توصیف آیتالله رشاد از علامه حسنزاده آملی
![توصیف آیتالله رشاد از علامه حسنزاده آملی](https://cdn.isna.ir/d/2021/10/04/3/62048775.jpg)
رئیس شورای حوزه علمیه تهران با اشاره به اینکه امروز گمشده حوزه و دانشگاه افرادی همچون حسنزاده آملی هستند، گفت: متاسفانه این نسل در حال از بین رفتن هستند. باید چارهاندیشی کنیم. مبادا دیگر حوزهها و دانشگاههای ما امثال علامه حسنزاده را تربیت نکند، او کسی بود که در حوزه دینی صاحبنظر بود.
به گزارش ایسنا، آیتالله علیاکبر رشاد - رئیس شورای حوزه علمیه تهران - امروز دوشنبه (12مهرماه) در مراسم بزرگداشت مرحوم آیتآلله حسنزاده آملی که در دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: در سوگواری حکیمی سترگ و سالکی فاضل و اخلاقی مذهب نشستیم که در عمل تجسم فضائل و یک انقلابی بینام و نشان و بیادعا بودند.
وی ادامه داد: مرگ حق است اما مرگ مردان حق، مرگ انسان نیست بلکه مرگ انسانیت است. صرفا مرگ یک عالم نیست بلکه به بیان رسول خدا (ص) مرگ علم است. وقتی عالمان از دنیا میروند علم هم از جامعه رخت خواهد بست و از این رو میتوان گفت عروج علامه حسنزاده آملی عروج پارهای از علوم در جامعه بود.
آیتالله رشاد تاکید کرد: علامه حسنزاده را میتوان تجسم کلمات امام علی (ع) در نهجالبلاغه دانست که میفرمایند «انسانها در مواجهه با علم دو گونه رفتار میکنند: برخی تنها حافظه خود را انباشته میکنند که آنها چیزی جز دائرالمعارف نیستند و تنها انباری هستند که گزارههای علمی در آنها جایی گرفته است؛ اما عالمان دیگری هستند که علم با حقیقت بصیرت در آنها تجلی پیدا میکند. آنها علم را به بصر نمیگیرند بلکه علم را با بصیرت درک میکنند، در وجود آنها علم، عالم و معلوم متحد میشوند. در این حالت علم همان عالم و عالم همان علم است، آنها علم را در قلب، دل و جان خود جای میدهند، وجود آنها به علم نورانی میشود و علم در آنها تجسم پیدا میکند»، علامه حسنزاده از جمله این عالمان بود که علم را به حقیقت بصیرت دریافته بود و اگر علم به عقل، قلب، روح و جان آنها هجمه برده بود جان و عقل آنها به پایتخت این مهاجم بدل شده بود.
رئیس شورای حوزه علمیه تهران یادآور شد: در جهل مرکب علم در وجود انسان انباشه میشود و یقین او هم به خطا میرود، مترفین و دلباختگان به دنیا نسبت به ارزشها بیتفاوت هستند و سست رفتار برخورد میکنند. نسبت به آنچه دنیاطلبان محکم به آن میچسبند شخصیتهایی نظیر علامه حسنزاده آملی از کنار آن به سادگی، با بیاعتنایی تمام و زاهدانه عبور میکنند. وی به حق زاهد و ساده زیست بود، زندگی او بیانگر همه چیز است، مردی به این بزرگی در خانهای بسیار کوچک با امکاناتی اندک زندگی میکرد.
وی گفت: بسیاری از نوابغ تاریخ در پایان عمر به جهل خود پی میبردند. در تاریخ بشر نابغهای به عظمت ابنسینا ظاهر نشده یا حداقل شناخته نشده است. او در آخر عمر خود میگوید که من اگر نادانستههای خود را زیر پای خود قرار دهم؛ سرم به عرش میخورد و تازه میفهمم که نمیدانستم.
رشاد با اشاره به اینکه در قرآن کریم نیز به جهالت انسان اشاره شده است، تصریح کرد: جاهل متوجه جهل خود نمیشود مگر حوادثی رخ دهد که جهل و ضعف خود را مشاهده کند. یک نمونه امروزی آن کرونا است که با این همه ادعای بشری در کشف علم، دانشمندان را اسیر خود کرده است. خداوند در قرآن میفرماید «نباید از آنچه جاهلان میترسند شما هم بترسید، انسان اگر مرگ را شناخته باشد از آن نمیترسد زیرا انسان وقتی میمیرد متولد میشود چرا باید از مرگ ترسید، مرگ، مرگ نیست زندگی است. تنها جاهلان از مرگ میترسند».
رئیس شورای حوزه علمیه تهران با اشاره به شخصیت علامه حسنزاده آملی گفت: افرادی همچون این استاد وارسته انسانهای خاکی نبوده بلکه افلاکی هستند. اگرچه بدن آنها ریشه در زمین و خاک دارد اما روح آنها شاخه و میوه در آسمان دارد و در ملکوت الهی سیر میکند. آنها با دنیا آمیختگی مختصری دارند چرا که انسان هستند و با دیگران مراوده دارند اما این دنیا برای آنها تنگ است.
تولیت حوزه علمیه امام رضا (ع) تهران ادامه داد: این عالم، عالم غیبت است و اشخاصی نظیر علامه حسنزاده در عالم حضور حضور دارند، یکی از خصوصیات مرحوم علامه حسنزاده غیرمکتوم بودن ایشان بود که اشراقات و اشرافات خود را به سهولت بازگو میکرد. امثال مرحوم علامه حسنزاده گم شده حوزه و دانشگاه هستند.
وی ابراز کرد: علم مدرن علم تجزیه شده است که حقیقت را کامل نشان نمیدهد و علم به خانه تاریک است، بنابراین نمیتواند انسان را به کمال برساند. برای پیشرفت نیازمند امثال علامه حسنزاده آملی هستیم که عارف، فیلسوف و جامع همه علوم بودند.
رشاد در پایان گفت: علامه حسنزاده آملی، مرد اخلاق، معنا، معرفت، حکمت، فقه، اصول، کلام، مهدویت و ادبیات، فیلسوف، متکلم، ریاضیدان، منجم، اهل معنا و باطن بود. امروز گمشده حوزه و دانشگاه افرادی همچون حسنزاده آملی است. متاسفانه این نسل در حال از بین رفتن است. باید چارهاندیشی کنیم مبادا دیگر حوزهها و دانشگاههای ما امثال علامه حسنزاده را تربیت نکند، او در حوزه دینی صاحبنظر بود.
انتهای پیام