شنبه 3 آذر 1403

جهان تاب کاهش زاد و ولد را ندارد / اعمال سیاست های اقتصادی راه حل برون رفت از کاهش جمعیت

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
جهان تاب کاهش زاد و ولد را ندارد / اعمال سیاست های اقتصادی راه حل برون رفت از کاهش جمعیت

متأسفانه دولت تدبیر و امید 8 سال از فرصت پنجره جمعیتی را بدون هیچ گونه توجهی از بین برد و در حال حاضر که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری هستیم، یکی از مهمترین مسائل لزوم توجه کاندیداها به تحولات جمعیتی و ارائه برنامه در این زمینه از سوی آنها است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، کودکان دیروز، کودکانی که کودکی‌شان در صف نان، شیر و اجناس کوپنی گذشت کودکانی که نشستن روی نیمکت‌های سه، چهار نفره کلاس‌های پرجمعیت، مدارس سه شیفته و کابوس قبولی در کنکور با ده‌ها هزار متقاضی و پذیرش در چند دانشگاه محدود را تجربه کرده‌اند و اکنون همان کودکان، جوانان امروز را تشکیل می‌دهند، جوانانی که مشکلات ازدواج و فرزنددار شدن به یکی از دغدغه‌های اصلی آنها تبدیل شده است.

اما حال با گذشت روزهای گذشته که شعار " فرزند کمتر زندگی بهتر " برای همه ی مردم آشنا بود امروز باید به فکر سیاست هایی برای افزایش جمعیت بود چرا که اگر بر همین روال فرزند کمتر بودن و نداشتن خواهر و برادری برای فرزندان اندیشیده نشود شاهد پیری جمعیت در کمتر از 20 سال آینده خواهیم بود.

حضرت آیت الله خامنه ای تأکید کردند: بررسی های علمی و کارشناسی نشان می دهد که اگر سیاست کنترل جمعیت ادامه پیدا کند، به تدریج دچار پیری و در نهایت کاهش جمعیت خواهیم شد، بنابراین مسئولان باید با جدیت در سیاست کنترل جمعیت تجدید نظر کنند و صاحبان رسانه و تریبون از جمله روحانیون در جهت فرهنگ سازی این موضوع اقدام کنند.

تا سال 1420 با یک جامعه پیری روبرو خواهیم شد

عطاالله شاکریان کارشناس مشاوره خانواده و ازدواج، راجع به علت کاهش جمعیت و بی‌رغبتی والدین به داشتن فرزند اظهار داشت: ما در سال های 1400 تا 1420 با یک جامعه پیری روبرو خواهیم شد چیزی که امروز کمتر به آن توجه می شود اما در آینده این بی توجهی به عنوان یک معضل جدی خود را نشان خواهد داد.

وی گفت: بر اساس آمارهای موجود، از هر سه ایرانی یک نفر پیر خواهد بود. فرد پیر قاعدتا قدرت تولید ندارد و فرد دیگری باید هزینه‌های او را تامین کند، بنابراین این افراد روی دست جوانان کشور می‌مانند.

وی با اشاره به دیگر دلایل کاهش جمعیت از جمله ترس از بارداری در سنین بالا، بروز ناسازگاری در زندگی‌های مشترک امروزی، ترس از خیانت همسر، پدیده طلاق عاطفی، خاطره دشواری نخستین بارداری و ترس از تغییر آناتومی بدن از دیگر تصاویر نادرست شکل یافته در ذهن گروه‌هایی از زنان امروز است که مانع فرزندآوری می‌شود.

وی عنوان کرد: در مقایسه با گذشته، زوجین در کنار توجه به مساله فرزندآوری، به فکرآسایش مادی خود نیز هستند. مولفه‌های متعددی از جمله افزایش بلوغ فکری، رفاه اقتصادی، تجمل‌گرایی، مسئولیت گریزی، آسایش‌طلبی، بیکاری، مشکلات اقتصادی و بالا بودن آسیب‌های اجتماعی دلایل مهمی است که موجب شده است فرزندآوری برای نسل کنونی تبدیل به یک چالش جدی شود. هر چند که تمایل به فرزندآوری می‌تواند مربوط به اعتقادات و باور‌های افراد نیز باشد.

