جمعه 13 مهر 1403

جنجال فاتحه سیاسی برمزار رئیس جمهوری پیشین افغانستان

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
جنجال فاتحه سیاسی برمزار رئیس جمهوری پیشین افغانستان

کابل - ایرنا - حضور مشاور امنیت ملی افغانستان برسر مزار «نجیب الله احمدزی» رئیس جمهوری پیشین این کشور با واکنش‌ها بسیار مثبت و منفی در این کشور حتی از سوی خانواده نجیب الله روبه رو شد به گونه ای که فضای رسانه ای دراین کشور را قطب بندی کرد.

به گزارش روز سه شنبه رسانه‌های افغانستان، «حمدالله محب» مشاور امنیت ملی افغانستان نخستین مقام بلندپایه دولتی است که هفته گذشته به استان پکیتا سفر کرد و در این سفر برسر مزار نجیب الله احمدزی رئیس جمهوری سابق و چهره جنجالی در تاریخ معاصر افغانستان فاتحه خواند و این حضور واکنش‌های زیادی به همراه داشت.

محب پس از حضور در مقبره نجیب الله در شهر گردیز استان پکتیا در توئیتر خود نوشت: در روزهای عید از آرامگاه دو شخصیت تاریخی کشور دیدار کردم.

وی افزود: در گذشته، خانواده من با آن‌ها تفاوت دیدگاه داشتند. اما، آوردن صلح واقعی متکی به تحمل، مدارا، و عبور از طبقه‌بندی‌های از پیش تعیین شده است.

محب پیش از آن در سفری به استان پنجشیر، از مقبره احمد شاه مسعود چهره شناخته شده جنگ افغانستان علیه اتحاد جماهیرشوروی سابق و طالبان نیز دیدار کرده بود.

این توئیت مشاور امنیت ملی افغانستان واکنش‌های مثبت و منفی زیادی در پی داشت به گونه ای که شماری این اقدام وی را ستوده و بر آن صحه گذاشتند و برخی دیگر به شدت با این عملکرد مخالفت کرده‌اند.

«محمودصیقل» نماینده دایمی سابق افغانستان در سازمان ملل متحد از حضور محب بر مقبره نجیب الله به شدت انتقاد و در توئیتی اظهار کرد: وقتی عدالت از یک کشور رخت بربندد، بالای قبر وطن‌فروشان و قاتلان مردم گل گذاشته شود؛ تقلب‌کار، متعصب و قوم‌گرا مصلحت‌گر می‌شود.

وی افزود: کلیدی‌ترین پست‌های سیاسی - امنیتی کشور به قیمت خون هزاران جوان، جولانگاه کسب تجربه عناصر مجهول‌الهویه تحت عنوان صلح قرار می‌گیرد.

بدنبال این توئیت‌ها صدها نفر در دو طرف موافق و مخالف این حضور صف بستند و واکنش‌ها و اظهاراتی متفاوتی نشان دادند اما در این میان خانواده نجیب الله نیز خاموشی خود در این سال ها را شکست و اعلام موضع کرد.

«فتانه نجیب» خانم نجیب الله در واکنش به این اقدام واظهارات مرتبط با آن در یک پیام صوتی گفت: بهترین تجلیل و یادبود از خدمات وطن دوستانه و صادقانه نجیب‌الله این خواهد بود که قبل از ساختن آرامگاه وی، علل و انگیزه‌های قتل او از مجاری مربوطه بررسی شده و حقایق مرگش در حالی که در دفتر ملل متحد در کابل پناهنده سیاسی بود به آگاهی مردم افغانستان رسانده شود.

فتانه نجیب افزوده است: اجازه نمی‌دهد کسی قبر نجیب الله را بسازد و بهتر است به جای مقبره بر مزار وی، مدرسه‌ای ساخته شود تا کودکان وطن در آن آموزش ببینند.

براساس گزارش‌های منتشره، در سال‌های جنگ داخلی بین مجاهدین برسرقدرت، حاکمیت طالبان و حضور آمریکایی‌ها با پیمان ناتو در افغانستان نوارهای صوتی نجیب الله که با اطلاعات خود پیش بینی‌هایی از حضور غرب و دستگاه‌های اطلاعاتی منطقه در افغانستان کرده بود، توجه افرادی زیادی از مردم این کشور از جمله جوانان را به خود جلب کرده بود.

نیروهای طالبان پس از آنکه در مهرماه سال 1375 وارد کابل شدند، به دفتر سازمان ملل متحد هجوم برد و نجیب الله را از آن جا بیرون کشیده و در نزدیکی کاخ ریاست جمهوری به همراه برادرش ژنرال احمدزی به دارآویختند.

تاکنون انگیزه و عاملان پشت‌پرده این اقدام مشخص نشده و دولت پساطالبان که بیشتر نمایندگان مجاهدین بودند و با وی دشمنی داشتند در این زمینه خاموشی اختیار کرده بودند اما دیدار نخستین مقام بلندپایه دولت اشرف غنی از مزار نجیب الله جنجال و بحث های زیادی را در این زمینه دامن زد.

اقدام یکی از مقام های ارشد دولت غنی سبب شد تا واکنش‌ها، اظهارات و بحث‌ها درمورد شخصیت نجیب‌الله، رییس جمهوری پیشین افغانستان بار دیگر در فضای رسانه‌ای و شبکه‌های مجازی افغانستان داغ شود. دراین اظهار نظرها برخی او را فردی وطن‌دوست و شماری دیگری او را دست نشانده اتحاد جماهیر شوروی سابق می‌خوانند.

برخی دیگر هم در این زمینه در شبکه‌های اجتماعی نوشتند: حضور حمدالله محب بر مقبره نجیب الله مرتبط با توافقنامه سیاسی بین عبدالله و اشرف غنی و اعطای رتبه مارشالی به عبدالرشیددوستم رهبرحزب جنبش ملی است.

*س_برچسب‌ها_س*