حداد عادل: کتابخانه ویژه جشنواره فارابی تاسیس شود
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حداد عادل، در مراسم اختتامیه دوازدهمین دوره جشنواره فارابی که امروز به صورت مجازی برگزار شد، گفت: تلقی عموم از وظایف وزارت علوم و تحقیقات و فناوری این است که این وزارتخانه عمدتا به علوم تجربی و فناوری و مهندسی توجه دارد. وقتی نام وزارت علوم برده میشود شاید به اعتبار عنوان این وزارتخانه این تصور پیدا میشود که علوم انسانی در حاشیه وظایف وزارت...
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حداد عادل، در مراسم اختتامیه دوازدهمین دوره جشنواره فارابی که امروز به صورت مجازی برگزار شد، گفت: تلقی عموم از وظایف وزارت علوم و تحقیقات و فناوری این است که این وزارتخانه عمدتا به علوم تجربی و فناوری و مهندسی توجه دارد. وقتی نام وزارت علوم برده میشود شاید به اعتبار عنوان این وزارتخانه این تصور پیدا میشود که علوم انسانی در حاشیه وظایف وزارت علوم قرار دارد، اما اهتمام به برگزاری جشنواره فارابی و تداوم آن حکایت از توجه وزارت علوم به علوم انسانی دارد که باید از این جهت سپاسگزار بود و گسترش این توجه و توجه بیشتر را خواستار شد خصوصا از حیث تحولی که باید در علوم انسانی صورت بگیرد و این تحول در دستور کار شورای انقلاب فرهنگی و شورای تحول و ارتقای علوم انسانی قرار دارد. وی افزود: یکی از امور مهم درک نسبت میان علوم انسانی و علوم تجربی و ریاضی و مهندسی است. این مسئله البته مهمتر از آن است که بتوان در این فرصت کوتاه حق آن را ادا کرد، اما همین قدر کافیه بدانیم که همه علوم از جمله ریاضیات، علوم تجربی، مهندسی، پزشکی و همه اینها محصول انسان هستند، محصول فکر انسان هستند و تا انسان شناخته نشود، علم هم شناخته نمیشود و تا انسان شناخته نشود کاربرد علم هم به درستی شناخته نمیشود. علوم و فناوری در دست انسان به منزله ابزار هستند استفاده از ابزار را خود ابزار تعیین نمیکند در هر جامعهای استفاده از ابزار یعنی علوم و مهندسی را علوم انسانی تعیین میکند علوم انسانی به منزله چراغ راه هستند که به مهندسان و متخصصان علوم تجربی راه را نشان میدهند و همان طور که استاد شهید مطهری فرمودند اینها علوم تجربی و فناوری به انسان حرکت میبخشند، اما جهت را علوم انسانی و دینی تعیین میکنند. حداد عادل با اشاره به نکاتی در خصوص جشنواره فارابی گفت: تنوع رشتهها در این جشنواره مهم است که گستره پهناور علوم انسانی را در بر میگیرد. از جمله ادبیات فارسی، زبان فارسی، زبانهای پیش از اسلام زبانهای ایرانی، فارسی کهن، فارسی میانه، فارسی نو است، علاوه بر این توجه به انواع فعالیتها در علوم انسانی که نه فقط شامل پژوهش و تدریس دانشگاهی و تالیف کتاب میشود بلکه انجمنهای علمی و مجلات علمی را هم دربر میگیرد و بسیاری از فعالیتهای دیگر. خصوصیت دیگر توجه به استادان ایرانی و غیرایرانی است. جشنواره فارابی با اعطای جایزه به پژوهشگران در علوم انسانی به ویژه در ایران شناسی و اسلام شناسی این نکته مهم را یادآوری میکند که توجه به فرهنگ و تمدن ایران خاص ایرانیان نیست بلکه نظر پژوهشگران را در سطح جهان به خود جلب میکند. وی ادامه داد: همین طور توجه به استادان درگذشته و پیشکسوتهایی که حق بزرگی دارند و مخصوصا در گذشتگانی که در زمان حیات شان فرصت تقدیر از آنها حاصل نشده و این جایزه به نوعی جبران قصور و تقصیر محسوب میشود.
حداد عادل گفت: پیشنهاد میکنم بررسی شود اگر ممکن است کتابخانهای ویژه جشنواره فارابی از آثار همه کسانی که در طول این دوازده دوره چه استادان باسابقه چه جوانها پایان نامهها از همه آثاری که جایزه بردند یا شایسته تقدیر شناخته شدند در آن کتابخانه گردآوری شد که هم در دسترسی محققان قرار بگیرد و هم به نوعی کارنامه مجسم این جشنواره محسوب شود و این کتابخانه در جایی تاسیس شود که پژوهشگران جوان امکان دسترسی به آن را داشته باشند.