جزئیات اجرای طرح برند ملی / جذب 70 درصد فارغالتحصیلان فنی و حرفهای در مشاغل مرتبط با رشته تحصیلیشان
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اگر از هر دانشجویی بپرسید قطعا وجود کارگاه و آزمایشگاه را یکی از مهمترین مسائل در انجام کارهای تحقیقاتی میداند. موضوعی که به دلیل هزینه سنگین دستگاهها و تجهیزات، بسیاری از دانشگاهها از آن برخوردار نیستند و همین امر سبب میشود تا دانشجویان یا آزمایشهای خود را در مکانهای خارج از دانشگاه انجام دهند و یا اگر شرایطش فراهم نباشد کلا از انجام...
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اگر از هر دانشجویی بپرسید قطعا وجود کارگاه و آزمایشگاه را یکی از مهمترین مسائل در انجام کارهای تحقیقاتی میداند. موضوعی که به دلیل هزینه سنگین دستگاهها و تجهیزات، بسیاری از دانشگاهها از آن برخوردار نیستند و همین امر سبب میشود تا دانشجویان یا آزمایشهای خود را در مکانهای خارج از دانشگاه انجام دهند و یا اگر شرایطش فراهم نباشد کلا از انجام آن منصرف شوند. این در حالی است که اگر دانشگاه مهارتی نیز باشد دانشجویان دوچندان به تجهیزات کارگاهی و آزمایشگاهی در جهت انجام فعالیتهای آموزشی و تحقیقاتی نیازمند خواهند بود.
دانشگاه فنی و حرفهای با وجود 3 هزار و 400 آزمایشگاه و کارگاه یکی از بزرگترین دانشگاههای مهارتی در کشور محسوب میشود که دانشجویان از بدو ورود به دانشگاه تا فارغ التحصیلی به انجام کار در کارگاهها و آزمایشگاهها میپردازند. بر همین اساس بهروزرسانی برنامههای درسی با توجه به نیازهای جامعه و تجهیز کامل این آزمایشگاهها و کارگاهها در جهت رفع آن نیازها و آموزش دانشجویان از اهمیت بسیاری برخوردار است. به همین منظور دانشگاه فنی و حرفهای حدود 5 ماه پیش با انعقاد قراردادی تحت عنوان «طرح برند ملی» با شرکت مشتریان گلدیران (جی پلاس) در این جهت گام برداشت. به گفتگو با یعقوب دادگر، مدیرکل امور پژوهشی دانشگاه فنی و حرفهای پرداختیم تا از جزئیات این قرارداد و تغییر و تحولاتی که طی این مدت در دانشگاه فنی و حرفهای ایجاد شده است باخبر شویم.
*س_ با توجه به اینکه طرح برند ملی در خصوص تجهیز کارگاهها و آزمایشگاههای دانشگاه فنی و حرفهای است؛ چه عاملی باعث شد تا به ایجاد این طرح و اجراسازی آن بپردازید؟ _س*ارتباط صنعت و دانشگاه در هر کشوری میتواند نقش تعیین کننده در رشد اقتصادی و توسعه همه جانبه آن داشته باشد. در این خصوص آموزش دانشجویان با تجهیزات کارگاهی و آزمایشگاهی به روز و متناسب با نیاز صنعت و آماده کردن آنان برای حضور در بازار کار و شناخت و برطرف کردن نیازهای تحقیقاتی بخش صنعت از برنامههای اصلی خواهد بود.
برگزاری دورههای آموزشی و کارگاههای تخصصی مشترک، همایشها و سمینارهای تخصصی و دورههای کوتاه مدت و المپیادهای مشترک، تهیه و تدوین اسناد و مدارک علمی و فنی مورد نیاز، تمهید زمینههای اجرای بازدیدهای علمی و دورههای کارآموزی، همکاری مشترک و استفاده از توان علمی و تخصصی طرفین درجهت اجرای پروژههای ساخت و تحقیقاتی، ایجاد ارتباط مستمر میان دانشگاه و شرکت در چارچوب همکاریهای دوجانبه و بازبینی سرفصلها و محتوای دروس آموزشهای مهارتی با توجه به نیاز صنعت از اهداف اصلی انعقاد این تفاهم نامه همکاری است.
*س_تجهیزات کارگاه ها و آزمایشگاه های این دانشگاه در چه حوزههایی خواهد بود؟_س*با توجه به رشتههای تحصیلی مهارتی دایر در دانشگاه فنی و حرفه ای، تجهیز کارگاهها و آزمایشگاههای دانشگاه با تجهیزات مورد استفاده در خط تولید شرکت های مشارکت کننده در طرح برند ملی صورت می گیرد. کارگاه ها و آزمایشگاه های برخی از رشته گرایش هایی که در قالب این طرح تجهیز میشوند شامل، مکانیک خودرو، آسانسور، ساخت و تولید، تاسیسات، برق قدرت، برق الکترونیک است.
