جزئیات جشنواره نقالی غدیر / توجه ویژه به بخش بین الملل و پژوهش
دبیر علمی جشنواره نقالی غدیر ضمن تاکید بر توجه ویژه به مخاطبان خارجی در هنر نقالی گفت: نقالی بستری برای انتقال فرهنگ ایرانی اسلامی به کشورهای هدف است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشست خبری ششمین جشنواره نقالی و پردهخوانی غدیر در حوزه هنری برگزار شد. در این نشست، حسین ظاهری دبیر و سیدمحمد جواد جلالی دبیر علمی این جشنواره به همراه حجتالله ناظری معاون مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری حضور داشتند.
در ابتدای این نشست خبری، ناظری معاون مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری در سخنانی گفت: طبق برنامه ریزی ها قرار است تا سال آینده جشنواره به صورت گسترده تری برگزار شود و امسال در ششمین دوره این رویداد، شاهد اضافه شدن بخش طلاب به جشنواره هستیم.
"پیراهن معظم سیدالشهدا" موضوع سوگواره نقالی شدظاهری، دبیر جشنواره نقالی و پرده خوانی غدیر گفت: امسال بعد از تجربه 5 دوره، لازم بود بخش اجرا، مسابقه و صحنه پربارتر شود. به همین دلیل، امسال بخش کودک و نوجوان با تنوع سنی و در سطح گستردهتری برگزار خواهد شد. علاوه براین، بخش طلاب نیز به جشنواره اضافه شده است. از آنجا که موضوعات دینی، تخصص طلاب است، احساس کردیم که لازم است حضور آنان در جشنواره پررنگ تر شود.
وی با اشاره به اضافه شدن بخش علمی به این دوره از جشنواره نقالی غدیر گفت: معتقدم در سطح کشور با خلاء تنوع داستان و طومار مواجه هستیم؛ به همین دلیل موضوع طومارنویسی را در جشنواره مدنظر قرار دادیم. از سویی دیگر، مقوله پژوهش و تشویق دانشجویان به انجام پژوهش و نگارش مقاله مهم است و این بخش نیز به جشنواره اضافه شده است. نمایشگاه پردههای مکتب قهوهخانهای نیز بخش جدید جشنواره امسال است.
او درباره برگزاری نشست ها و کارگاه های تخصصی در این دوره از جشنواره گفت: در طول برگزاری جشنواره، 4 نشست تخصصی برگزار خواهد شد و 2 کارگاه انتقال تجربه نیز با حضور استادان باسابقه خواهیم داشت.
جلالی دبیر علمی جشنواره نقالی و پرده خوانی غدیر، دیگر سخنران این نشست خبری بود و از راه اندازی دبیرخانه دائمی برای این رویداد هنری خبر داد. او گفت: این جشنواره در دوره آینده در سطح بینالمللی برگزار خواهد شد و شبکه نقالان بینالمللی را خواهیم داشت.
او درباره اهمیت توجه به پژوهش در کارهای هنری گفت: پژوهش، مانع انحرافات و اشتباهات میشود. ما هم باید به میراث مکتوب هنر نقالی توجه کنیم و هم افزودهای به این بخش داشته باشیم. علاوه بر مقالاتی که در این دوره ارائه میشوند، برای سال آینده نیز تلاش داریم حداقل 20 اثر پژوهشی داشته باشیم. با تولید طومارها نیر نقصانهای موجود در این عرصه برطرف خواهد شد. ما نگاه جدی به مقوله آموزش داریم و سامانه ای برای مرتبط با نقالی و پرده خوانی در جشنواره راه اندازی شده که امیدواریم مرجعی برای این هنر باشد.
در بخش دیگری از این نشست خبری، خبرنگاران سوالات خود را مطرح کردند. ناظری در پاسخ به سوالی درباره نگاه مناسبتی به اجرای نمایشهای آئینی و سنتی گفت: متاسفانه اجرای نقالی و تعزیه در طول سال مستمر نیست و همین امر تبدیل به یک آفت شده است. همچنین بخش های مختلف این هنر به روز نشدهاند و به همین دلیل نسل جوان با این هنرها ارتباط نمیگیرد. به نظرم با کمی نیاز به زمان داریم تا این هنر به صورت مستمر در بین مردم رواج پیدا کند.
وی تاکید کرد: استادان دانشگاهی نیز به دلیل عدمشناختشان از نمایشهای آئینی و سنتی، این گونههای نمایشی را انکار و دانشجویان را به سمت نمایشهای غربی سوق میدهند. ما برنامه داریم تا اجرای نقالی و پردهخوانی از مناسبتها به اجراهای مستمر در طول سال تبدیل شود.
جلالی دبیر علمی جشنواره درباره جزییات بخش بین الملل توضیح داد و گفت: برای کشورهای همسایه به ویژه کشورهای فارسی زبان برنامه ریزی کرده ایم. معتقدیم نقالی بستری برای انتقال فرهنگ ایرانی اسلامی به کشورهای هدف است.
در پایان این نشست خبری پوستر ششمین جشنواره سراسری نقالی و پردهخوانی غدیر رونمایی شد.
براساس این گزارش، ششمین جشنوراه نقالی و پرده خوانی غدیر (نقالان علوی)، در فاصله عید قربان و عید غدیر برگزاری خواهد شد و در این جشنواره نقالان و پرده خوانان از سراسر کشور و در چند بخش کودک و نوجوان، بزرگسالان و طلاب به شخصیت والای مولای متقیان حضرت امیرالمومنین علی ابن ابی طالب و ماجرای مباهله می پردازند. این جشنواره از یکم تا پنجم تیرماه در تماشاخانه ماه و تماشاخانه مهر حوزه هنری برگزار می گردد.