پنج‌شنبه 8 آذر 1403

تولید جریان الکتریکی تحت تأثیر بارگذاری تناوبی کششی در پیزوالکتریک‌ها محقق شد

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
تولید جریان الکتریکی تحت تأثیر بارگذاری تناوبی کششی در پیزوالکتریک‌ها محقق شد

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بهرنگ عادلی دانش آموخته ای دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح «تولید لایه‌های نانولیفی PVDF/PU به منظور بررسی تأثیر بارگذاری تناوبی کششی بر تولید جریان الکتریکی» با بیان اینکه جریان الکتریکی از مواد پیزوالکتریک در اثر فشار و یا ضربه بر مواد دارای خاصیت پیزوالکتریکی ایجاد می‌شود، گفت: هدف از اجرای این پروژه، بررسی امکان ایجاد جریان الکتریکی از طریق کشش و کمانش حاصل از کشش، در یک ماده پیزوالکتریک بود.

وی با اشاره به نتایج این تحقیقات افزود: با ایجاد شرایط مناسب و سرانجام تولید یک لایه ممزوج پلیمری از دو نوع پلیمر PVDF (پلی وینیلیدین فلوراید) و PU (پلی اورتان) که هر کدام دارای خواص ویژه‌ای هستند می‌توان به لایه‌ای بهینه جهت بررسی امکان تولید جریان الکتریکی از آن لایه رسید.

وی اضافه کرد: این دو پلیمر یکی بر اثر فشار جریان ایجاد می‌کرد و دیگری ذاتا قابلیت اعمال کشش و دارای حالت الاستیکی تا چند برابر طول اولیه را داشت. با امتزاج این دو و پیدا کردن حدود مناسب برای امتزاج، انتظار می‌رفت تغییر کاربری اساسی در استفاده از پیزوالکتریک ایجاد شود.

عادلی خاطر نشان کرد: این تحقیق مرز‌های دانشی استفاده از پیزوالکتریک‌ها را بهبود بخشید و زمینه علمی برای ساخت و طراحی بسیاری از ساختار‌هایی را که نیاز به تولید جریان الکتریکی دارند، ولی محدودیت حرکتی نیز دارند را فراهم کرد که بتوانند ازکشش و کمانش برای تولید جریان الکتریکی از یک پیزو الکتریک استفاده کنند.

این محقق افزود: این طرح می‌تواند به صورت نیمه صنعتی اجرایی شود و کمک کننده تحقیقات دیگر باشد.

وی افزود: این طرح و پویش علمی مشابه داخلی و خارجی ندارد و مزیت رقابتی آن فناوری جدید در امتزاج مواد پلیمری و تولید جریان الکتریکی به روش نوین و گسترش انواع آلیاژ‌های پلیمری است.

وی با اشاره به کاربرد‌های پروژه گفت: با استفاده از این محصول، امکان ساخت شارژ‌های باطری قابل اتصال به بدن انسان در لباس‌های ورزشی وجود دارد که در اثر حرکات کششی دست و پا در حین تحرک و یا ورزش به عنوان مثال یک باطری موبایل را شارژ کند.

عادلی افزود: همچنین با استفاده از نتایج این تحقیق می‌توان نانو سنسور‌های کششی ساخت که در اثر ایجاد کشش جریان تولید کرده و امکان سنجش میزان کشش با جریان الکتریکی تولید شده را بدست آورد.

وی افزود: با استفاده از این محصول، امکان تولید انرژی در وسایل که نیاز با شارژ دارند، ولی امکان تعویض باتری آن‌ها نیست و یا سخت است، وجود دارد و می‌توان از آن مصارف پزشکی مانند باتری‌های قلب و ترمیم کننده‌های فیزیوتراپی بهره برد.

گفتنی است: علی اکبرقره آقاجی و علی اصغر اصغریان جدی اعضای هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر اساتید راهنمای این پروژه بوده اند.