سه‌شنبه 6 آذر 1403

حقابه ایران از هیرمند در چارچوب دیپلماسی آب پیگیری می‌شود

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
حقابه ایران از هیرمند در چارچوب دیپلماسی آب پیگیری می‌شود

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری فارس، ذبیح الله اعظمی ساردوئی، سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، به تشریح نشست این کمیسیون با حضور وزیر امور خارجه پرداخت و گفت: با توجه به طرح سوال تعدادی از نمایندگان استان سیستان و بلوچستان، وزیر امور خارجه در کمیسیون کشاورزی حاضر شد. بر اساس معاهده منعقد شده بین ایران و افغانستان در سال 1351، باید سالانه حدود 850 میلیون مترمکعب آب از رودخانه هیرمند رها سازی گردد تا در دریاچه هامون و چاه نیمه‌ها ذخیر شود.

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه حقابه ایران از هیرمند بر اساس معاهده منعقد شده در سال‌های پربارش افزایش پیدا می‌کند، ادامه داد: پس از احداث سد هیرمند و بند کمال خان آبی وارد ایران نشده و حقابه ایران به گود زره که کاربرد کشاورزی و یا شرب ندارد منحرف و به آب شور تبدیل می‌شود.

این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه دولت طالبان از این موضوع به عنوان اهرم استفاده می‌کند و رئیس جمهور سابق افغانستان نیز ادعای بی‌شرمانه نفت در برابر آب را مطرح کرده بود، عنوان کرد: بر اساس معاهده منعقد شده در سال 1351 باید حقابه ایران رها سازی شود و این موضوع در کمیسیون کشاورزی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

وی با اشاره به اینکه وزارت امور خارجه طرحی دارد که باید در شورای عالی امنیت ملی مصوب شود تا بتوانیم هرچه سریع‌تر حقابه ایران از هیرمند را محقق کنیم، ادامه داد: نمایندگان سوال کننده از پاسخ‌های وزیر قانع نشدند دیپلماسی آب در حوزه کاری وزارتخانه‌های نیرو و امور خارجه قرار دارد.

اعظمی با بیان اینکه سفرهای وزیر نیرو به افغانستان تا کنون نتیجه‌ای در زمینه رها سازی حقابه هیرمند نداشته و کشاورزی سیستان و بلوچستان آسیب دیده است، گفت: سایر نمایندگان در نشست با وزیر امور خارجه مسائلی را در زمینه حجم آب خروجی از مرزها و سدهای مخرب احداث شده در کشورهای همسایه مطرح کردند. این سدها می‌توانند افزایش ریزگردها و از بین رفتن منابع آبی را به همراه داشته باشد.

سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه متاسفانه دولت‌ها تا کنون اقدام راه‌گشایی در زمینه حقابه ایران از هیرمند نداشته‌اند، ادامه داد: مقرر شد مسئله حقابه هیرمند بر اساس دیپلماسی آب پیگیری و برطرف شود.

وی با تاکید بر اینکه معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه ارائه کرد که بر اساس آن صادرات مرکبات به کشور چین نتیجه مطلوبی داشته است، عنوان کرد: در نمایشگاه تهران اکسپو تجار بزرگ و مقامات عالی رتبه بیش از 60 کشور حضور دارند که گام بسیار مثبتی محسوب می‌شود و در آینده در زمینه صادرات گشایش‌هایی را ایجاد می‌کند.

اعظمی با اشاره به اینکه در زمینه تامین کودهای فسفاته و پتاسه به کشورهای خاصی وابسته بودیم که به واسطه رایزنی‌های انجام شده این نهاده کشاورزی از کشورهای دیگر تا زمانی که بتوانیم از معادن خور و بیابانک بهره برداری کنیم و به خودکفایی برسیم تامین می‌شود، افزود: سال گذشته میزان صادرات غیرنفتی کشور حدودا 55 میلیارد دلار بوده که سهم کشاورزی در این زمینه 14 و نیم درصد رشد داشته است.

این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه طی هفته های پیش رو نشستی تحت عنوان دیپلماسی اقتصادی و کشت فراسرزمینی در کمیسیون کشاورزی با حضور معاونین وزارتخانه‌های امور خارجه، امور اقتصادی و دارایی، جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و نمایندگان بخش خصوص انجمن کشت فراسرزمینی برگزار می‌شود، گفت: عنوان می‌شود که بیش از 2 میلیون هکتار کشت سرزمینی داریم اما این عدد واقعی نیست و میزان آن کمتر از 500هزار هکتار است و شرکت‌های مجری در برخی موارد ارز دولتی دریافت کرده اما محصول خود را وارد کشور نکرده‌اند.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

مجلس شورای اسلامی

حسین امیرعبداللهیان

حقابه هیرمند هیرمند کمیسیون کشاورزی این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
حقابه ایران از هیرمند در چارچوب دیپلماسی آب پیگیری می‌شود 2
حقابه ایران از هیرمند در چارچوب دیپلماسی آب پیگیری می‌شود 3