کارشناس ارشد مشاوره خانواده بیان داشت: اول باید مردم بپذیرند ازدیاد نسل یک موضوع حیاتی است و برای ادامه یک ملت مهم است، هر چند که فرزندآوری، تصمیم شخصی زوجین است اما باید به این نکته توجه داشت که اگر نرخ رشد جمعیت کاهش یابد، مشکلاتی اعم از بیماری‌های روحی، کاهش نیروی کار وافزایش جمعیت میان سال مشکلات بسیاری را به وجود خواهد آورد که قابل جبران نیست.

وضعیت ولادت در گذشته تا به امروز

نگاهی به وضعیت آماری میزان ولادت در کشور حاکی از آن است که در سال 65 میانگین تعداد فرزندان هر مادر 7 فرزند بود که این تعداد در سال 85 الی 90 به 1.8 فرزند رسید و تا سال 95 رشد جمعیت 1.24 درصد بوده است.

به طوریکه حسن صومی مدیر کل ثبت احوال استان کردستان می گوید: در 11 ماهه سال گذشته 20 هزار و 994 واقعه ولادت در این استان به ثبت رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل آن، 5.3 درصد کاهش داشته است.

وی افزود: تعداد ولادت ثبت شده پسران در مدت زمان یادشده 10 هزار و 903 واقعه و ولادت ثبت شده دختران نیز 10 هزار و 91 واقعه بوده است.

به گفته صومی، براساس آمار موجود در 11 ماهه 99، در هر شبانه روز در استان 62 واقعه ولادت به ثبت رسیده است.

وی میانگین سن مادران در ولادت‌های ثبت شده 30.18 سال عنوان کرد و گفت: بیشترین ولادت ثبت شده مربوط به مادران گروه سنی 25 تا 29 سال با 28.4 درصد ثبت شده است.

مدیرکل ثبت احوال استان کردستان اظهار کرد: تعداد ولادت‌های ثبت شده در مهلت قانونی 99.5 درصد بوده است.

صومی همچنین خاطرنشان کرد: تعداد ولادت ثبت شده در مهلت قانونی یعنی 15 روز پس از واقعه ولادت در استان برابر با 20 هزار و 845 واقعه بوده است.

وی افزود: نسبت جنسی حاصل از ثبت ولادت در مقابل هر 100 واقعه تولد دختر در استان تولد 108 پسر به ثبت رسیده است.

گره کور حفظ ساختار جوان جمعیتی کشور باز شود

محرم وزیری رئیس کارگروه فرهنگی و اجتماعی استان کردستان اظهار داشت: مشکلات مختلفی فراروی جوانان در امر ازدواج و فرزندآوری وجود دارد و لازم است که قوای سه‌گانه از سیاست تحکیم خانواده حمایت کنند؛ باید به‌دور از هرگونه سطحی‌نگری و شعارسرایی، رفتاری شکل گیرد که ازدواج‌های بموقع، آسان و ماندگار در کشور نهادینه شوند.

وی با بیان اینکه گره کور حفظ ساختار جوان جمعیتی کشور باز شود گفت: امروز جمعیت 15 تا 64 سال کشور، حدود 70 درصد و جمعیت زیر 15 سال و بالای 65 سال، حدود 30 درصد است، ایران از سال 1385 چنین وضعیتی دارد و جمعیت شناسان می‌گویند تا سال 1425 یعنی به مدت 40 سال این پنجره به روی کشور باز خواهد ماند ولی نکته اینجاست که اگر به همه مسائل مربوطه این حوزه توجه نشود و منابع لازم در این باره اختصاص نیابد، این دوره طلایی بی هیچ دستاوردی سپری خواهد شد و پس از آن تهدید ها و آسیب های ناشی از این بی عملی فرا خواهد رسید.

