حواشی های تمام نشدنی بیت کوین!
با جشن 15 سالگی بیت کوین، این رمزارز محبوب مجدداً به دایره دید کاربران بازگشته است. تغییرات قیمتی بیت کوین به عنوان پادشاه رمزارزها همواره بر روی روند حرکتی کلیه رمزارزها تاثیرگذار بوده است و همین مسئله سبب شده تا بررسی حواشی بیت کوین از اهمیت قابل توجهی برخوردار باشد.
با وجود اتمام بحران جریان FTX و بازگشت بازار به روال کار سابق خود، عده بسیار زیادی از تریدرها یک صعود ادامهدار را برای بیت کوین ترسیم میکنند؛ اما این موضوع تا چه حد صحت دارد؟! تائید ETFها و موضوع هاوینگ پیشروی بیت کوین از جمله نکاتی است که در پیشبینی قیمت آتی بیت کوین باید به آن توجه ویژهای داشت! اگر شما هم در ارتباط با آینده این ارز دیجیتال گرانبها کنجکاو هستید، ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید.
عرضه ETFهای نقدی بیت کوین
مهمترین حاشیه ایجاد شده برای بیت کوین به خبر تائید عرضه ETFهای نقدی بیت کوین مربوط میشود. به طور کلی از همان روزهای ابتدائی انتشار خبر ثبت ETF بیت کوین از سوی بلک راک (BlackRock)، یکی از بزرگترین شرکتهای سرمایهگذاری معتبر، واکنشهای ضد و نقیضی از سوی تحلیلگران مطرح شد. این که یک رمزارز وارد بازار بورس و اوراق بهادار شده و به شکل یک صندوق قابل معامله (ETF) در اختیار سرمایهگذاران سنتی بازار نیز قرار بگیرد، روند صعودی بیت کوین در هفتههای اخیر را شعلهورتر کرده بود. این که یک شرکت سرمایهگذاری نهادی با سرمایهای نزدیک به 9 تریلیون بخواهد چنین اقدامی بیسابقهای را در بورس دولتی انجام دهد، خبری است که مثل یک بمب دنیای کریپتوکارنسی را لرزاند.
ما چه قبول کنیم و چه قبول نکنیم، با وجود ماهیت غیرمتمرکز شبکههای بلاکچینی، ارزهای دیجیتالی این شبکهها همچنان تحت تاثیر تصمیمات حاکمیتی دولتها قرار دارند و انتشار اخبار مرتبط با قبول کردن آن ها موجب صعود قیمتی و اخبار منفی موجب سقوط قیمتی خواهد شد؛ کما اینکه شکایت SEC از بایننس تاثیر منفی بر روند قیمتی کل بازار گذاشت. همان طور که راهاندازی صرافی نهادی ارز دیجیتال به نام EDX Markets با بازیگران کلیدی خود یعنی کمپانی سیتادل سکیوریتیز (Citadel Securities) و چارلز شواب (Charles R. Schwab) تاثیر بسزایی در روند صعودی بازار داشت، انتظارها از عرضه ETFهای نقدی بیت کوین نیز همین بود؛ اما این موضوع تا چه حد به واقعیت انجامید؟!
سقوط قیمت بیت کوین
پس از روند صعودی اخیر بیت کوین که به دلیل انتشار اخباری پیرامون عرضه ETF بیت کوین بود، پیتر شیف (Peter Schiff)، مدیر عامل و مشاور کمپانی سرمایهگذاری یورو پسفیک که از معدود سرمایهگذارانی بود که درباره بحرانهای اقتصادی هشدار داده بود، این بار در ارتباط با سقوط قیمتی مجدد بیت کوین هشدار داد! البته این فرد همواره از منتقدان دو آتیشه بازار ارز دیجیتال بوده و صحبتهای منفی زیادی در ارتباط با بیت کوین داشته است؛ به طوری که در یک اعلام نظر رسمی در ارتباط با بیت کوین چنین گفت که ارزش بیت کوین در آینده به صفر خواهد رسید و هیچ شباهتی میان آن با طلا وجود ندارد. او معتقد است که هیچ فردی تمایلی به نگه داشتن بیت کوین ندارد مگر این که بخواهد آن را در آینده با قیمتی بالاتر به فروش رساند.
