشی موسسه ای و اعتباربخشی برنامه ای را اجرا کرده ایم.

وی با اشاره به برگزاری امتحانات دوره ای در گروه علوم پزشکی گفت: ما توانسته ایم با ارتقای آموزش، بسیاری از شاخص های بهداشتی کشور را نیز ارتقاء بدهیم که از آن جمله می توان به مهمترین شاخص یعنی خروجی نظام سلامت اشاره کرد. افزایش امید به زندگی به بالای 75 سال، کاهش چشمگیر مرگ و میر نوزادان، مادران باردار و کودکان نیز از دیگر شاخص های این حوزه است.

عین اللهی به همکاری گسترده جمهوری اسلامی ایران با سازمان جهانی بهداشت (WHO) اشاره کرد و گفت: به تازگی به دلیل حذف سرخجه و سرخک توانسته ایم از سازمان جهانی بهداشت تقدیرنامه دریافت کنیم. همچنین مالاریا در حال حذف است و فلج اطفال در کشور ریشه کن شده است. ایران یکی از موفق ترین کشورها در کنترل کرونا بوده و توانسته ایم 6 واکسن مرتبط با کووید در کشور تولید کنیم و تنها کشور منطقه هستیم که این واکسن ها را ساخته ایم.

وی ادغام آموزش در بهداشت و درمان را یکی از عوامل موثر در موفقیت های نظام سلامت برشمرد و گفت: پیش از این ادغام ما چندان در ارائه خدمات به مردم موفق نبودیم اما پس از ادغام برنامه های درسی در راستای پاسخگویی به نیاز مردم قرار گرفت و ادغام موجب شد نیاز مردم در حوزه سلامت تامین شود.

وزیر بهداشت درباره موضوع آموزش پرستاری در ایران گفت: بیش از 200 دانشکده پرستاری در کشور داریم که تنها 9 هزار پرستار در مقطع کارشناسی در سال تربیت می کنند اما مسئله به کارگیری پرستاران منوط به مجوزهای استخدامی است و در حال حاضر تعداد پرستاران تربیت شده بیش از مجوزهای استخدامی دانشگاه ها است. همچنین 99 درصد داروهای مورد نیاز و 40 درصد تجهیزات پزشکی مورد نیاز در کشور تولید می شود.

وی گفت: ارتقاء کیفیت آموزش برای ما اهمیت زیادی دارد و برای آن سیستمی داریم که به طور مرتب این اعتباربخشی در حال انجام است. سیستم اعتباربخشی در کشور به شکل یک مخروط است که استانداردهای اعتباربخشی فدراسیون جهانی آموزش پزشکی (WFME) در راس آن قرار دارد. این استانداردها حداقل هایی هستند که در دانشکده های پزشکی عمل می شود اما ما در ایران یک اعتباربخشی ملی داریم که استانداردهای سختگیرانه تری نسبت به WFME دارد و پس از آن اعتباربخشی دانشگاهی که آنهم سنجه های سختی دارد در حال اجرا در کشور است.

عین اللهی با اشاره به تعداد اعضای هیات علمی و دانشجویان علوم پزشکی در کشور یادآور شد: در حال حاضر 22 هزار عضو هیات علمی در گروه علوم پزشکی داریم که از این تعداد 9 هزار نفر زنان هسند و از میان 270 هزار دانشجوی علوم پزشکی نیز 60 درصد این دانشجویان را زنان تشکیل می دهند.

وی گفت: یکی از کارهای مهم وزارت بهداشت آموزش دانشجویان به صورت جامعه نگر است. در تمام استان های کشور در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی وجود دارد و علاوه بر آموزش های معمول، در همکاری با WFME رشته آموزش پزشکی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی راه اندازی شده است که اعضای هیات علمی در دوره های کوتاه مدت با آن آشنا می شوند.

وزیر بهداشت از آموزش مداوم به عنوان یکی از موفقیت های به روزرسانی دانش اعضای هیات علمی و گروه پزشکی نام برد و گفت: آموزش مداوم برای کلیه گروه های پزشکی الزامی است و افراد ملزم هستند در مدت 5 سال برای جمع آوری امتیازات مورد نیاز تمدید پروانه مطب در دوره های آموزش مداوم شرکت کنند.

وی وجود شبکه بهداشتی در کشور را یکی از مهمترین دستاوردهای ادغام برشمرد و گفت: در تمام روستاهای کشور خانه بهداشت داریم و به منظور توسعه پزشکی خانواده، کاری که در مدت 10 سال اخیر به صورت پایلوت در دو استان در حال اجرا است را می خواهیم به صورت کشوری اجرا کنیم.

عین اللهی افزود: به نظر می رسد که پزشک خانواده به تنهایی موجب ارتقاء سلامت نمی شود و ما به این نتیجه رسیدیم که باید سیستم پزشکی خانواده راه اندازی شود. یکی از دلایل این است که پزشکان بیشتر مایل هستند که در درمان حضور داشته باشند اما برای وزارت بهداشت پیشگیری و بهداشت اهمیت بیشتری دارد که با همکاری سایر افراد از جمله ماما، بهداشتکار و بهورز قابل توسعه است.

وی با اشاره به همکاری گروه «جی 5» که شامل کشورهای ایران، عراق، افغانستان، پاکستان و تاجیکستان است، گفت: گروه همکاری «جی 5» در حوزه سلامت منطقه فعال است و معتقدیم سلامت منطقه ای در پرتو همکاری منطقه ای به دست می آید.

وزیر بهداشت از تدوین راهنماهای بالینی به عنوان یکی از موفقیت های عرصه آموزش و درمان نام برد و گفت: برای هر بیماری راهنمای بالینی وجود دارد و همین امر موجب توسعه آموزش تخصصی و فوق تخصصی شده است.

وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران خود را همکار فدراسیون جهانی آموزش پزشکی (WFME) می داند و این آمادگی وجود دارد از توان ارزیابی کمی و کیفی ایران برای اعتباربخشی رشته پزشکی در منطقه استفاده شود.

عین اللهی خاطرنشان کرد: ما آمادگی داریم با توجه به ظرفیت های خالی دانشگاه ها به تبادل استاد و دانشجو در منطقه بپردازیم و شرایط خوبی را در حوزه توسعه توریسم سلامت فراهم کنیم.