*س_طرح برند ملی در خصوص جذب دانشجویان در بازار کار نیز میتواند مفید باشد؟ _س*ماهیت آموزش در دانشگاه فنی و حرفهای به صورت عملی است و حدود 70 درصد فارغالتحصیلان این دانشگاه به دلیل برخورداری از مهارت و تخصص لازم بلافاصله جذب بازار کار در مشاغل مرتبط با رشته تحصیلی میشوند. دانشگاه فنی و حرفهای به عنوان بزرگترین دانشگاه مهارتی کشور با بیش از 170 هزار دانشجو به کمک این تفاهمنامه میتواند ارتباط بین دانشگاه و صنعت را بهبود بخشیده و باعث افزایش آمار اشتغال فارغ التحصیلان شود.
*س_اکنون که حدود 5 ماه از این تفاهم نامه گذشته، چه مقدار از مسائل این تفاهم نامه تحقق یافته است؟_س*تجهبز کامل آزمایشگاهها و کارگاههای دانشگاه توسط سه شرکت مشارکت کننده در این طرح انجام شده و آماده بهره برداری شده است که بزودی فعالیتهای آموزشی در این کارگاهها و آزمایشگاهها آغاز خواهد شد.
*س_ بر اساس این طرح برنامهریزی شده است تا دورههای آموزشی برگزار شود، این دورهها در چه حوزههایی خواهد بود؟_س*پس از بررسی و احصا نیازهای آموزشی مورد نیاز بخش صنعت، دورههای آموزشی تدوین و با بهرهگیری از اساتید خبره دانشگاه و صنعت برگزار خواهد شد.
ارائه برنامه آموزشی سه ماهه به دانشگاه جهت هماهنگی و برنامهریزی جهت استفاده از فضاها و امکانات آموزشی، تامین و تجهیز کارگاهها و آزمایشگاهها جهت اجرای برنامههای آموزشی مطابق با برنامههای شرکت، تامین ابزار و قطعات و تجهیزات آموزشی جهت اجرای دورههای آموزشی، بهینه سازی و تعمیر و تعویض وسایل آموزشی، آموزش مدرسین معرفی شده توسط دانشگاه جهت آمادگی برای اجرای دورههای آموزشی، استفاده از توان علمی اساتید دانشگاه در جهت ارائه خدمات مشاورهای و نیازسنجیهای تحقیقاتی شرکت از تعهدات شرکتهای مشارکت کننده در این طرح است.
*س_یکی دیگر از مواد این تفاهمنامه همکاری مشترک در جهت اجرای پروژههای ساخت و تحقیق است. در این خصوص شرکت ها از چه امکاناتی بهرهمند میشوند؟_س*بنگاههای اقتصادی، صاحبان صنایع، تولیدکنندگان، واحدهای خدماتی و حامیان فناوری با انتخاب خود مسئولیت تجهیز یک یا چند کارگاه داخلی با نام تجاری خود را بر عهده میگیرند. این شرکتها میتوانند محصول خود را در داخل کارگاههای دانشگاه فنی و حرفهای تولید کنند و تبلیغ خود را در پایگاه خبری دانشگاه و فضای فیزیکی دانشکدهها داشته باشند. امکان استفاده از فضای آموزشی، کارگاهی، آزمایشگاهی، اجرای پروژه مشترک تحقیق و توسعه در راستای ارتقای محصولات خود و معافیتهای قانونی برای تولیدکنندگان در نظر گرفته شده است.
*س_بازبینی سرفصلها و محتواهای آموزشی در دستور کار این تفاهمنامه قرار داشت؛ تاکنون در این زمینه در دانشگاه فنی و حرفهای چه تغییراتی رخ داده است و پس از این قصد دارید چه تحولاتی ایجاد کنید؟_س*دانشگاه فنی و حرفهای تنها دانشگاه زیرمجموعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که دارای شورای برنامهریزی درسی مستقل با مجوز وزارت عتف است. تدوین و بازبینی سرفصلهای آموزشی رشتهها متناسب با نیاز بازار کار وظیفه اصلی این شورا است. بر همیم اساس همواره در حال ارزیابی رشتههای دایر و به روزرسانی سرفصلهای آنها متناسب با نیاز بازارکار، حذف رشتههایی که بازار کار ندارند و تعریف سرفصلهای رشته جدید متناسب با نیاز جامعه است. در راستای اجرای تفاهمنامههای طرح برند ملی نیز این شورا نیازهای اشتغال این شرکتها را اخذ کرده و رشتههای متناسب با نیازهای استخدامی آنها را ایجاد و سرفصلهای مرتبط با آنها را تدوین خواهد کرد.