جزئیات حمایت سازمان فضایی از شرکتهای دانشبنیان حوزه فضا؛ تصاویر ماهواره ای را خرید تضمینی میکنیم
رئیس سازمان فضایی ایران در پاسخ به تسنیم گفت: قراردادی که اخیراً در حوزه ماهوارههای سنجشی بسته شد، تضمین خرید تصاویر ماهوارهای است که در سالهای گذشته نبود؛ شرکت، ماهواره را ساخته و پرتاب کرده و سازمان نیز تصاویر ماهوارهای را تضمینی خریداری میکند
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، دکتر حسن سالاریه؛ معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فضایی ایران در نشست خبری امروز خود در پاسخ به سوال تسنیم مبنی بر اینکه "با توجه به شعار اصلی دولت سیزدهم در حوزه فضایی مبنی بر حمایت کامل از شرکتهای دانشبنیان و بخش خصوصی فضایی، نحوه حمایت سازمان فضایی از شرکتهای دانشبنیان حوزه فضایی چگونه خواهد بود و علت عدم حمایت صندوقهای مختلف از جمله صندوق نوآوری از شرکتهای خصوصی بخش فضایی چیست؟" اظهار کرد: حمایت از بخش خصوصی و شرکتهای دانشبنیان فضایی کشور یک موضوعی است که دستگاههای و ارگانهای مختلف در آن دخیل هستند.
سالاریه با بیان اینکه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این زمینه در صدر قرار دارد، تصریح کرد: مجموعه های دیگری مثل سازمان فضایی و وزارت صمت و... از جمله سازمانهایی هستند که در حمایت از بخش خصوصی فعال هستند البته نقش سازمانها و ارگانهای مختلف در حمایت از شرکتهای دانشبنیان فضایی متفاوت است.
وی ادامه داد: بخش حمایت به معنای حمایت مستقیم، توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام میشود؛ نقش سازمان فضایی در دولت، این است که عامل حرکت در شرکتها شود که این کار به صورت قراردادی با شرکتها و بخش خصوصی توسط سازمان انجام میشود یعنی سازمان فضایی ایران به صورت امضای قرارداد به میدان میآید که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز به واسطه آن قرارداد، حمایتهای لازم را انجام خواهد داد.
رئیس سازمان فضایی ایران تصریح کرد: اگر سازمان فضایی به بخش خصوصی اعتماد نکند و با آنها وارد مذاکره و امضای قرارداد نشود، بخشهای دیگر از جمله معاونت علمی و فناوری و صندوقهای مختلف نیز در زمینه حمایت از شرکتهای دانشبنیانِ حوزه فضایی، کاری انجام نخواهند داد.
فرایند ساخت پرتابگر ایرانی "سریر" برای رسیدن به مدار 36هزارکیلومتری آغاز شد / ایران جزو 10 کشور برتر پرتاب ماهوارهوی تأکید کرد: قراردادی که اخیراً در حوزه ماهوارههای سنجشی بسته شد، تضمین خرید تصاویر ماهوارهای است که این یک نوع قراردادی است که در سالهای گذشته به هیچ عنوان نداشتهایم به این معنا که شرکت خصوصی، ماهواره را ساخته و پرتاب کرده و سازمان فضایی نیز تضمین میدهد که تصاویر آن را خریداری خواهد کرد.
سالاریه ادامه داد: قیمت تصاویر خریداری شده از شرکتهای خصوصی توسط سازمان فضایی نیزبا قیمت بسیار مناسب و در شأن آن ماهواره و شرکت دانشبنیان خواهد بود؛ در ازای قرادادی که امضا میشود، پیشپرداختی به شرکت دانشبنیان پرداخت شده که خود مبلغ این پیشپرداخت یک پارامتر حمایتی است.
وی با بیان اینکه این حمایتها به صورت هدفمند خواهد بود، گفت: سازمان فضایی تضمین خرید تصاویر ماهوارهای را میدهد و از طرفی به شرکت دانشبنیان پول داده میشود و شرکت نیز باید این تضمین را به سازمان فضایی بدهد که این تصاویر ماهوارهای به دست سازمان خواهد رسید.
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: نهاد حمایتی از جمله معاونت علمی یا صندوقهای مختلف نیز به پروژه ورود میکنند که در همین پروژه اخیر یعنی ماهواره کوثر، نقش معاونت علمی بسیار اثرگذار بوده است.
وی با بیان اینکه این مدل قراردادها در حوزه فضایی در کشور جدید است، خاطرنشان کرد: در سال 1401 مذاکرات زیادی با صندوقهای مختلف، معاونت علمی و نهادهای مرتبط داشتیم که در این عرصه به میدان بیایند.
سالاریه با بیان اینکه سازمان فضایی ایران در قراردادهای آینده و آتی، موتور محرک است، تصریح کرد: در ابتدا، مسئله و نیاز را طرح میکنیم و این تضمین را میدهیم که اگر کسی آن نیاز را رفع کند، از آن حمایت میکنیم.
وی تأکید کرد: برای اینکه زیستبوم فضایی کشور به طور کامل شکل بگیرد باید مجموعههای دیگر نیز به عنوان خریدار محصولات فضایی شرکتهای خصوصی به میدان بیایند و اینطور نباشد که خرید تصاویر ماهوارهای فقط توسط سازمان فضایی انجام شود و باید مجموعههای از جمله سازمان نقشهبرداری، مجموعههای کشاورزی، مجموعههای صنعت و معدن و تجارت به میدان بیایند.
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: اگر دستگاههای بهرهبردار در میدان باشند، کار به خوبی پیش خواهد رفت. سازمان فضایی قراردادها را منعقد خواهد کرد و دستگاههای بهرهبردار از تصاویر و خدمات فضایی استفاده میکنند که این خدمات لزوماً تصاویر ماهوارهای نیست به عنوان مثال سرویس منظومه شهید سلیمانی در حوزه اینترنت اشیا و جمعآوری داده و ارائه انتقال داده است.
وی گفت: رویههای سازمان در مناقصات بعدی تغییر خواهد کرد که هم موتور محرک باشد و هم معاونت علمی نقش حمایتی خود را ادامه دهد و ما هم در تلاشیم این حمایتها به نوعی حمایت صرف نباشد و باید خود بخش خصوصی نیز مشتری پیدا کرده و تصاویر خود را به فروش برساند.