حضور در مسجد الگوی مرکز وکلا برای "مردمیسازی قوه قضاییه"
مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه با برگزاری جلسات مشاوره رایگانِ وکلا و کارشناسان رسمی در مسجد به الگوی موفق مردمیسازی دستگاه قضا مبدل شده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، بیانیه گام دوم انقلاب که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد، مسیر جدیدی پیشروی حکمرانان کشور قرار داد، از جمله حکمرانی قضایی جمهوری اسلامی که بار سنگین مراقبت از عدالت اجتماعی را بهعهده دارد، بهویژه در دو دوره اخیر مدیریت قوه قضاییه که از ابتدای سال 1388 آغاز شده است، نوع نگرش دستگاه قضا به سمت تعالی حرکت کرده و در این مسیر شاهد تدوین و ابلاغ سند تحول قضایی در سال 1399 بودیم که اخیراً و با تمام شدن بازه زمانی مشخص شده در آن و پس از ارتقا و رفع اشکالات و بهبود عملکرد با عنوان "سند تحول و تعالی قضایی" ابلاغ شده است.
" مردمیسازی " کلیدواژه حکمرانی گام دوم انقلاب
در مدل جدید حکمرانی جمهوری اسلامی، مردمیسازی جایگاه ارزندهای دارد و در فرمایشات امام خامنهای خطاب به مسئولان دستگاه قضا، این مهم مورد توصیه و تأکید چند بارهای قرار گرفته است. از این رو سند تحول قضایی اهتمام ویژهای به بحث مردمیسازی دارد و این اهتمام از کلام رئیس و دیگر مسئولان ارشد قوه قضاییه شنیده میشود.
اژهای: باید از ظرفیتهای مردمی در امر پیشگیری از وقوع جرم استفاده شودرئیس قوه قضاییه در نشست فصلی رؤسای دادگستریهای کل کشور (برگزار شده در پنجشنبه 30 فروردین) بهصورت رسمی به مسئولان قضایی توصیه کرد؛ علاوه بر نظارت مستقیم بر مجموعه خود، همانند مسئولان مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه با حضور در بین مردم و مساجد، حرف مردم را بشنوند و مشکلات آنها را رفع کنند.
حجتالاسلام محسنیاژهای، نظارت مستقیم، سرکشی به زندانها و دیدارهای مردمی و حل مشکلات قضایی و حقوقی مراجعان را مورد تأکید قرار داد و با یادآوری فعال شدن مرکز وکلا و کارشناسان رسمی در این خصوص، اتخاذ این سیاست را برای دستگاه قضایی مفید دانست.
عملکرد موفق مرکز وکلا در ارتباطگیری با مردم
اژهای بارها در نشستها و سخنرانیهای خود با اشاره به خدمات حقوقی و مشاورهای اعضای مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه که به صورت رایگان به مراجعهکنندگان در مساجد ارائه میدهند اشاره کرده و آن را ستوده است. سخنرانی در شورای عالی قضایی از جمله فرصتهای در دسترسی است که قاضیالقضات برای چند بار مختلف این خدمت ارزنده را یادآور شده و تکرار آن توسط دیگر مجموعههای دستگاه قضا را توصیه کرده است.
مرکز وکلا برای مردمیسازی قوه قضاییه تقدیر شدحضور در میان مردم آنقدر برای محسنیاژهای مهم هست که خود بارها در بازدیدهای مختلف از محاکم و مجموعههای قضایی فرصت حضور در کنار مردم و شنیدن صحبتهای آنها را مغتنم میشمارد و همچنان توصیه دارد که مجموعههای قضایی فرصت حضور در کنار مردم را از دست ندهند.