راهاندازی اولین ETF اسپات بیت کوین در ایالات متحده تا حدودی با آنچه که شف گفت مطابقت داشت و بیت کوین به جای رشد قیمتی، کاهش نسبتاً شدیدی را تجربه نمود؛ اما چه عواملی پشت این ریزش قیمتی اخیر بیت کوین بودهاند؟! آیا امکان ادامهدار شدن این اصلاح در روزهای آینده وجود دارد؟! سقوط قیمتی اخیر بیت کوین پس از یک دوره رشد 90 روزه که رشد 75 درصدی قیمت آن را در پی داشت، رخ داد. اگر واقعگرا و منطقی به موضوع نگاه کنیم، متوجه خواهیم شد که مدتهاست بازارسازان و نهنگها به دنبال فرصتی برای خرید بیت کوین در کف قیمتی پس از قطعی شدن عرضه ETF بودند.
با یک نگاه کلی به نمودار فوق متوجه خواهیم شد که قیمت بیت کوین از اواسط اکتبر حرکت قیمتی خود را از 26 هزار دلار آغاز کرده و بدون کوچکترین اصلاح قیمتی جدی در ماه میلادی جاری به قیمت نجومی 48500 دلار رسیده است و این خود حاکی از رشد قیمتی 86 درصدی است! این موضوع در شاخص ترس و طمع ارز دیجیتال نیز به خوبی قابل مشاهده است که بازار برای یک دوره زمانی طولانی در وضعیت طمع شدید بوده و مدتی است که وارد کانال خنثی شده است! هرچند که در طول هفته اخیر فروشندگان دست برتر بازار را داشتهاند؛ اما به نظر میرسد با تثبیت قیمتها روند حرکتی بازار تغییرات جدی را تجربه خواهد کرد.
ورود مجدد نهنگها به بازار بیت کوین
دادههای جدید بازار نشانگر این است که نهنگها (آدرسهایی که حجم قابل توجهی بیت کوین در اختیار دارند) با ریزش قیمتی اخیر بیت کوین در حال خرید آن در کفهای قیمتی هستند. این رشد تقاضا برای خرید بیت کوین در کفهای قیمتی از افزایش میزان استفاده از اهرمهای معاملاتی در جهت صعود قیمت و لانگ کاملاً مشهود است. با یک نگاه کلی به نمودار قیمتی زیر متوجه خواهیم شد که تعداد موقعیتهای لانگ در بازار BTC/USD با افزایشی 8 درصدی در طول یک هفته به بیش از 73 هزار موقعیت رسیده است.
خریدهای نهنگها با استراتژی قیمت میانگین موزون شده با زمان (Time-weighted average price) که با نام اختصاری TWAP شناخته میشود، صورت گرفته است و منظور از این استراتژی، انجام الگوریتمی معاملات بوده که از آن برای تقسیم سفارشهای بزرگ در طول زمان استفاده میشود. چنین استراتژی به معاملهگر کمک میکند تا از نوسان شدید قیمت یک دارایی به دلیل وجود سفارش بزرگ جلوگیری نماید. با چنین قراینی به نظر میرسد که باید منتظر رشد قیمتی بیت کوین در آینده نزدیک باشیم. البته برخی از تحلیلگران همچون جاستین بنت (Justin Bennett) معتقد هستند که وقوع یک روند نزولی ادامهدار نیز امری محتمل است.
بنت در توجیه دیدگاه خود به سراغ بررسی نمودار تتر رفته است. نمودار صعودی تتر به طور معمول نشان از یک روند نزولی در بیت کوین بوده و علت این امر به این نکته مربوط میشود که غالب تریدرها به هنگام ترس از ضررهای غیرمنتظره، داراییهای دیجیتالی خود را به نفع استیبل کوینها تخلیه میکنند و تتر که همواره دارای قیمتی برابر با 1 دلار آمریکاست گزینه بسیار خوبی برای چنین تریدرهایی به شمار میرود. در نقطه مقابل ادعای گلسنود (Glassnode) قرار دارد که گفته است با وجود نقد شدن دارایی تعدادی از دارندگان قدیمی بیت کوین، غالب سرمایهگذاران بلند مدت این رمزارز همچنان تمایلی به فروش کوینهای خود در سطح فعلی ندارند.
