جزئیات توافق بیسابقه تجارت آزاد ایران و اوراسیا / مذاکرات 6 ساله برای توسعه تجارت به ثمر نشست
در حالی توافق تجارت آزاد ایران و اوراسیا (5 کشور روسیه، بلاروس، ارمنستان، قزاقستان و قرقیزستان) امروز امضا شد که نظیر این توافق در سالهای بعد از انقلاب بی سابقه بوده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بررسی ها نشان میدهد تعداد موافقتنامه های تجاری در خلال 30 سال اخیر در جهان ده برابر شده است. این موضوع نشان دهنده کارکرد مثبت این توافق ها در حوزره تولید و تجارت جهانی است. ایران تاکنون توافق های تجاری کمی با برخی کشورها داشته که سطح پوشش کالایی این توافق ها بسیار کم و تاثیر آنها ناچیز بوده است.
ایران آمادگی دارد از فرصت های همکاری صلح آمیز در منطقه در جهت تقویت درهم تنیدگی اقتصادی کشورهای منطقه استفاده نموده و زمینه را برای همکاری های هر چه بیشتر با همسایگان خود فراهم آورد. استراتژی کشور ما در تقویت روابط با کشورهای همسایه و منطقه با این توافق وارد مرحله جدیدی می شود.
حضور مستمر بخش خصوصی در دوره 6 ساله انعقاد موافقت نامه تجارت ترجیحی با اوراسیا
این درحالی است که موافقت نامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا (5 کشور روسیه، بلاروس، ارمنستان، قزاقستان و قرقیزستان) که امروز با حضور وزیر صمت امضا شده است، ادامه موافقت نامه تجارت ترجیحی قبلی است که به مدت بیش از 4 سال اجرا شده و اثرات مثبتی به بار آورده است.
مذاکرات 6 ساله برای توسعه تجارت به ثمر نشست
در خلال مذاکرات 6 ساله مربوط به عقد موافقت نامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا همواره نماینده بخش خصوصی یعنی اتاق ایران به مذاکرات دعوت شده و طرف مشورت دولت برای تنظیم جزییات این توافق بوده است. علاوه بر این از نظرات فعالین اقتصادی هم در جریان این مذاکرات بهره لازم برده شده است.
عزم اعضای اوراسیا و ایران در بر طرف شدن موانع توسعه تعاملات تجاری
عزم کشورهای اوراسیا و ایران بر این قرار گرفته که زمینه تعامل های اقتصادی و تجاری بین دو طرف را ایجاد و در عالی ترین سطوح موانع آنرا بر طرف نمایند. عقد موافقت نامه فعلی مهمترین پیامی که به بخش های خصوصی دو طرف دارد این است.
اجرای توافق موقت بدون یک مورد نارضایتی در حوزه اجرایی
بررسیهای اماری از گزارشهای وزارت صمت نشان میدهد حتی یک مورد نارضایتی صنعت داخلی در خلال 4 سال دوره اجرای موافقت نامه قبلی نداشته ایم.
موافقت نامه قبلی باعث افزایش صادرات ایران به این اتحادیه شده و ترکیب کالاهای صادراتی را از کالاهای کشاورزی به سمت کالاهای صنعتی تغییر داده است. این موافقت نامه دسترسی تولیدکنندگان و صادرکنندگان ما را به بازار بزرگ اوراسیا بهبود می دهد و می تواند باعث رشد تجارت آنها با این اتحادیه شود.
هر فرصتی در درون خود چالش هایی را هم ایجاد می کند و موافقت نامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا نیز شرکتهای تولیدی و صادراتی کشورمان را در معرض آزمون جدیدی قرارداد می دهد و آنها را واردار می کند به تلاشهای خود برای غلبه بر چالش های ناشی از این موافقتنامه و ارتقای توان رقابتی خود در حد بازار اوراسیا اضافه نمایند.
اگر قرار بود ایران پنج کشوری را در جهان انتخاب کند که بتواند با آنها موافقت نامه تجارت آزاد منعقد نماید. بهتر از این پنج کشور انتخابی نمی توانست داشته باشد. نزدیکی جغرافیایی، اشتراکات فرهنگی و تمدنی و روابط سیاسی مطلوب با این کشورها نقطه قوت این توافق است.
