چهارشنبه 7 آذر 1403

حذف خط حمایت مهم شاخص و تشدید نگرانی

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، اولین روز هفته داغ مرداد در حالی برای بورس و سهامداران به پایان رسید که خبر آزادسازی 6 میلیارد دلاری منابع بلوکه شده ایران نزد کره جنوبی و تبادل زندانیان ایرانی و آمریکایی نه تنها هیچ نتیجه ایی مثبتی برای هیچ گروهی و صنعتی نداشت بلکه شرایط بازار را برای آینده کوتاه مدت هم سخت تر کرد!

براساس این گزارش، علت این جریان ناخوشایند بازار سهام که برخلاف دوره های قبلی مشابه رخ داد، ناشی از اثر آزادسازی منابع ارزی در کاهش دلار بود که طبق اعلام رسانه دولت با افت 1000 تومانی به کانال 47 هزار تومانی وارد شد. این رویداد و پیش بینی ها از تداوم کاهش ارز، منجر شد تا سهام شرکت های ارز آور از جمله پتروشیمی ها، فلزی ها و... با ریزش بیشتر و صف فروش سنگین تری مواجه شوند.

در این میان سئوال برخی از فعالان بازار سهام این بود که با وجود کاهش قیمت دلار و پیش بینی تداوم این جریان، چرا سهام شرکت های ارزبر مانند خودرو، و دارو و... باید با کاهش و فشار فروش روبرو شوند؟

پاسخ این سئوال بدون شک در بی اعتمادی اکثریت سهامداران به آینده تصمیمات دولت در مورد نحوه صرف منابع ارزی و در کنار مورد مهم ابهام نرخ خوراک پتروشیمی ها و صنایع بورسی و دیگر برنامه های دولت از جمله عرضه 186 هزار میلیارد تومان اوراق دولتی (که با انجام 20 هزار میلیارد تومانی شروع شده) و شایعه توقف فعالیت های بورس کالا و... است!

به همین دلایل، واکنش منفی بورس به خبر مهم سیاسی و اقتصادی آخر هفته برای اغلب فعالان دور از انتظار نبود ولی باز این سئوال مطرح شده که دولت و وزارتخانه های اقتصاد و صنعت و نفت و سازمان های بورس و برنامه و بودجه و بانک مرکزی و در آخر حقوقی های وابسته به دولت چه برنامه هایی برای ترمیم دیوار فرو نشسته اعتماد و حمایت عملی از بازار سهامی دارند که چند ماهی است به کما رفته و جانی و رمقی برای احیا ندارد؟

به هر حال بازار سهام فارغ از پاسخ مسئولان به این سئوال مهم با ریزش بیش از 47 هزار واحدی، بار دیگر خط حمایت دو میلیونی را از دست داد و برای چندمین مرتبه در هفته های اخیر به کانال 1.9 میلیونی نزول کرد. در این میان تشکیل صف فروش و کاهش قیمت حدود 90 درصد نمادها شامل 624 شرکت بورسی و فرابورسی، نگرانی ها را تشدید کرد!

ارزش معاملات بورس و فرابورس هم از 11 هزار میلیارد تومان عبور کرد که هر چند تغییری محسوسی نسبت به روزهای گذشته نکرده اما نشان از اعتقاد برخی سهامداران حرفه ایی و پر ریسک به ارزندگی سهامی دارد که از چند ماه پیش شاید کمتر کسی قادر به پیش بینی ارقام امروز بود!

در ریزش امروز شاخس هم نمادهای "فملی، فولاد، فارس، شستا، تاپیکو، شبندر و شپنا" با اثر منفی بیش از 4.2 تا 1.2 هزار واحدی، بیشترین نقش را داشتند.