چهارشنبه 9 آبان 1403

جراحی اصلاح پای پرانتزی HTO چیست؟

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
جراحی اصلاح پای پرانتزی HTO چیست؟

رپورتاژ

پا پرانتزی یکی از رایج‌ترین بیماری‌های انحراف استخوانی است که در سرتاسر جهان مخصوصاً ایران افراد بسیاری را درگیر خود کرده. این عارضه هیچ محدودیتی از نظر مبتلا کردن افراد ندارد و برای هر جنسیتی با هر سن و سال و هر شرایطی امکان دارد که پا پرانتزی اتفاق بیفتد. این عارضه در ظاهر شاید فقط یک مشکل استخوانی باشد که تنها و روی ظاهر افراد تأثیر‌گذار است اما این بیماری خطرات بسیار جدی را برای زندگی افراد مخصوصاً با بالا رفتن سن دارد.

برای این مشکل اقدامات ساده و غیر تهاجمی مانند ورزش و فیزیوتراپی ممکن است تاثیراتی داشته باشند اما راهکار قطعی درمان یک روش تهاجمی منسوب به‌جراحی اصلاح پای پرانتزی است که تقریباً یک روش درمانی جدید به‌شمار می‌رود.

در صورتی‌که قصد دارید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید تا انتهای این نوشته از درمانکده با ما همراه باشید تا برایتان تشریح کنیم که جراحی اصلاح پای پرانتزی یا HTO چیست و چه نکات مهمی در مورد آن وجود دارد.

جراحی اصلاح پا پرانتزی چیست؟

جراحی اصلاح پا پرانتزی یک روش تهاجمی برای مقابله با عارضه شایع پا پرانتزی است. هدف از اجرای این نوع جراحی بازسازی الگوی صحیح و زاویه مناسب استخوان درشت‌نی و استخوان ران با هم است. در این جراحی بسته به‌شدت پا پرانتزی و تشخیص دکتر ارتوپدی، زاویه مناسب انتخاب شده و استخوان‌هایی که در آرایش غیر صحیح قرار گرفته‌اند با استفاده از روش‌هایی به‌جای اصلی خود باز می‌گردد.

جراحی اصلاح پا پرانتزی چگونه انجام می‌شود؟

روند دقیق جراحی بسته به‌نظر پزشک و شرایط بیمار است اما به‌صورت کلی جراحی اصلاح پای پرانتزی در صورت مشکل از قسمت ساق پا می‌تواند با برش و جداسازی قسمتی از استخوان درشت‌نی و یا برش و اضافه کردن ساختار‌های استخوانی از سایر بخش‌های بدن انجام بگیرد و یا در صورت مشکل از قسمت استخوان ران، فرایند جراحی تقریباً مشابه است و از طریق برش و پیوند استخوان جراحی انجام می‌شود. هم‌چنین در برخی از موارد فرایند بازسازی غضروف نیز در طی جراحی انجام می‌شود تا نتایج بهتری حاصل شوند.

قدم اول برای جراحی اصلاح پای پرانتزی تصویربرداری از زانو است که توسط اشعه ایکس و ام آر آی انجام می‌شود و هدف از این کار مشخص شدن قسمت‌هایی از زانو است که نیروی بیشتری را تحمل می‌کنند و هم‌چنین کسب اطلاعات بیشتر از وضعیت ساختار‌های غضروفی و رباط‌های زانو.

استخوان درشت‌نی که اصلی‌ترین عامل ایجاد پای پرانتزی است را از طریق دو روش می‌توان به‌حالت عادی بازگرداند که این دو روش به‌شرح زیر هستند:

بازکردن ساختار گووه‌ای بعد از برش استخوان درشت‌نی

در این روش استخوان درشت‌نی از بخش درونی بریده شده تا ساختار گووه‌ای ایجاد بشود و سپس استخوان پیوندی که معمولاً از لگن به‌دست آمده به‌شکاف ایجاد شده وارد و تحت این فرایند پیوند استخوان صورت می‌گیرد که برای ایجاد پایداری در این ساختار از یک‌سری صفحات فلزی برای سفت کردن استفاده می‌شود.

حذف ساختار گووه‌ای بعد از برش استخوان درشت‌نی

در این روش همانند روش قبلی برخی از استخوان درشت‌نی برش داده شده و حذف می‌شوند و سپس دو انتهای استخوان با استفاده از یک‌سری صفحات فلزی و پین‌ها به‌یکدیگر متصل می‌شوند.

البته در صورتی‌که انحنا و زاویه‌دار بودن پا‌ها در ناحیه استخوان ران باشد فرایند‌های جراحی متفاوت‌تر است اما انحنای ساق پا و استخوان درشت‌نی رایج‌تر بوده و به‌همین واسطه جراحی اصلاح پای پرانتزی معمولاً در این ناحیه از طریق روش‌های گفته شده انجام می‌شود.

