پنج‌شنبه 1 آبان 1404

جدیدترین موضع‌گیری روسیه درباره فعال شدن مکانیسم ماشه علیه ایران

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
جدیدترین موضع‌گیری روسیه درباره فعال شدن مکانیسم ماشه علیه ایران

معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت: فعال شدن سازوکار ماشه را به رسمیت نمی‌شناسیم و اصرار داریم که اقدامات غربی‌ها چیزی جز نقض آشکار قوانین بین‌المللی نیست.

سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه روز چهارشنبه گفت که حل‌وفصل وضعیت پیرامون برنامه هسته‌ای ایران تنها از طریق دیپلماسی امکان‌پذیر است و جایگزین دیگری برای آن وجود ندارد.

خبرگزاری ریانوستی به نقل از ریابکوف که در نشست «مبانی سیاست منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای فدراسیون روسیه» سخنرانی می‌کرد، نوشت: ما با این فرض پیش می‌رویم که کشورهای غربی باید خواسته‌های خودخواهانه‌شان را کنار گذاشته و در نهایت، انرژی خود را نه برای تخریب، بلکه برای یافتن راهکارهای مذاکره‌شده هدایت کنند. حل‌وفصل برنامه هسته‌ای ایران مانند سایر بحران‌های خاورمیانه تنها از طریق دیپلماسی و مذاکرات محقق می‌شود. تنها یک گزینه معقول وجود دارد.

او با اشاره به اینکه پس از اعلام بازگشت تحریم‌ها و قطعنامه‌های بین‌المللی ذیل «سازوکار ماشه» علیه ایران، وضعیت تغییر کرده است، گفت: «بیشتر کشورها می‌دانند که آنچه اکنون در حال وقوع است، در واقع به معنای حمله خصمانه به شورای امنیت سازمان ملل توسط دبیرخانه و گروه کشورهای ضدایرانی پشت آن است که خود را محق و صاحب اختیار تصمیم‌گیری به جای شورای امنیت می‌دانند. ما اقدامات دبیرخانه سازمان ملل را به چالش کشیده‌ایم و فعال شدن سازوکار ماشه را به رسمیت نمی‌شناسیم و اصرار داریم که اقدامات غربی‌ها چیزی جز نقض آشکار قوانین بین‌المللی نیست و نمی‌تواند مبنایی برای تحریم‌های ضدایرانی شورای امنیت قرار بگیرد.»

اظهارات ریابکوف در پی پایان اعتبار قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل در 18 اکتبر مطرح می‌شود که سند قانونی توافق هسته‌ای 2015 بود. این قطعنامه از 26 مهرماه 1394 به اجرا درآمد و دوره 10 ساله آن فردا 26 مهرماه 1404(18 اکتبر) به پایان رسید.

در ماه‌های اخیر، شماری از کشورهای غربی از جمله تروئیکای اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) تلاش کرده‌اند از طریق تحریف بندهای این قطعنامه، برخی از محدودیت‌ها را با «سازوکار ماشه» علیه ایران حفظ کنند. این در حالی است که تروئیکای اروپا به تعهدات خود طبق توافق مبنی بر تلاش برای عادی‌سازی روابط تجاری با ایران عمل نکرده است.

ایران این اقدام را «غیرقانونی و فاقد وجاهت حقوقی» دانسته و تاکید کرده است که با پایان اعتبار قطعنامه 2231، تمامی محدودیت‌های تسلیحاتی و موشکی مندرج در آن از نظر حقوق بین‌الملل منتفی می‌شود.

روسیه نیز بازگردانی تحریم‌ها و قطعنامه‌های بین‌المللی علیه ایران ذیل سازوکار ماشه را غیرقانونی دانسته و تاکید کرده است با پایان اعتابر این قطعنامه، برنامه هسته‌ای ایران از دستورکار شورای امنیت خارج می‌شود و تنها در چارچوب توافق جامع پادمانی ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بررسی خواهد شد.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.