جزئیات میلیاردها دلار کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال
با گسترش ارزهای دیجیتال کلاهبرداران بیکار ننشسته و هزینههای هنگفت و غیرقابل جبرانی را به خریداران این ارزها تحمیل کردهاند.
کلاهبرداریها پدیده تازهای نیستند و داستانها درباره آنها به زمانهای بسیار دور بازمیگردد. اما چیزی که تغییر کرده، سهولت در کلاهبرداری است.
کلاهبرداران میتوانند با فشار دادن یک دکمه به میلیونها و حتی میلیاردها نفر دسترسی پیدا کنند. اینترنت و سایر فناوریها به سادگی قوانین بازی را تغییر دادهاند و ارزهای رمزگذاری شده میتوانند فرصتی جدید برای جرایم سایبری باشند.
ارزهای دیجیتال در اصل توسط سایفرپانکها، افرادی که به حفظ حریم خصوصی اهمیت میدادند، هدایت میشدند. اما آنها برای تسخیر ذهن و جیب مردم عادی و مجرمان در طول همه گیری کرونا گسترش یافتند. زمانی که قیمت ارزهای دیجیتال مختلف افزایش یافت به جریان اصلی معاملات تبدیل شدند و کلاهبرداران نیز از محبوبیت این رمز ارزها استفاده کردند.
گزارش ژانویه 2022 پلتفرم داده بلاک چین Chainalysis، نشان میدهد که در سال 2021 نزدیک به 14 میلیارد دلار آمریکا از سرمایه گذاران در حوزه ارزهای دیجیتال کلاهبرداری شده است.
به عنوان مثال، در سال 2021، دو برادر از آفریقای جنوبی موفق شدند 3.6 میلیارد دلار از یک پلتفرم سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال کلاهبرداری کنند. در فوریه 2022، پلیس آمریکا اعلام کرد که زوجی را دستگیر کرده که از یک سیستم ارزهای دیجیتال جعلی برای کلاهبرداری از سرمایه گذاران استفاده میکردند و توانستند 3.6 میلیارد دلار کلاهبرداری کنند.
دو نوع اصلی کلاهبرداری ارزهای دیجیتال وجود دارد که گروههای مختلف را هدف قرار میدهند.
یکی از این کلاهبرداری ها، سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال که تمایل دارند تاجران فعالی باشند را هدف قرار میدهند. این افراد عمدتاً سرمایه گذاران جوان تر، زیر 35 سال هستند که درآمد بالا و تحصیلات خوبی دارند و در زمینههای مهندسی، مالی یا آی تی کار میکنند. در این نوع کلاهبرداری ها، کلاهبرداران سکهها یا مبادلات جعلی ایجاد میکنند.
مثال این نمونه کلاهبرداری اسکویید است، یک سکه ارز دیجیتال که نام آن از سریال "Squid Game" گرفته شده است. پس از افزایش سرسام آور قیمت این سکه، سازندگان آن به سادگی با پولهای کلاهبرداری ناپدید شدند.
یک تغییر در این کلاهبرداری شامل جذب سرمایه گذاران برای خرید یک ارز دیجیتال جدید با وعدههای بازدهی زیاد و سریع است. برخلاف کلاهبرداری اسکویید، هیچ سکهای هرگز صادر نمیشود و سرمایه گذاران دست خالی میمانند.
بسیاری از عرضههای اولیه سکه جعلی هستند، اما به دلیل ماهیت پیچیده و در حال تکامل این سکهها و فناوریهای جدید، حتی سرمایهگذاران تحصیلکرده و با تجربه نیز میتوانند فریب بخورند.
مانند تمام سرمایهگذاریهای مالی پرخطر، هرکسی که قصد خرید ارز دیجیتال را دارد، باید توصیههای قدیمی را به کار بگیرد. در مورد اسکویید، یکی از علائم هشدار دهنده این بود که سرمایه گذارانی که سکهها را خریداری کرده بودند قادر به فروش آنها نبودند.
دومین نوع اصلی کلاهبرداری با ارزهای دیجیتال، از روش پرداخت انتقال وجه از قربانیان به کلاهبرداران استفاده میکند. در این نمونه همه افراد با سنین مختلف میتوانند هدف قرار بگیرند. این موارد شامل باج افزارها، کلاهبرداریهای عاشقانه، موارد جنجالی، طرحهای پونزی و موارد مشابه است. کلاهبرداران به سادگی از ماهیت ناشناس ارزهای دیجیتال برای پنهان کردن هویت خود و فرار از عواقب آن استفاده میکنند.
در گذشتهی نه چندان دور، کلاهبرداران برای دریافت پول درخواست حوالههای سیمی یا کارتهای هدیه میکردند، زیرا برگشتناپذیر، ناشناس و غیرقابل ردیابی بودند. با این حال، چنین روشهای پرداختی به قربانیان را به پای خودپردازها میکشد، جایی که ممکن است با شخص دیگری روبرو شوند که میتواند در روند کلاهبرداری دخالت کرده و آنها را متوقف کند.
اکنون بیتکوین به رایجترین ارز درخواستی در پروندههای باجافزار تبدیل شده و نزدیک به 98 درصد کلاهبرداران این ارز را درخواست میکنند. به گفته مرکز امنیت سایبری ملی بریتانیا، کلاهبرداران اغلب از افراد درخواست میکنند که باج را به صورت بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال پرداخت کنند.
لزوم آموزش در حوزه ارزهای دیجیتال
در زمینه بهره برداری مالی نیز به دلیل آسیب پذیری بالای سالمندان، کار بیشتری برای مطالعه و آموزش به سالمندان قربانی کلاهبرداری انجام شده است. تحقیقات ویژگیهای مشترکی را نشان میدهد که باعث شده فرد در برابر درخواستهای کلاهبرداری آسیبپذیر باشد. این ویژگیها شامل تفاوت در توانایی شناختی، تحصیلات، ریسک پذیری و خودکنترلی هستند.
البته، افراد جوانتر نیز میتوانند آسیب پذیر باشند و در واقع قربانی نیز میشوند. نیاز آشکاری به گسترش کمپینهای آموزشی وجود دارد تا همه گروههای سنی، از جمله سرمایهگذاران جوان، تحصیلکرده و ثروتمند را نیز شامل شود.
کارشناسان معتقدند که مقامات کشورها باید برای توسعه روشهای جدید حفاظتی گام بردارند. به عنوان مثال، مقرراتی که در حال حاضر برای مشاوره مالی و محصولات اعمال میشود، میتواند به محیط ارزهای دیجیتال نیز تعمیم داده شود. دانشمندان داده همچنین باید فعالیتهای جعلی را بهتر ردیابی کنند.
کلاهبرداریهای ارزهای دیجیتال برای قربانیان سخت هستند، زیرا احتمال بازیابی وجوه از دست رفته نزدیک به صفر است. در حال حاضر، هیچ نظارتی روی ارزهای دیجیتال وجود ندارد و لزوم نظارت و پیگیری بر آنها احساس میشود./ فارس
هم اکنون دیگران می خوانند