اجرای مأموریتهای سند تحول از سوی مرکز وکلا
رئیس قوه قضاییه حضور در میان مردم را از ابزار مهم مردمیسازی و نیز اجرای سند تحول قضایی (که اخیراً با ارتقا به سند تحول و تعالی قضایی تغییر نام داده است) دانسته و زمستان گذشته در دومین گردهمایی ملی هیئت مدیرههای وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه خطاب به رئیس مرکز و دیگران حاضر در مراسم گفت: «حقیقتاً مرکز را زنده کردهاید و به معنای واقعی کلمه، تحول ایجاد کردهاید. من اگر امروز بخواهم سرم را بالا بگیرم و بگویم که یک بخش از " سند تحول " عملیاتی شده است، آن بخش، مربوط به وظایف و تکالیف " مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده " است؛ شما در ارتباطگیری با عموم مردم موفق عمل کردید و مستمراً و بدون واسطه به مشکلات آنها در مساجد و سایر مجامع رسیدگی کردید و مشاورههای لازم را به آنها ارائه کردید؛ شما با بخشهای مختلف کشور ارتباط گرفتید؛ اینها نکات ارزندهای است و قابل تقدیر میباشد؛ این امور و نکات مثبت را باید تقویت کنید.»
مردمیسازی دستگاه قضا مطالبه رهبری است
اظهار شوق رئیس عدلیه از اقدام مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه به این علت است که به گفته او، حضور وکلا و کارشناسان مرکز، یاریرسان دستگاه قضا در مسیر مردمی شدن شده است. دستیابی به قوه قضاییه مردمی، یکی از پیشرفتهترین الگوهای حکمرانی قضایی است که مقام معظم رهبری بارها بر آن تأکید کرده و بهویژه در دوره کنونی قوه قضاییه که به زعم کارشناسان از قوت و کارآمدی کمسابقهای بهره میبرد، خواستار تحقق مردمیسازی دستگاه قضا شدهاند.
ارائه 28500 خدمت حقوقی به 3800 نفر در 1530 مسجد
حسن عبدلیانپور؛ رئیس مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه در سخنرانی خود در همایش روز ملی پاسداشت حقوق عامه که 18 فروردین برگزار شد، با تأکید بر توسعه فرهنگ حقوقی و نقشآفرینی اجتماعی گفت: در این مرکز برای تحقق این هدف و برای افزایش سطح آگاهی حقوقی و حل مشکلات مردم، اقدامات ویژهای صورت گرفته است؛ از جمله مشارکت 3 هزار و 800 نفر از اعضای مرکز در طرح ملی وکلا در مساجد و ارائه خدمات حقوقی رایگان تا حصول نتیجه به تعداد 28 هزار و 500 نفر در یک هزار و 530 مسجد.
اقدام مرکز وکلای قوه قضاییه جهانی شد؛ ریودوژانیرو از دیدار با وکلا در مساجد الگوبرداری کرداقدامات مرکز وکلای قوه قضاییه در این بحث مهم تا آنجا پیش رفت که این مرکز در نخستین همایش ملی اندیشههای قضایی رهبر معظم انقلاب اسلامی (18 بهمن 1402) بهواسطه تلاش در جهت مردمیسازی قوه قضاییه تقدیر شد.
الگوبرداری ریودوژانیروی برزیل از مرکز وکلای قوه قضاییه
در ادامه اخبار شگفتآوری از الگوپذیری کشورهای دیگر از اقدام شایسته مرکز وکلا منتشر و در یکی از آنها اعلام شد؛ حضور وکلا در مساجد به یک الگوی بینالمللی مطرح شده و هماکنون در شهر ریودوژانیرو در برزیل به شکل مشارکت وکلا برای ارائه مشاورههای رایگان به مردم در اماکن عمومی و مذهبی در حال اجراست.
الگو مردمیسازی دستگاه قضا از سوی مرکز وکلای قوه قضاییه که علاوه بر مسجد به عنوان پایگاه مذهبی جامعه ظرفیت اجرا در مدارس، دانشگاهها و مراکز آموزشی، سرای محلات شهرداریها، فرهنگسراها و امثالهم را دارد، از این پتانسیل هم برخوردار است تا توسط سازمانها و ارگانهای منسوب به دولت هم اجرایی شود تا با جمعآوری راهکارها در بیان مشکلات، یکی از شعارهای دولت مبنی بر مردمیشدن تا اندازهای محقق گردد.
گزارش از: جواد شمس