جشنواره یادگار قزوین، حافظه فرهنگی جامعه را تقویت میکند
قزوین - ایرنا - یک کارگردان و مستندساز گفت: برگزاری جشنواره یادگار به میزبانی استان قزوین، یک جریان سازی فرهنگی و هنری است و این بخش از حافظه جامعه را تقویت میکند.
به گزارش ایرنا، بابک بهداد روز شنبه با اشاره به برگزاری جشنواره فیلم یادگار، افزود: خبر برگزاری دوباره این جشنواره بعد از 17 سال، بسیاری از فیلمسازانی را که در دورههای پیشین جشنواره شرکت کرده بودند یا از دیدن فیلمهای جشنواره تأثیر خوبی گرفته بودند، بسیار خوشحال کرد.
وی با بیان اینکه برگزاری دوباره جشنواره میراث فرهنگی یادگار، خبر مسرت بخشی است، افزود: در این سالها جای خالی این جشنواره تخصصی میراث فرهنگی ایران بسیار ضروری بود چون مستندسازان ما فیلمهای مهمی با موضوعات میراث فرهنگی ساخته بودند و این آثار باید در قالب یک جشنواره مرتبط با این موضوعات دیده و بررسی می شد.
بهداد گفت: ایران کشوری با قدمت چند هزارساله و دارای اقوام گوناگون است که موضوعات بسیار وسیعی را در زیرمجموعه مسائل مرتبط با میراث فرهنگی در برمیگیرد و در این سالها که جشنوارهای برگزار نشده بود خلأ بزرگی حس می شد.
وی اضافه کرد: مشاهده اکثر آثار مرتبط با میراث فرهنگی در کنار یکدیگر در جشنوارهای با این مضمون بیشک سبب ایجاد یک جریان فرهنگی و حافظه فرهنگی برای این سرزمین خواهد شد.
بهداد تاکید کرد: با نگاهی به تاریخ مستندهای مرتبط با مفاهیم میراث فرهنگی در ایران طی سالهای طولانی مشاهده خواهیم کرد که افرادی چون فریدون رهنما، ابراهیم گلستان، محمدرضا اصلانی، فرهاد ورهرام، حمید سهیلی، منوچهر طیاب و مهوش شیخالاسلامی و در نسل جوانتر مستندسازان افرادی چون آرد عطارپور، پژمان مظاهریپور، علی ولدبیگی و حسن نقاشی و برخی دیگر با شور و علاقه و دغدغهمندی بسیار در ساخت چنین آثاری پیشقدم بودهاند.
این مستندساز با اشاره به قدمت تاریخی شهر قزوین، تصریح کرد: این استان، سرزمینی است که تاریخچه و قدمت تاریخی بسیاری دارد و سالها شاهراه اقتصادی جاده ابریشم از شرق به غرب بوده است و مکانهای تاریخی بسیاری همچون قلعه الموت، دریاچه اوان، کاخ چهلستون، مسجد جامع عتیق و کلیسای کانتور دارد و بزرگترین پایتخت خوشنویسی ایران است و هر مستندسازی باید این اماکن و بناهای تاریخی را بشناسد و از نگاه خود به ثبت آن اقدام کند.
بهداد با اشاره به ساخت فیلم مستند الموت و دریاچه اوان برای شبکه مستند، خاطرنشان کرد: استان قزوین جزو یکی از قلههای مهم میراث فرهنگی ایران است.
وی که در دورههای پیشین جشنواره با فیلم "ارگ بم" حضور داشته است، درباره "بهارستان؛ خانه ملت" که تولید مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی است و در این دوره حضور دارد، افزود: این فیلم درباره محوطه بهارستان است که شامل تاریخ پیدایش میدان بهارستان، مسجد و مدرسه سپهسالار و اتفاقات اجتماعی و سیاسی آن منطقه بوده که از دوره قاجار تا دوره انقلاب اسلامی ایران را شامل میشود و اتفاقات مهم در این دوره تاریخی را در ایران به نمایش در آورده است.
بهداد درباره ارتباط بین کارگردان و سوژه در فیلمهای قومنگارانه، گفت: در این نوع از مستندسازی فیلمساز به نوع زیست و زندگی مردم یک منطقه، تاریخ، زبان، آیینها، آداب و پوشش آنها مشاهده و دقت عمیقی دارد و باید در مرحله اول یک تعامل درست و انسانی بین مستندساز و مردم صورت بگیرد.
این هنرمند برجسته افزود: در فیلمهای قومنگارانه، مستندساز باید با مردم این منطقه زندگی کرده باشد که نتیجه آن به تولید فیلمهایی منجر میشود که علاوه بر ثبت دنیای درونی و عاطفی و مناسک و آیینهای یک قوم، میتواند تحقیقاتی ماندگار به شکل یک دایره المعارف برای تدریس و امور تحقیقاتی باشد.
وی با بیان اینکه هویت ما جست و جو در تاریخ و فرهنگ ایران است و نباید نسبت به آن بیتفاوت و غیرمسوول باشیم، تصریح کرد: اگر نتوانیم معماری بومی و موسیقی فولکلور که در روستاها و شهرها وجود دارد را حفظ کنیم و اگر حواسمان به آیینها، رسوم، صنایعدستی، زبان و پوشش جامعه نباشد هویت خود را از دست خواهیم داد.
بهداد با تاکید براینکه هم اکنون دچار یک بحران و آشفتگی فرهنگی شدهایم، افزود: این جشنواره میتواند همه آسیبها و مشکلات را منعکس کند و زنگ خطری را بیخ گوش ما به صدا در آورد، برای همین باید جشنواره یادگار در دوره بعد بزرگتر و منسجمتر برگزار شود تا بتواند برای حفظ فرهنگ و میراث فرهنگی کشور تأثیرگذار و جریانساز باشد.
جشنواره فیلم یادگار با هدف معرفی و تقویت میراث فرهنگی کشور با استفاده از ابزار فیلم و سینما به میزبانی قزوین و در سطح ملی برگزار میشود.
با توجه به شرایط کرونایی و محدودیتهای موجود، اکران فیلمهای منتخب طبق جدول تنظیمی در روزهای 26 تا 30 اردیبهشت ماه سال جاری در بستر پلتفرمها و فضای مجازی برای علاقهمندان پخش میشود.
*س_برچسبها_س*