بخش عمده ای از نیازهای وارداتی محصولات غذایی ما نظیر گندم، جو، دانه های روغنی و محصولات خوراک دام از این کشورها قابل تامین است و این موافقت نامه می تواند تاثیر مثبتی بر تضمین امنیت غذایی کشورمان داشته باشد. هم اکنون هم سهم عمده واردات ما از اتحادیه اقتصادی اوراسیا را این اقلام تشکیل می دهند.
چالش رقابیتی این موافقت نامه برای شرکت های ایرانی قابل هضم و قابل مدیریت است چرا که توان تولیدی و فن آوری شرکت های ایرانی و ظرفیت آنها در مقایسه با کشورهای طرف توافق ما در این موافقت نامه از وضعیت مطلوبی برخوردار است.
تولیدات داخلی ما، مادامی که در معرض چالش های ناشی از رقابت با کالاهای خارجی قرار نگیرند رشد و ارتقای لازم را پیدا نمی کنند و این موافقت نامه در سطح مدیریت شده ای این چالش مثبت را برای شرکت های تولیدی و صادراتی ما فراهم می آورند. تجربه نشان داده است که به واسطه عقد چنین موافقت نامه هایی و در سایه مغناطیس تاثیر گذاری آن، سرمایه گذاری های مشترک، انتقال فن آوری و تکنولوژی هم ایجاد می شود و اثرات مثبت اینگونه توافق ها را افزایش می دهد.
ایران 27 سال است که درخواست الحاق خود را به سازمان جهانی تجارت ارایه نموده است ولی قدرت های بزرگ نمی توانند حضور موثر ایران را در حوزه های اقتصادی تحمل کنند. به همین جهت مانع الحاق ایران به سازمان جهانی تجارت شده اند. اینگونه موافقت نامه ها در واقع امکان تعامل سهل ما را با تعدادی از شرکای تجاری بزرگ خودمان فراهم می کند و جایگزین مناسبی برای بستر های بین المللی مشابه آن محسوب می شود.
* صفر شدن تعرفه 87 درصد کالاها در تجارت ایران با اوراسیا
معاون ارتقای کسب و کارهای بین المللی سازمان توسعه تجارت گفت: با امضای سند نهایی توافقنامه تجارت آزاد 87 درصد کد تعرفه کالاهای تجاری ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا صفر می شود.
سیدمحمدصادق قنادزاده، معاون ارتقای کسب و کارهای بین المللی سازمان توسعه تجارت گفت: بعد از گذشت بیش از 3 سال و انجام بیش از 30 دور مذاکره، سند نهایی توافقنامه تجارت آزاد بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا امروز در حاشیه اجلاس سران این اتحادیه در سن پطرزبورگ روسیه به امضای وزیر صنعت، معدن و تجارت کشورمان و وزرای تجارت 5 کشور عضو این اتحادیه رسید.
قنادزاده در ادامه گفت: توافقنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اوراسیا بعد از تصویب در مجالس کشورهای امضا کننده قابل اجرا خواهد بود. با اجرایی شدن این توافقنامه تعرفه 87 درصد کالاهای تجاری بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا صفر خواهد شد.
وی بیان کرد: این توافقنامه نخستین توافقنامه چندجانبه تجارت آزاد ایران بوده که پیش بینی میشود با اجرایی شدن آن تجارت کشورمان با کشورهای عضو این اتحادیه تا پنج سال آینده میتواند به 18 تا 20 میلیارد دلار برسد.
قنادزاده با اشاره به اجرای توافقنامه تجارت ترجیهی ایران و 5 کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: قبل از امضای توافتقنامه تجارت آزاد، از سال 98 توافقنامه تجارت ترجیحی بین ایران و کشورهای اوراسیا در حال اجرا بوده است. در دو تا سه سال اخیر با اجرایی شدن توافقنامه تجارت ترجیحی حجم تجارتمان با کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا 2 برابر شده است.