وی گفت: مسوولان باید تمهیدات و برنامه‌ریزی‌های دقیقی به‌ویژه در حوزه های سلامت، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برای مراقبت، حفظ جوانی و افزایش جمعیت مولد در کشور، انجام دهند و مردم و فعالان اجتماعی نیز باید این امر را جزو مطالبات اصلی خود قرار دهند.

وزیری تأکید کرد: اقدامات انجام شده در سال های اخیر چه در ابعاد اقتصادی و چه در ابعاد اجتماعی و سلامت در این زمینه بسیار ناچیز و کم اثر بوده و تاکنون نتوانسته از آهنگ کاهش رشد جمعیت بکاهد و کمکی به حفظ جوانی جمعیت کند و بلکه برعکس عمل شد، لذا باید به این موضوع مهم، توجه بسیار جدی‌تری شود تا در سال‌های آتی دچار آسیب های جدی‌تر و بیش‌ازپیش نشویم.

حیوان پروری به جای تربیت فرزند!

یکی از آسیب‌های جدی در سال‌های اخیر در جامعه، موضوع خلأهای عاطفی و تغییر ساختارهای خانوادگی و عدم علاقه زوج ها به فرزندآوری است.

این موضوع که با بهانه های مختلف در جامعه در حال تسری است، سبب شده تا خانواده ها علاقه ای به ورود فرزند به زندگی خود نداشته و در واقع با گسست هسته های خانوادگی و تبدیل زندگی سنتی به مدرن، مظاهر زندگی مدرن نیز به درون خانواده ها راه پیدا کرد و امروزه نیز با تبلیغ فراوان شبکه های ماهواره ای و جریان های ایجاد شده در فضای سایبر، تبدیل فرزند پروری به نگهداری از حیوانات به یک معضل جدی در جامعه ایرانی تبدیل شود.

این آسیب آنجا نمود بیشتری می یابد که برخی از خانواده ها برای سرگرمی تک فرزندان خود، به دنبال راه چاره ای می گردند تا با پرکردن اوقات تنهایی آنها، خود را از سختی های ارتباط با کودکان و ابراز محبت به آنها برهانند.

انتخاب همبازی از جنس حیوانات برای فرزندان یکی از راه هایی است که در این چندساله روبه فزونی نهاده و همین موضوع سبب می شود تا ارتباطی عاطفی میان فرزندان با حیوانات خانگی ایجاد شده و به عنوان یک فرهنگ غلط به نسل های آینده منتقل شود.

و اما...

متأسفانه دولت تدبیر و امید 8 سال از فرصت پنجره جمعیتی را بدون هیچ گونه توجهی از بین برد و در حال حاضر که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری هستیم، یکی از مهمترین مسائل لزوم توجه کاندیداها به تحولات جمعیتی و ارائه برنامه در این زمینه از سوی آنها است.

انتهای پیام /

جهان تاب کاهش زاد و ولد را ندارد / اعمال سیاست های اقتصادی راه حل برون رفت از کاهش جمعیت 2
جهان تاب کاهش زاد و ولد را ندارد / اعمال سیاست های اقتصادی راه حل برون رفت از کاهش جمعیت 3
جهان تاب کاهش زاد و ولد را ندارد / اعمال سیاست های اقتصادی راه حل برون رفت از کاهش جمعیت 4
جهان تاب کاهش زاد و ولد را ندارد / اعمال سیاست های اقتصادی راه حل برون رفت از کاهش جمعیت 5
جهان تاب کاهش زاد و ولد را ندارد / اعمال سیاست های اقتصادی راه حل برون رفت از کاهش جمعیت 6
جهان تاب کاهش زاد و ولد را ندارد / اعمال سیاست های اقتصادی راه حل برون رفت از کاهش جمعیت 7
جهان تاب کاهش زاد و ولد را ندارد / اعمال سیاست های اقتصادی راه حل برون رفت از کاهش جمعیت 8
جهان تاب کاهش زاد و ولد را ندارد / اعمال سیاست های اقتصادی راه حل برون رفت از کاهش جمعیت 9