حمله سگهای ولگرد به امنیت انسان و حیاتوحش
تنها در تهران آمار سگهای بیصاحب چیزی حدود 400 هزار قلاده تخمین زدهمیشود. از ابتدای امسال تاکنون تنها در قم دو کودک چهار و شش ساله بر اثر حمله سگهای ولگرد جانشان را از دست دادهاند.
به گزارش مشرق، تنها در تهران آمار سگهای بیصاحب چیزی حدود 400 هزار قلاده تخمین زدهمیشود. اگر سفری کوتاه به اطراف تهران داشتهباشید، در جادههای دماوند، لواسان و تلو با لشکری از سگهای بیصاحب مواجه میشوید که در کنار جاده آفتاب گرفته یا زیر سایهای لمیدهاند. این جمعیت رو به رشد حالا به طور جدی دردسرساز شدهاند. روز گذشته یک جوان جویباری بر اثرگازگرفتگی سگ ولگرد و ابتلا به هاری جان خود را از دست دادهاست. این نخستین حادثهای نیست که امسال بر اثر حمله سگها رخ میدهد. از ابتدای امسال تاکنون تنها در قم دو کودک چهار و شش ساله بر اثر حمله سگهای ولگرد جانشان را از دست دادهاند. موارد حمله سگها به همینها خلاصه نمیشود. در سال 1400 بیش از 50 انسان در کشور توسط سگها کشته شدهاند که 35 کشته کودکان زیر 10 سال بودهاند.
به گفته دکتر بهزاد امیری، رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت، آمار هاری در سال 1400 به 16 مورد رسیده که این آمار سه برابر بیشتر از سال 1399 است!
این آمار که ایران را به سومین کشور جهان از نظر ابتلا به هاری تبدیل کردهاست، در حالی اتفاق میافتد که کشورهای جهان با اتخاذ تصمیمات سختگیرانه در خصوص حیوانات، به ویژه سگها و گربهها به دنبال ریشهکن کردن هاری تا سال 2030 هستند.
سال گذشته نزدیک به 250 هزار نفر در کشور دچار سگ گزیدگی شدهاند که از این تعداد 25 هزار مورد حمله سگهای ولگرد قرار گرفتهاند. این 250 هزار نفر مجبور به تزریق داروی ضدهاری شدهاند. این در حالی است که در کمتر از 10 سال گذشته تنها حدود 105 هزار گزارش در سامانههای وزارت بهداشت و درمان ثبت شده و این بدین معناست که در مدت 10 سال این آمار 10 برابر شده است. در مجموع روزانه حدود 700 نفر توسط سگهای صاحبدار و ولگرد مورد گزش قرار میگیرند که از این تعداد بیش از 65 نفر توسط سگهای ولگرد صورت میگیرد.
غذارسانی به این حیوانات ولگرد یکی از اصلیترین دلایلی است که موجب شده جمعیت آنها به طور فزایندهای زیاد شود. این حیوانات با تأمین غذا تولههای بیشتری به دنیا میآورند و وقتی غذای کافی داشتهباشند، تولههای بیشتری از آنها زنده میمانند. در تمام کشورها غذارسانی به حیوانات ولگرد در همه نقاط کشور ممنوع است. تنها در بعضی از پارکهای محصور، افرادی با مجوز از وزارت محیط زیست یا سازمانهای مربوطه مانند شهرداریها زیر نظارت دامپزشک و سازمانهای مربوطه به گربههای عقیم در آن فضا غذارسانی میکنند. در کشور ما، اما به نام حمایت از حیوانات حتی صفحاتی در فضای مجازی ایجاد شده و پولهای کلانی در این میان رد و بدل میشود و هیچ برخورد و پیگیری مناسبی هم وجود ندارد! افزایش جمعیت سگها نه فقط محیط زندگی انسانها را ناامن میکند، بلکه برای زیست سایر موجودات نیز چالشزاست. همچنان که شاهد حمله سگهای ولگرد به برخی از گونههای حفاظتشدهای همچون مارالها هستیم. با این اوصاف پشتپرده ماجرای حمایت از سگهای ولگرد و رشد فزاینده جمعیت آنها چه میتواند باشد؟
منبع: روزنامه جوان