حتی یک دلار ارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی به تعاونیهای مرزنشینان تعلق نگرفت / آرزوی ما حذف ارز 4 هزار و200 تومانی است
رئیس اتحادیه شرکتهای تعاونی مرزنشینان استان خراسان رضوی گفت: ارز دولتی 4 هزار و 200 تومانی در اختیار بخش خصوصی که کارت بازرگانی داشتند قرار گرفت و به تعاونیهای مرزنشینان حتی یک دلار همارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی تعلق نگرفت.
اسماعیل آذری در گفتوگو با میزان، در خصوص تأثیر عملکرد اتحادیه شرکتهای تعاونی مرزنشینان بر وضعیت ساکنان مناطق مرزنشین، گفت: شرکتهای تعاونی مرزنشینان اقدام به تأسیس فروشگاههایی در مناطق مرزی کرده است که در این فروشگاهها کالاها با کف قیمت بازار و گاهی هم زیر قیمت بازار و بهصورت مستقیم به مردم ارائه میشود.
وی بابیان اینکه در استان خراسان رضوی مرزنشینان شناختهشده هستند و اتحادیههای تعاونی نیز بازوی محکم برای شهرهای مرزنشین محسوب میشوند افزود: در تمام دورهها شرکتهای تعاونی مرزنشینان برای تأمین کالای موردنیاز مردم تلاش کردهاند بهعنوان مثال در دوران شیوع بیماری کرونا که با کمبود ماسک و لباسهای بیمارستانی مواجه بودیم شرکتهای تعاونی کمک شایانی برای تأمین این اقلام انجام دادند.
دبیر کمیسیون مرزنشینان اتاق تعاون ایران در خصوص این که شرکتهای تعاونی مرزنشینان چه کالاهای را صادرمی کنند، گفت: اتحادیه شرکتهای تعاونی مرزنشینان کار بازرگانی انجام میدهند و تولید کننده نیستند، اما با تشخیص بازار هدف اقدام به صادرات کالاهایی می کنند که اکثرا مواد خوراکی تولید خود استان هستند و این صادرات کالا بهطور مستقیم از کارخانههای تولیدی انجام می شود.
آذری در خصوص وضعیت واردات و صادرات از طریق اتحادیه شرکتهای تعاونی مرزنشینان، گفت: تعاونیهای مرزنشینان برای واردات کالا اختیار ندارند و اقلام وارداتی بهصورت انحصاری از سوی وزارت صمت با شرط واردات در مقابل صادرات به آنان اعلام میشود.
رئیس اتحادیه شرکتهای تعاونی مرزنشینان استان خراسان رضوی اظهار کرد: در 4 سال گذشته یعنی حدودا از سال 1397 که ارز چند نرخی شد و با اختصاص ارز دولتی 4 هزار و 200 تومانی این ارز در اختیار بخش خصوصی که کارت بازرگانی داشتند قرار گرفت، اما به تعاونیهای مرزنشینان حتی یک دلار همارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی تعلق نگرفت.
وی افزود: این در صورتی است که تعاونیهای مرزنشینان برای واردات کالا از مبادی قانونی کشور مانند یک بازرگان واردات و صادرات انجام میدهند و باید علاوه بر طی کردن تمام مراحل قانونی، همه مجوزهای که بخش خصوصی برای واردات کالا با داشتن کارت بازرگانی دارند را نیز داشته باشند.
رئیس اتاق تعاون استان خراسان رضوی ادامه داد: شرکتهای تعاونی مرزنشینان اگر بخواهند کالاهای اساسی را با نرخ آزاد وارد کنند قیمت تمامشده کالاهای وارداتی بعد از طی مراحل گمرکی و با احتساب 25 درصد مالیاتی که برای واردات کالا پرداخت میکند 4 برابر قیمت بازار خواهد شد به همین دلیل در چند سال گذشته تعاونیهای مرزنشینان نتوانستند حتی یک کیلو جنس وارد کنند و دچار رکود شدهاند.
دبیر کمیسیون مرزنشینان اتاق تعاون ایران با بیان این که آرزوی ما این است که ارز 4 هزار و 200 تومانی حذف شود تا با تکنرخی شدن ارز بتوانیم در بازار رقابت کنیم گفت: اجازه دولت برای واردات کالا بدون اختصاص ارز به قیمت دولتی برای ما هیچ فایدهای ندارد.
وی کفت: مشکل دیگر تعاونیهای مرزنشینان صدور بخشنامههای متعددی است که تعرفه ورود کالاها را حذف میکند و شرکت تعاونی مرزنشینان که با زحمت برای ورود کالا رایزنی و بازاریابی انجام دادهاند با صدور این بخشنامههای یک شبه و با ایجاد ممنوعیتهای جدید متضرر میشوند.
رئیس اتحادیه شرکتهای تعاونی مرزنشینان استان خراسان رضوی ادامه داد: در حوزه صادرات نیز تعاونیهای مرزنشینان با شناسایی بازارهای هدف برای صادرات کالای خاص با طرفهای مقابل قرارداد منعقد میکنند و طبق این قراردادها تعهداتی برای آنان ایجاد میشود اما باز هم با صدور بخشنامهای صادرات همان کالاها ممنوع میشود و به دلیل عدم انجام تعهدات بازهم باید ضرر و زیان پرداخت کنند.
رئیس اتاق تعاون استان خراسان رضوی در پایان اظهار کرد: اگر بخواهیم مرزها را تقویت کنیم و مرزنشینان را پدافند غیرعامل میدانیم که میتوانند به دولت کمک کنند، مردم مناطق مرزی باید موردحمایت بیشتری قرار بگیرند.
- بیشتر بخوانید:
- کاهش شدید تولید و عرضه طی 8 سال گذشته