دوشنبه 5 آذر 1403

جای چه صندوق‌هایی در بازار سرمایه خالی است؟

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
جای چه صندوق‌هایی در بازار سرمایه خالی است؟

جنانی گفت: یکی از مهمترین مزایای صندوق‌های سرمایه‌گذاری تنوع آنها است ویژگی که موجب می‌شود سرمایه‌گذاران مختلف با روحیات و اهداف گوناگون، بتوانند سرمایه‌گذاری مناسبی را تجربه کنند.

امیرحسین جنانی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: صندوق‌های سرمایه‌گذاری انواع مختلفی دارند که افراد می‌توانند متناسب با سطوح ریسک‌پذیری و نیازهایشان، هر یک از آنها را انتخاب کنند. صندوق سرمایه‌گذاری درآمد ثابت کم ریسک‌ترین نوع صندوق سرمایه‌گذاری است و صندوق سهامی نیز پرریسک‌ترین نوع صندوق سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه است. میان این دو صندوق هم صندوق مختلط وجود دارد که ترکیبی از سهام و اوراق درآمد ثابت است.

این کارشناس بازار سهام بیان کرد: هرچند سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری شامل مزیت‌های بسیار زیادی خواهد بود، اما ریسک‌هایی می‌تواند سرمایه را تحت تأثیر قرار دهد. یکی از ریسک‌ها، این است که زمانی که در این صندوق‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنیم؛ ممکن است تیم مدیریت کننده‌ی دارایی اشتباهاتی را مرتکب شوند و موجب زیان شما شوند، از این رو قبل از سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری با مراجعه به وب‌سایت فیپ ایران از عملکرد آنها مطمئن شوید.

او افزود: یکی از مهمترین مزایای صندوق‌های سرمایه‌گذاری تنوع آنها است ویژگی که موجب می‌شود سرمایه‌گذاران مختلف با روحیات و اهداف گوناگون، بتوانند سرمایه‌گذاری مناسبی را تجربه کنند. این صندوق‌ها براساس نحوه خرید و فروش به دو دسته صندوق‌های قابل معامله (ETF) و صندوق‌های مبتنی بر صدور و ابطال تقسیم می‌شوند. براساس ترکیب دارایی نیز صندوق‌های سرمایه‌گذاری، انواع مختلفی دارند که مهمترین آنها صندوق‌های درآمد ثابت، صندوق‌های سهامی و صندوق‌های با پشتوانه طلا هستند. جای خالی صندوق سرمایه گذاری مشاع و صندوق قبل از عرضه اولیه و صندوق‌های سرمایه‌گذاری خصوصی در بازار سرمایه حس می‌شود، صندوق سرمایه گذاری مشاع یا صندوق سرمایه گذاری مشترک، برای سرمایه‌گذارانی که سرمایه کم دارند این امکان را فراهم می‌کند که با قرار دادن این سرمایه‌ها در کنار هم، سرمایه‌های بزرگ‌تری شکل دهند.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در این عملیات افرادی که می‌خواهند سرمایه گذاری کنند، سرمایه خود را در یک صندوق می‌گذارند و به نسبت سرمایه‌ای که گذاشته‌اند، در صندوق سهیم می‌شوند. این صندوق‌ها که دارای یک شخصیت حقوقی واحد هستند از جمع شدن سرمایه‌های کوچک‌تر تشکیل می‌شوند. این سرمایه زیادی که به وجود آمده است قابلیت این را دارد که وارد بازار‌های مختلفی مثل بورس شود و یک سبد سهام را به وجود آورد که با رشد و پیشرفت این سبد، تمامی اعضا یا شرکا با هم رشد می‌کنند.

او افزود: صندوق مشاع نوعی واسطه مالی ساده محسوب می‌شود که این اجازه را به سرمایه‌گذاران می‌دهد که به قصد سرمایه گذاری پول‌هایی که دارند را روی هم انباشته کنند. صندوق سرمایه گذاری مشاع دارای یک مدیر است که مسئولیت پول‌های جمع شده را با کمک گرفتن از ابزار‌های سرمایه گذاری بر عهده دارد. وقتی فردی اقدام به سرمایه گذاری در صندوق مشاع می‌کند در واقع مالک قسمتی از سهام می‌شود که در صندوق مشاع موجود است. به عبارتی یک سهامدار صندوق می‌شود. آیا می‌دانید یکی از بهترین ابزار‌های مالی تهیه شده در صندوق سرمایه گذاری مشاع چیست؟ گواهی صندوق مشاع از مهمترین آن است؛ زیرا سرمایه گذاری در آن بسیار راحت و آسان است. یعنی احتیاج نیست که افراد درگیر تحلیل سرمایه گذاری‌ها شوند و این موارد را به راحتی در اختیار قرار می‌دهند.

جنانی بیان کرد: یکی از چالش‌های پیش روی سهامداران خرد، عدم تخصص و توان آنها برای شناسایی و سرمایه گذاری در شرکت‌های سهامی خاص توانمند است؛ لذا سرمایه گذاران در این صندوق‌ها، به مواردی، چون ریسک‌های مترتب، بازده هدف و بازده تاریخی صندوق، حوزه تمرکز سرمایه گذاری توسط صندوق (صنعت مورد تمرکز، تمرکز شرکت، تمرکز بر بازار و غیره) و نیز سوابق فعالیت و رزومه مدیران صندوق توجه ویژه دارند. اتفاقا اینها مواردی است که در تاسیس و فعالیت صندوق‌های عرضه اولیه به عنوان معیار‌های کلیدی موفقیت باید مورد توجه قرار گیرد. خریداری سهام شرکت قبل از عرضه اولیه در فرآیند سرمایه گذاری صندوق عرضه اولیه، با نرخ ترجیهی صورت می‌گیرد. در این حالت، اختلاف بین قیمت خرید و قیمت عرضه اولیه، می‌تواند بازده قابل ملاحظه‌ای برای سرمایه گذاران ایجاد کند. این صندوق‌ها در حقیقت فرصتی برای سرمایه گذاری پیش از موعد در یک شرکت نامزد عرضه اولیه فراهم می‌سازد. در این حالت، از ترافیک و نوسان قیمت سهام عرضه اولیه در روز‌های بعد از عرضه، کاسته می‌شود.

او گفت: صندوق سرمایه‌گذاری خصوصی متشکل از تیم باتجربه‌ای از متخصصان مالی است که از طریق ارزیابی موشکافانه، شرکت‌هایی که دارای پتانسیل‌های مناسب رشدی هستند را پیدا و تلاش می‌کند، و سهام مدیریتی آن را با افق سرمایه‌گذاری 2 تا 7 ساله خریداری کند. سپس این تیم حرفه‌ای هم‌پای موسسان اصلی شرکت تلاش می‌کند تا شرکت مورد نظر را رشد دهد و در مرحله بلوغ مدنظر از شرکت خارج شود. ضمن این که روش‌های خروج صندوق معمولا از طریق انتشار عمومی سهام یا فروش به سرمایه‌گذاران خصوصی است.

گفتنی است، این مطلب توصیه و یا سیگنال به خرید و فروش و یا استفاده از این روش محسوب نمی‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بورس