تک نرخی کردن ارز تورم میآورد اما برای مقابله با فساد ضروری است
مهدی علیپور نائب رئیس دوم کمیسیون سرمایهگذاری و تامین مالی اتاق ایران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو گفت: باید سیاستهای ارزی کشور به سمتی برود که ارز تکنرخی شود. این تکنرخی شدن ممکن است معایبی از جمله گران شدن برخی کالاها و افزایش تورم داشته باشد. باید برای آن تدابیری مانند ارائه یارانه مناسب برای افراد نیازمند اندیشیده شود. وی افزود: واقعیت تلخی که وجود دارد این...
مهدی علیپور نائب رئیس دوم کمیسیون سرمایهگذاری و تامین مالی اتاق ایران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو گفت: باید سیاستهای ارزی کشور به سمتی برود که ارز تکنرخی شود. این تکنرخی شدن ممکن است معایبی از جمله گران شدن برخی کالاها و افزایش تورم داشته باشد. باید برای آن تدابیری مانند ارائه یارانه مناسب برای افراد نیازمند اندیشیده شود.
وی افزود: واقعیت تلخی که وجود دارد این است که وقتی قیمتهای ارز با یکدیگر تفاوت داشته باشد، خواسته یا ناخواسته بستری برای فساد فراهم میشود که دیگر نمیتوان بازار را کنترل کرد. در روند قبلی که در بازار نیمایی وجود داشت، تجار و واردکنندگان برای واردات یک محصول از کشوری، به مجموعه بانکی درخواست میدادند. به عنوان مثال دلاری که در بازار آزاد به قیمت 60 هزارتومان وجود دارد را از سامانه به قیمت 47 هزارتومان میخریدند.
نائب رئیس دوم کمیسیون سرمایهگذاری و تامین مالی اتاق ایران در رابطه با معایب چندنرخی بودن ارز گفت: یکی از اتفاقاتی که در اینجا رخ میدهد این است که فرد ارز مورد نیاز خود را با یک میزان تفاوت خریداری میکند. سپس به عنوان مثال به اندازه 600 هزار دلار کالا خریداری کرده میکند، اما از فروشنده فاکتور یک میلیارد دلاری میگیرد؛ در ادامه 400 هزار دلار دیگر را در بازار آزاد میفروشد که باعث اتفاقهای ناگواری میشود. ضمن اینکه تعداد محدودی کالا وجود دارد که با ارز ارزانقیمت وارد شده باشد و با همان قیمت به دست مصرفکننده برسد.
وی افزود: یکی دیگر از معایب چندنرخی بودن ارز این است که به مرور زمان تمایل صادرکننده برای صادرات کاهش مییابد. به این صورت که به عنوان مثال صادرکننده، هزینه حملونقل و مواد اولیه را بر اساس قیمت دلار آزاد محاسبه میکند و کالایی را با قیمت دلار 70 هزارتومانی وارد میکند. اما شاید مجبور باشد که آن را در سامانه با قیمت 53 هزارتومان بفروشد. در نتیجه این اتفاقات، تمایل شخص بری صادرات کاهش پیدا میکند. این در صورتی است که صادرات و ارزآوری برای هر کشوری حائز اهمیت است و اگر ضعیف شود، دچار مشکل خواهیم شد.
علیپور در پایان با اشاره به اینکه حرکت به سمت تک نرخی شدن ارز، اتفاق مثبتی است گفت: در صورت حذف ارز چندنرخی، تمام صادرکنندگان ارز خود را میفروشند؛ در نتیجه عرضه افزایش پیدا میکند و قیمت کالاها ارزان میشود. از طرفی واردکننده واقعی نیز بدون اینکه ماهها در صف انتظار برای تخصیص ارز باشد، بدون هیچ دردسری ارز خود را از بازار خریداری میکند.