توصیه های ایمنی مهم برای در امان ماندن از صاعقه (+ تصاویر)
بدن افرادی که مورد اصابت صاعقه قرار می گیرند، دارای بار الکتریکی نیست و بدین ترتیب می توانید به سرعت کمک رسانی را آغاز کنید،
عصرایران- رعد و برق یا صاعقه پدیده ای زیبا و البته جذاب است! اما می تواند به همان نسبت نیز خطرناک و کشنده باشد. برای مثال طی 30 سال گذشته، صاعقه سالانه به طور متوسط جان 67 نفر را در آمریکا گرفته است. اما خوشبختانه اکثر مرگ های مرتبط با صاعقه زدگی قابل پیشگیری هستند. در ادامه به چندین نکته ایمنی مهم اشاره خواهیم کرد که می توانند از شما در برابر خطرات مختلف اصابت صاعقه جلوگیری کنند.
*س_ یک پناهگاه مناسب بیابید و تا اتمام رعد و برق از آن خارج نشوید._س*تصور کنید که به یکباره خود را گرفتار طوفان و رعد و برقی شدید یافته اید. در چنین شرایطی چه کاری از شما ساخته است؟ کلید به حداقل رساندن خطر در حالتی مشابه موقعیت مذکور، استفاده از یک ساختار محافظتی مناسب و همینطور ایمن خواهد بود. اما چگونه متوجه شویم که خطر اصابت رعد و برق جدی بوده و نیاز به فضایی امن داریم؟ به طور معمول اگر قادر به تشخیص صاعقه باشید، برای آن که بدن شما را هدف بگیرد به اندازه کافی نزدیک شده است! از این رو توصیه می شود زمان را غنمیت شمرده و خود را از بحرانی که در آن گرفتار آمده اید، به سرعت نجات دهید. هیچ گاه نزدیک درختان (چه کوتاه و چه بلند) و همچنین خطوط انتقال برق قرار نگیرید زیرا هر دو مورد مذکور هدایتگر های الکتریکی قوی هستند و می توانند منجر به آسیب جدی شوند. اگر نمی توانید خود را به خانه برسانید، به دنبال یک پناهگاه سنگی باشید. به عنوان مثال اگر مشغول طبیعت گردی هستید و صاعقه رخ داده است، غارها می توانند گزینه ای مناسب باشند.
نگاهی به چند توصیه ضروری:
- چنانچه امکان دسترسی به خانه وجود نداشته باشد، می توانید با رعایت نکات ایمنی از ساختمان های متروکه استفاده کنید. تنها کافیست در محدوده ای پناه بگیرید که مسقف باشد و حداقل توسط یک دیوار از شما محافظت کند.
- اگر پناهگیری در موقعیت قبلی نیز میسر نشد، خودرو گزینه بعدی خواهد بود. بدنه فلزی خودرو جریان الکتریسته را در اطراف خود متمرکز می کند، اما اجازه هدایت آن از طریق بدن شما را نخواهد داد. اطمینان حاصل کنید که هیچ شیشه ای پایین نباشد و درب ها نیز به درستی بسته شده باشند. همچنین استفاده از رادیو به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
- از ساختارهای کوچکی که ایمنی مناسبی ندارند مانند پناهگاه های طراحی شده برای روزهای بارانی و یا فضاهای مسقف شده با پوشش های انعطاف پذیر، دوری کنید. این ساختارها قادر به جذب انرژی صاعقه بوده و حتی ممکن است از یک فضای باز بدون هیچ گونه سیستم محافظتی نیز خطرناک تر باشند. همانطور که چندی قبل هم گفته شد، ایستادن زیر درختان انتخابی نامناسب است. رعد و برق سوژه های بلند را مورد هدف قرار می دهد و اگر این اتفاق در مورد یک درخت باشد، ممکن است به شما نیز انتقال یابد و یا توسط سقوط شاخه های آن دچار آسیب شوید.
- از حصار و یا پرچین هایی که ممکن است سر راهتان باشد، به شدت دوری کنید. این موارد نیز می توانند در هدایت انرژی ناشی از رعد و برق نقش داشته باشند.
در گام نخست تمام پنجره های خانه و یا ساختاری که در آن پناه گرفته اید را به دقت ببندید. پس از آن فضاهای داخلی تر خانه را برای اقامت کوتاه مدت خود انتخاب کنید. اما چرا باید از نزدیک شدن به پنجره ها پرهیز کرد؟ جالب است بدانید که پنجره مسیری کاملا مستقیم و در عین حال راحت را برای سفر صاعقه فراهم می کند و احتمال خطر برای ساکنین افزایش خواهد یافت.