جراحی اصلاح پای پرانتزی چه مزایایی دارد؟

جدا از اینکه این روش جراحی بسیار اثربخش است و می‌تواند تا حدود بسیار زیادی مشکل را حل کند، از نظر پزشکی مزایای دیگری برای این روش جراحی وجود دارد که به‌شرح زیر هستند:

  • ایمنی بالا
  • کاهش درد زانو
  • کاهش سفتی زانو
  • جلوگیری از تخریب بیشتر غضروف مفصلی
  • کاهش نیروی وارده به‌بخش‌های آسیب‌دیده
  • جلوگیری از ایجاد نیاز به‌جراحی تعویض مفصل زانو
  • اصلاح قابل توجه زاویه استخوان‌های پا نسبت به‌هم

جراحی اصلاح پای پرانتزی چه عوارضی دارد؟

در مقابل تمام مزایای این جراحی، طبیعتا عوارض و خطراتی نیز برای آن وجود دارند که این موارد به‌شرح زیر هستند:

  • عفونت
  • خون‌ریزی
  • امکان شکست جراحی
  • ایجاد لخته خون در زانو
  • آسیب به‌عروق خونی یا اعصاب زانو
  • مشکل در جوش خوردن استخوان برش خورده

البته احتمال بروز این عوارض بسیار کم هستند و به‌صورت کلی جراحی اصلاح پای پرانتزی از روش‌های ایمن بهره می‌برد.

جراحی اصلاح پای پرانتزی برای چه کسانی مناسب است؟

این روش در برخی افراد نتایج بهتری از خود نشان می‌دهد که این افراد عبارت‌اند از:

  • افرادی که اضافه‌وزن ندارند
  • افراد با سن کمتر از 50 سال
  • افراد با وضعیت عروقی مناسب
  • افرادی که درد زانوی ناشی از پای پرانتزی را تحمل می‌کنند

جراحی اصلاح پای پرانتزی برای چه کسانی مناسب نیست؟

همان‌طور که پیشتر گفته شد در عمل جراحی پای پرانتزی ممکن است یک‌سری عوارض خود را نشان بدهند و به‌این ترتیب برای برخی دیگر از افراد استفاده از این روش توصیه نمی‌شود چرا که این نوع جراحی برای آن‌ها ریسک بروز عوارض را بالاتر می‌برد. این افراد عبارت‌اند از:

  • افراد دارای اضافه‌وزن
  • افراد مبتلا به‌ناپایداری رباط زانو
  • افراد مبتلا به‌آرتریت پاتلوفمورال
  • افرادی که مبتلا به‌آرتروز زانو ملتهب هستند
  • افرادی که زانوی آنها نیاز به‌اصلاح بیش از 20 درجه دارد

در صورتی‌که شما در بین موارد گفته شده هستید، به‌احتمال زیاد از این نوع عمل جراحی منع خواهید شد اما نگران نباشید چرا که روش‌های درمانی و انواع دیگر جراحی پای پرانتزی کارساز وجود دارند که بسته به‌نظر پزشک می‌توانید از آن‌ها بهره ببرید.

جمع‌بندی

پای پرانتزی بیماری‌ای است که علاوه بر ایجاد مشکل برای سلامتی افراد و اختلال در زندگی روزمره، روی وضعیت ظاهری آن‌ها نیز تأثیرات منفی گذاشته و باعث کاهش اعتماد به‌نفس می‌شود. این عارضه بسیار شایع است و به‌همین واسطه برای درمان آن تحقیقات زیادی صورت گرفته و روش‌های درمانی متفاوتی ارائه شده است که یکی از پرطرفدار‌ترین و کارسازترین این روش‌ها، حراجی اصلاح پای پرانتزی یا HTO است. با توجه به‌اهمیت این روش درمانی ما در این نوشته تمام تلاش خود را به‌کار بستیم تا مهم‌ترین نکات درباره با آن را با شما در میان بگذاریم.

درصورتی‌که قصد دارید برای بررسی بیشتر این مشکل یا هر مشکل دیگری به‌مطب پزشکان متخصص مراجعه کنید، می‌توانید به‌سادگی از طریق سایت نوبت دهی آنلاین درمانکده برای دریافت نوبت پزشکان متخصص مختلف از متخصص ارتوپدی گرفته تا فوق تخصص گوارش و هر تخصص پزشکی دیگری اقدام کنید.

هم اکنون دیگران می خوانند 24 مهر 1401 - 18:09
جراحی اصلاح پای پرانتزی HTO چیست؟ 2
جراحی اصلاح پای پرانتزی HTO چیست؟ 3
جراحی اصلاح پای پرانتزی HTO چیست؟ 4