چهارشنبه 24 بهمن 1403

توضیحات سازمان برنامه و بودجه درباره یادداشت عصر ایران

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع
توضیحات سازمان برنامه و بودجه درباره یادداشت عصر ایران

با توجه به اینکه بخش قابل‌توجهی از درآمدهای مالیاتی مربوط به مالیات بر ارزش‌افزوده است که با نرخ تورم درآمد آن بالا می‌رود رشد این میزان از درآمدهای مالیاتی هم غیرواقعی نیست.

در پی انتشار یادداشتی در عصر ایران با عنوان "بحران امنیتی در عددبازی مالیاتی بودجه 1401/ نمایندگان مجلس جلوی تعدی دولت به جیب مردم را بگیرند"، مرکز اطلاع‌رسانی، روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان برنامه و بودجه توضیحات زیر را ارسال کرده که عینا منتشر می شود:

برادر ارجمند جناب آقای جعفری مدیرعامل محترم سایت تحلیلی، خبری عصر ایران

با سلام و احترام؛ گزارشی با عنوان " بحران امنیتی در عددبازی مالیاتی بودجه 1401/ نمایندگان مجلس جلوی تعدی دولت به جیب مردم را بگیرند " مورخ 1400/10/04 در آن سایت تحلیلی، خبری منتشرشده؛ مقتضی است بر اساس ماده 23 قانون مطبوعات و به منظور رفع ابهام و روشن شدن افکار عمومی، دستور فرمایید این پاسخ باهمان فونت و اندازه و با تیر ذیل دراسرع وقت در آن سایت تحلیلی، خبری منتشر شود. چرا برخی از اخذ مالیات حقه نگران هستند؟ آیا فقط باید کارگران و کارمندان مالیات بدهند؟

درآمد مردم زمانی به یغما رفت که به علت عملکرد ناکارآمد دولت قبل با عبور حجم نقدینگی از مرز 4 هزار هزار میلیارد تومان تورم 50 درصدی به مردم تحمیل شد. رویکردی که در همین سه ماه ابتدایی دولت سیزدهم معکوس شده و نرخ تورم نقطه‌ای در آذر برای سومین ماه متوالی کاهشی است.

فشار به اقشار کم‌درآمد و فرار مالیاتی دانه‌درشتان باعث افزایش فاصله طبقاتی و عبور ضریب جینی از مرز 0.47 درصد گردید. رویکرد دولت به دنبال تغییر آن و ایجاد عدالت اقتصادی البته نه به شیوه دست بردن در جیب محرومان و استقراض از منابع بانک مرکزی است.

اما در مورد مالیات اگر میزان مالیات بودجه 1401 را به عملکرد 9 ماهه و پیش‌بینی درآمد 320 هزار میلیارد تومان حدود 40 درصد رشد دارد نه 62 درصد.

با توجه به اینکه بخش قابل‌توجهی از درآمدهای مالیاتی مربوط به مالیات بر ارزش‌افزوده است که با نرخ تورم درآمد آن بالا می‌رود رشد این میزان از درآمدهای مالیاتی هم غیرواقعی نیست.

افزایش درآمدهای مالیاتی قرار نیست به دوش مردم عادی و طبقات متوسط و کم‌درآمد باشد بلکه دولت از طریق پایه جدید مالیاتی و مقابله با فرار مالیاتی از طریق اصلاح روندها به دنبال کاهش وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی است

در بین انواع در آمدهای دولت مالیات قابل قبول ترین و مناسب ترین نوع آن از نظر اقتصادی است. همچنین مالیات بعنوان ابزار کارآمد در جهت سیاست های اقتصادی اعم از توزیعی، مالی و حتی هدایت اقتصاد در مسیر اهداف کلان اقتصادی مانند تثبیت اقتصادی، ایجاد اشتغال، رشد اقتصادی و بهبود رفاه اجتماعی به شمار می رود.

از این رو از نظر اقتصاددانان وجود یک نظام مالیاتی کارآمد برای تداوم فعالیت های دولت از ضروریات است. این در حالی است که در کشوری مثل کشور ما به دلیل وابستگی که به درآمدهای منابع طبیعی از جمله نفت دارد، باید بیش از پیش به نقش مالیات در تأمین بودجه دولت توجه شود.

بررسی های صورت گرفته در کشورهای مختلف اعم از کشورهای توسعه یافته و کشورهای در حال توسعه و حتی همسایگان کشورمان نشان از آن دارد که نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی (GDP) بیش از 10 تا 40 درصد می باشد.

این در حالی است که در کشور ایران این نسبت در برنامه ششم می بایست به 10 درصد می رسید که بدلیل ناکارآمدی نظام مالیات ستانی در کشور این نسبت به عنوان یک شاخص ارزیابی کارکرد نظام مالیاتی به کمتر از 8 درصدرسیده است. لذا با توجه به فرار مالیاتی در کشور و معوقات مالیاتی که بیشتر مربوط به دانه درشت ها می باشد رسیدن به 9/6 درصد نسبت مالیات به (GDP) در سال 1401 نه تنها کار سهلی است بلکه نسبت به نرم‌های شرکت های کشورهای مختلف کمتر است بعلاوه این مبلغ با توجه به عملکرد 9 ماهه نظام مالیاتی در سال جاری قابل تحقق است.

لذا مالیات پیش بینی شده برای سال 1401 براساس مفروضات اقتصادی و کارآمد نمودن نظام مالیاتی که تدابیر لازم برای آن در بخش های مختلف تدارک دیده شده است می باشد و این مبلغ با توجه به رشد اقتصادی کشور وظرفیت ها و پایه های مالیاتی جدید و افزایش بهره وری در نظام مالیات ستانی به سادگی قابل دسترس و قابل تحقق است و هیچ گونه فشاری به مودیان خوش حساب و خوش رفتار وارد نمی‌کند. بلکه با جلوگیری از فرار مالیاتی و وصول معوقاتی که به دلایل واهی مودیان مربوطه تاکنون به تعهدات خود عمل نکرده‌اند قابل تحقق و وصول می باشد.

مرکز اطلاع‌رسانی، روابط عمومی و امور بین‌الملل

بیشتر بخوانید: بحران امنیتی در عددبازی مالیاتی بودجه 1401/ نمایندگان مجلس جلوی تعدی دولت به جیب مردم را بگیرند لینک کوتاه: asriran.com/003R8G
توضیحات سازمان برنامه و بودجه درباره یادداشت عصر ایران 2