*س_ به اجسام و لوازم الکتریکی یا فلزی دست نزنید. _س*استفاده از تلفن ثابت اصلی ترین علت جراحت های مرتبط با صاعقه زدگی در آمریکا محسوب می شود. انرژی حاصل از رعد و برق می تواند به واسطه هر جسمی که هادی جریان الکتریکی باشد، به داخل خانه نفوذ کند. این موضوع شامل خطوط ثابت تلفن، کابل های برق و همچنین سیستم های لوله کشی خواهد شد.
از لمس پریزهای برق حین وقوع صاعقه خودداری کنید. همچنین هیچ دستگاهی را از برق جدا نکنید زیرا ممکن است انرژی ناشی از رعد و برق به شما منتقل شود.
به کف و یا دیوارهای بتنی اعتماد نکنید. دیوارهای بتنی معمولا حاوی شبکه های در هم تنیده ای از سیم های مختلف هستند که می توانند هادی جریان الکتریسیته باشند.
از وان حمام، دوش و یا استخرهای سرپوشیده استفاده نکنید.
اگر در خودرو پناه گرفته اید، به بخش های فلزی و یا شیشه های اتوموبیل دست نزنید.
*س_داخل خانه بمانید. _س*تا حداقل 30 دقیقه پس از آخرین صاعقه در خانه بمانید و خارج نشوید. حتی اگر تصور می کنید که شرایط کاملا عادی شده است، باز هم توصیه می شود تا حداقل 30 دقیقه بعد موقعیت مکانی خود را ترک نکنید. احتمال وقوع رعد و برق های پراکنده و مکرر، به دنبال رعد و برق اصلی وجود دارد.
*س_ ریسک پذیر نباشید و احتمال آسیب را به حداقل میزان ممکن کاهش دهید. _س*اگر تحت هیچ شرایطی نمی توانید خود را به یک پناهگاه امن برسانید، باید به هر طریقی احتمال وقوع آسیب را از بین ببرید.
همانطور که گفته شد، صاعقه سوژه هایی که ارتفاع بالایی دارند را هدف قرار می دهد پس اگر ممکن است به سوی طبقات پایین تر حرکت کنید. تا جایی که می توانید ارتفاع را کاهش دهید.
از حضور در فضاهای باز که سوژه ای بلندتر از شما در آن وجود ندارد خودداری کنید. از جمله مهم ترین این گروه محیط ها می توان به زمین گلف و یا فوتبال اشاره کرد.
از قرارگیری در معرض سوژه های تک مانند درخت و یا تیرهای برق خودداری کنید.
به وسایل محافظت نشده مانند قطعات آهن و تیرهای فلزی بلند نزدیک نشوید.
*س_ از محیط های آبی خارج شوید. _س*اگر در حال ماهیگیری و یا شنا هستید، به سرعت از آب خارج شده و از مرکز آن دور شوید. قرارگیری نزدیک فضاهای آبی و به خصوص داخل آن حین وقوع صاعقه، می تواند بسیار خطرناک باشد.
*س_پراکنده شوید. _س*اگر گروهی چندین نفره هستید و گرفتار صاعقه شده اید، همگی در یک محل تمرکز نیابید. فاصله ای به اندازه حداقل 15.2 الی 30.5 متر را از یکدیگر حفظ کنید (در واقع رعایت این فاصله بین هر نفر الزامی است). این امر احتمال انتقال صاعقه از یک فرد به فرد کناری را کاهش می دهد. البته حفظ فاصله به معنای عدم توجه به دیگران نیست. پس از هر بار وقوع رعد و برق، تعداد افراد حاضر را بررسی کنید و اگر کسی نیاز به کمک دارد سریعا وارد عمل شوید.
*س_کوله پشتی خود را در آورید. _س*ممکن است هر کوله پشتی مجهز به یک سری قطعات فلزی باشد که حتی از وجود آنها اطلاعی ندارید. بدین ترتیب اگر در حال کوهنوردی و یا حتی پیاده روی در خیابان هستید، به محض تشخیص صاعقه کوله پشتی خود را در آورید. البته چنانچه از عدم وجود قطعات فلزی مطمئن باشید، خطری از این جهت شما را تهدید نخواهد کرد. همچنین لازم به ذکر است که باید کوله پشتی را در فاصله ای به اندازه حداقل 30.5 متر از پناهگاه انتخابی خود رها کنید.
*س_ حالت بدنی مناسب هنگام وقوع صاعقه را اجرا کنید. _س*روی پنجه پاهای خود بنشینید، سر را به سمت قفسه سینه و یا فاصله میان زانوها نزدیک کنید و با دستان خود گوشهایتان را بگیرید. هیچ گاه روی زمین نخوابید، زیرا از این طریق تبدیل به هدفی بزرگتر برای اصابت صاعقه خواهید شد. لازم به ذکر است که حفظ این حالت بسیار دشوار بوده و نمی تواند امنیت 100 درصدی شما را تضمین کند اما حرکت انرژی رعد و برق از روی بدن را تسهیل خواهد کرد. بدین ترتیب احتمال عبور انرژی از ارگان های حیاتی کاهش می یابد و با آسیب بسیار کمتری نجات خواهید یافت. بهتر است از سیستم بینایی و شنوایی خود نیز محافظت کنید تا در اثر رویت نور رعد و برق و یا شنیدن صدای آن دچار جراحت نشوند.
