دوشنبه 23 تیر 1404

توسعه بازار انرژی‌های پاک و تأمین مالی پروژه‌ها با انتشار گواهی برق تجدیدپذیر

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
توسعه بازار انرژی‌های پاک و تأمین مالی پروژه‌ها با انتشار گواهی برق تجدیدپذیر

بنابر گفته مسئولان، در بورس انرژی برنامه‌هایی برای انتشار گواهی برق تجدیدپذیر برای امسال در دستور کار قرار گرفته شده است و این گواهی‌ها می‌توانند نقش مؤثری در توسعه بازار انرژی‌های پاک و تأمین مالی پروژه‌های تجدیدپذیر ایفا کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ کیمیا قلی‌پور - با توجه به تغییرات اقلیمی و نیاز به کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی، استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر به یکی از اولویت‌های اصلی کشور‌های مختلف تبدیل شده است. در این راستا، گواهی برق تجدیدپذیر به عنوان ابزاری مؤثر برای ترویج و تسهیل استفاده از انرژی‌های پاک معرفی شده است. این گواهی‌ها به تولیدکنندگان انرژی تجدیدپذیر این امکان را می‌دهند که میزان انرژی تولیدی خود را به بازار عرضه کنند و در عوض، به مصرف‌کنندگان و شرکت‌ها این امکان را می‌دهند که سهمی از انرژی مصرفی خود را از منابع تجدیدپذیر تأمین کنند.

انتشار گواهی‌های برق تجدیدپذیر که محمد احمدی، معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس انرژی ایران در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: برنامه‌هایی برای انتشار گواهی برق تجدیدپذیر (REC) در سال جاری در دستور کار قرار گرفته است.

پیش از این هم علی نقوی مدیرعامل سابق بورس انرژی ایران گفته بود: امسال (1404) بورس انرژی به دنبال انتشار گواهی برق تجدیدپذیر یا همان رک است.

این ابزار که محمد احمدی، معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس انرژی ایران در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص اهمیت آن گفته بود: این گواهی‌ها می‌توانند نقش مؤثری در توسعه بازار انرژی‌های پاک و تأمین مالی پروژه‌های تجدیدپذیر ایفا کنند.

او افزود: همچنین سرمایه‌گذاری در احداث نیروگاه‌های خورشیدی به گزینه‌ای جذاب و اقتصادی تبدیل شده است. افزایش قیمت متناسب با تورم و حتی بیشتر از آن، بازگشت سرمایه سریع‌تر و جذابیت اقتصادی بیشتری را برای سرمایه‌گذاران فراهم می‌آورد. در نتیجه، انتظار می‌رود که سال 1404 آغازگر دوره‌ای جدید از رشد و توسعه در عرصه انرژی‌های تجدیدپذیر باشد.

گفتنی است، انتشار گواهی‌های برق تجدیدپذیر به توسعه بازار انرژی‌های تجدیدپذیر کمک شایانی کرده است. این گواهی‌ها به تولیدکنندگان انگیزه می‌دهند تا سرمایه‌گذاری بیشتری در پروژه‌های انرژی پاک انجام دهند و در نتیجه، سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در سبد انرژی کشور‌ها افزایش یابد. بسیاری از کشورها، از جمله ایران، به دنبال توسعه زیرساخت‌های انرژی تجدیدپذیر هستند و گواهی‌های برق تجدیدپذیر یکی از ابزار‌های کلیدی در این مسیر به شمار می‌روند.

در نتیجه، انتشار گواهی‌های برق تجدیدپذیر به عنوان ابزاری مؤثر در ترویج استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی شناخته می‌شود که با سرمایه‌گذاری در این حوزه و ایجاد شرایط مناسب برای رشد بازار، می‌توان به آینده‌ای پایدارتر و کم‌اثرتر بر محیط‌زیست امیدوار بود.

همچنین باید اشاره کرد حضور برق سبز در بورس انرژی سابقه حدود 2 ساله دارد و از زمان راه‌اندازی تالار برق سبز در خرداد ماه سال 1402 تا 18 خرداد، در مجموع حدود 1179 میلیون کیلووات‌ساعت برق تجدیدپذیر به ارزش 45468 میلیارد ریال در بورس انرژی ایران معامله شده است و از ابتدای سال 1404 تا 18 خرداد نیز، بالغ بر 190 میلیون کیلووات‌ساعت برق سبز به ارزش 11072 میلیارد ریال دادوستد شده که میانگین قیمت هر کیلووات‌ساعت برابر با 58207 ریال بوده است و بنابر گفته مسئولان بورس انرژی برای دوره تحویل تابستان، میانگین قیمت تا سطح 71،000 ریال نیز افزایش یافته است که نشان‌دهنده رشد تقاضا و ارزش‌گذاری بازار برای برق تجدیدپذیر در دوره‌های اوج مصرف است.

حالا باید منتظر ماند و دید توسعه ابزار‌های مختلف بر روی تجدیدپذیر‌ها از جمله گواهی سپرده بنابر وعده مسئولان بورس انرژی به امسال خواهد رسید؟