«حذف کنکور» را فراموش کرده و منتظر تغییراتی متفاوت باشید!
اما بشنوید از مصوبه دوم شورای عالی انقلاب فرهنگی که بر اساس آن، قرار است کنکور سراسری مختص دروس تخصصی باشد. تصمیمی که معنای آن حذف دروس عمومی از کنکور خواهد بود و مجال بهتری برای قیاس داوطلبان در کنکور فراهم میآورد که یکی از اهداف اصلی برگزاری کنکور بوده که فراموش شده است، با این یادآوری که رشتههای تحصیلی در مدارس کشورمان بسیار محدود است و...
درباره حذف کنکور چهها شنیده و چه چیزهایی یادتان میآید؟ برنامهای که از سالها پیش اعلام شده و به تاکید بسیاری از مسئولان تا حد زیادی اجرایی هم شده است؛ نظرتان چیست اگر بگوییم همه این دانستهها را باید دور بریزید؟!
به گزارش «تابناک»، تغییر در برنامه حذف کنکور خبری است که اخیرا و در پی طرح این ماجرا در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شده است. طرحی که بخشهایی از آن مورد بحث و بررسی قرار گرفته و به تصویب هم رسیده و با همین میزان تغییرات هم، تحولی بزرگ را به دنبال خواهد داشت که از سال 1402 اجرایی خواهد شد. تحولاتی که حتی میتوان احیای کنکور خواندش.
این را میشود از کنکاش در 5 مصوبه جلسه 842 شورای عالی انقلاب فرهنگی برای کنکور 1402 دریافت که نخستینش، سهم 60 درصدی سابقه تحصیلی در کنار سهم 40 درصدی کنکور سراسری در پذیرش دانشجویان است. این در حالی است که در حال حاضر سهم سابقه تحصیلی در قبولی دانش آموزان در آزمون ورودی دانشگاهها 30 درصد است.
نکته قابل تامل در این میان، بی نیازی به کنکور برای قبولی در بسیاری از رشتههای دانشگاهی در حال حاضر است که معلوم نیست آیا با مصوبه یادشده تغییر خواهد کرد یا خیر. نکتهای کلیدی که احتمالا با فرجام یافتن ورود اخیر شورای عالی به کنکور سراسری، بدان پاسخ داده خواهد شد تا مشخص شود که افزایش سهم سابقه تحصیلی در قبولی در دانشگاه، منوط به رشتههای باقی مانده در کنکور است یا خیر.
این در حالی است که میدانیم با افزایش تاثیر سوابق تحصیلی دانش آموزان در قبولی شان در دانشگاه، مسئولیت مدارس و وزارت آموزش و پرورش به شدت افزایش پیدا کرده و به شدت بر اهمیت آزمونهای نهایی مدارس افزوده میشود. آزمونهایی پرتعداد و در ابعاد وسیع که میبایست به صورت سراسری میان همه دانش آموزان دختر و پسر به انجام برسند تا مبادا شاهد بروز آفتهایی جدید باشیم.
اما بشنوید از مصوبه دوم شورای عالی انقلاب فرهنگی که بر اساس آن، قرار است کنکور سراسری مختص دروس تخصصی باشد. تصمیمی که معنای آن حذف دروس عمومی از کنکور خواهد بود و مجال بهتری برای قیاس داوطلبان در کنکور فراهم میآورد که یکی از اهداف اصلی برگزاری کنکور بوده که فراموش شده است، با این یادآوری که رشتههای تحصیلی در مدارس کشورمان بسیار محدود است و این اشکال، کماکان سد راه گزینش برترین افراد با کنکور خواهد بود.
مصوبه سوم، اما به نوعی یکی از مهمترین مصوبات کنکوری در کشورمان محسوب میشود تا جایی که میتوان مدعی شد اهمیت کنکور را افزایش خواهد داد؛ اینکه قرار است کنکور سراسری نه یکبار در سل، که دو بار در سال برگزار شود. مصوبهای که هدف از آن کاهش فشار و اضطراب از روی دانش آموزان عنوان شده است، هرچند ممکن است موجب افزایش تعداد پشت کنکوریهایی شود که خود را در خانه محبوس میکنند یا حتی رونق موسسات کنکوری را به دنبال داشته باشد.
البته این روی ناخوش ماجراست که ممکن است هرگز بروز نکند، به شرطی که بدانیم افزایش تعداد کنکورسراسری در سال و حتی تصمیم به اجرای آن برای دو مرتبه در سال (و نه مثلا سه مرتبه یا بیشتر) نتیجه پژوهشهایی باشد که آیندهای بهتر را برای داوطلبان ورود به دانشگاهها نوید میدهد. درست مثل مصوبه چهارم شورای عالی که بر اساس آن مقرر شده «نتایج آزمونی که دانش آموزان در آن شرکت میکنند تا دو سال اعتبار داشته باشد و دانش آموزان بتوانند از نتایج آن تا دو سال استفاده کنند.»
آخرین مصوبه در جلسه یاد شده شورای انقلاب فرهنگی درباره کنکور 1402، اما به نوعی متفاوتترین آنهاست. تصمیمی که بر اساس آن دانشگاههای کشورمان به مانند بسیاری از دانشگاهها در جهان در گزینش دانشجو صاحب سهم میشوند و میتوانند مانند تحصیلات تکمیلی، «یک حد نصاب برای معدل بگذارند و بر اساس آن مشخص کنند که تا چه معدلی را پذیرش میکنند و اگر معدل داوطلب از میزان مشخص پایینتر باشد، داوطلب را پذیرش نکنند.»
مصوبهای که آن هم از ساز و کار اجرایش اطلاعی در دست نیست، اما بی شک از نتایجش، دسته بندی دانشگاهها به دو یا چند گروه است و حتی میتواند آثار بلند مدتی پدید آورد که برای رفعش، تصویب و اجرای طرحهای تکمیلی نیاز خواهد بود. تغییراتی که بایستی دید بر اساس کدام طرحهای پژوهشی اتخاذ شده و به تصویب رسیده اند و آیا آسیب شناسی شده اند یا خیر، بماند که بر اساس سخنان وزیر علوم، یان پنج مصوبه همه تغییرات کنکور 1402 نیستند و قرار است در جلسه آتی شورای عالی انقلاب فرهنگی باز هم در این باره بحث و بررسی صورت گرفته و چه بسا مصوبات دیگری هم در پیش باشد.