*س_ برای رعد و برق قریب الوقوع بعدی آماده باشید. _س*اگر رعد و برق دیگری در حال وقوع باشد، یک سری تغییرات جزئی شما را هوشیار خواهند کرد. به عنوان مثال ممکن است این تغییر در حالت موهایتان باشد و یا احساس سوزن شدن روی پوست خود کنید. از جمله دیگر تحولات ملموس می توان به لرزش اجسام فلزی سبک و صدای خراشیده شدن جزئی اشاره کرد. اگر هر کدام از نشانه های مذکور را رویت کردید، آماده حمله صاعقه بعدی باشید.
*س_ چکمه های لاستیکی به پا کنید. _س*این چکمه ها از موادی ساخته می شوند که هدایتگر های الکتریکی خوبی نیستند. از این رو می توانند انتقال جریان الکتریسیته میان صاعقه، بدن شما و زمین را مهار کنند.
*س_ برنامه ریزی داشته باشید. _س*بهترین راه به منظور جلوگیری از آسیب های احتمالی رعد و برق، عدم مواجهه با آن خواهد بود! پیش از آن که برای انجام کاری برنامه ریزی کنید، اطلاع دقیقی از وضعیت آب و هوایی روز مورد نظر و همچنین روزهای آتی داشته باشید. تنها کافیست خطرات ناشی از اصابت صاعقه را جدی بگیرید و برنامه خود را به روز دیگری موکول کنید. فریب هوای به ظاهر مناسب خارج از خانه را نخورید.
*س_ به آسمان نگاه کنید. _س*زمانی که خارج از خانه هستید و هوا چندان مناسب نیست، به نشانه های پیش از وقوع صاعقه در آسمان توجه کنید. این نشانه ها می تواند شامل باران، اصوات خراش مانند، رنگ تیره آسمان و یا ابرهای کومولونیمبوس (ابری بلند و متراکم که همراه با صاعقه بوده و پیش از طوفان دیده می شود) باشد. البته لازم به ذکر است که رعد و برق می تواند حتی در صورت عدم وجود علائم نام برده نیز رخ دهد.
*س_ به منطور واکنش صحیح برنامه ریزی کنید. _س*اگر در فضایی باز هستید و احتمال وقوع صاعقه را می دهید، پناهگاه های امن منطقه را شناسایی کنید. در واقع آینده نگری اصلی مهم برای پیشگیری از آسیب های احتمالی صاعقه به شمار می رود. همچنین تا جایی که می توانید این موضوع را به دوستان و آشنایان خود اطلاع دهید.
*س_ جعبه کمک های اولیه ای مناسب تدارک ببینید. _س*توصیه می شود همواره برای مقابله با شرایط بحرانی آماده باشید. یکی از جنبه های این آمادگی، در اختیار داشتن جعبه کمک های اولیه مجهز خواهد بود. همچنین ممکن است طی وقوع صاعقه با قطع برق مواجه شوید، از این رو بهتر است منابعی کمکی به همراه داشته باشید.
*س_ شماره تماس های اضطراری را به خاطر بسپارید. _س*از آن جایی که اصابت صاعقه و یا حتی شوک ناشی از شنیدن صدای مهیب آن می تواند منجر به حملات قلبی و مغزی شود، شماره های اورژانسی را به خاطر داشته باشید.
*س_ برای کمک رسانی به دیگران، نکات ایمنی را رعایت کنید. _س*برای آن که به یکی از مصدومین رعد و برق کمک کنید، خود را در معرض خطر مستقیم قرار ندهید. بهتر است تا زمانی که احتمال خطر جدی وجود دارد صبر کنید و یا مصدوم را به محلی ایمن انتقال دهید. جالب است بدانید که صاعقه ممکن است یک محل مشابه را چندین بار مورد اصابت قرار دهد.
*س_ احیا قلبی تنفسی انجام دهید. _س*بدن افرادی که مورد اصابت صاعقه قرار می گیرند، دارای بار الکتریکی نیست و بدین ترتیب می توانید به سرعت کمک رسانی را آغاز کنید. توصیه می شود پس از بررسی علائم حیاتی، احیا قلبی تنفسی را انجام دهید.
*س_ شوک مصدوم را مدیریت کنید. _س*مصدوم را به پشت بخوابانید و سرش را کمی پایین تر از بدن وی ثابت کنید. پاها را نیز در ارتفاعی بالاتر نسبت به تنه قرار دهید.
لینک کوتاه: asriran.com/002ZZN