پیشبینی قیمت بیت کوین
در پیش بینی قیمت بیت کوین باید مشخص کنیم که دید ما تا کدام بازه زمانی است؟ کوتاه مدت یا بلند مدت؟ در یک پیشبینی طولانی مدت این که بخواهیم صرفاً بر روی اتفاقات امروز تمرکز کنیم، مطمئنا نتیجه چندان خوبی را عاید ما نخواهد کرد و پیشبینی ما ناقص خواهد بود. یکی از رویدادهای بسیار مهمی که قادر است قیمت بیت کوین را در آینده نزدیک دستخوش تغییرات جدی کند، به موضوع هاوینگ (Halving) ارتباط دارد. هاوینگ یک رویداد از پیش برنامهریزی شده در پروتکل بیت کوین است که پس از استخراج هر 210 هزار بلاک (تقریبا بازه زمانی 4 ساله) یک بار رخ میدهد و منظور از آن فرآیندی بوده که پاداش دریافتی ماینرها برای استخراج بلاک را به نصف تقلیل میدهد.
با نصف شدن پاداش بلاکها، بیت کوینهای کمتری تولید و به بازار عرضه خواهد شد و دقیقاً کاربرد اصلی آن در کاهش تورم است. البته باید توجه داشت که رویداد هاوینگ در روزها و ماههای اولیه موجب منفی شدن روند حرکت و یک سقوط قیمتی خواهد شد؛ چراکه با کاهش میزان پاداش پرداختی، خرج و هزینههای ماینرها تناسبی با درآمد آنها نخواهد داشت و به منظور جلوگیری از ورود ضرر بیشتر مجبور به فروش ذخیره بیت کوینهای خود خواهند شد. با ورود چنین حجم از عرضهای، بازار از تعادل خارج شده و در نتیجه قیمت سقوط خواهد کرد.
البته این سقوط قیمتی موقت بوده و پس از گذشت چند ماه با رسیدن بازار به تعادل و مواجهه با کمبود عرضه که نتیجه کاهش میزان پاداش پرداختی به ماینرهاست، قیمت بیت کوین افزایش چشمگیری پیدا میکند. نگاهی به تاریخچه هاوینگ میتواند این ادعای ما را ثابت نماید؛ اولین هاوینگ بیت کوین در 28 نوامبر سال 2012 رخ داد که در آن بازه زمانی قیمت هر واحد بیت کوین 12 دلار بود و پس از گذشت 100 روز از چنین اتفاقی، قیمت بیت کوین در یک رشد 250 درصدی به 42 دلار رسید؛ اما این پایان کار نبوده و تا پایان این چرخه 4 ساله، قیمت آن اوج قیمتی هزار دلاری را لمس نمود.
یکی از مهمترین عواملی که در پیشبینی قیمت بیت کوین پس از هاوینگ باید به آن توجه نمود به بحث میزان تقاضای آن ارتباط دارد. جورج تانگ یکی از تحلیل یکی از تحلیلگران ارز دیجیتال در ویدئویی که اخیرا از وی منتشر شد در ارتباط با قیمت بیت کوین 150 روز پس از رویداد هاوینگ احتمالا در بازه 70 هزار الی 100 هزار دلاری مورد معامله قرار خواهد گرفت و این فقط شروع ماجراست!
با وجود روند نزولی فعلی عده بسیار زیادی از تحلیلگران نسبت به آینده این ارز دیجیتال خوشبین هستند و همچنان آن را گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری میدانند. با توجه به افت ارزش پول ملی و بالاتر رفتن نرخ دلار که قیمت هر واحد از بیت کوین را به رقمی بالاتر از 2 میلیارد تومان رسانده است، بسیاری از تریدرهای ایرانی به سمت خرید بیت کوین آمدهاند؛ اما وجود تحریمهای مالی همچنان به عنوان سد مهمی در برابر این معاملهگران عمل کرده و مانع دسترسی این افراد به بازار آزاد ارز دیجیتال شده است. البته این موضوع جای نگرانی نداشته و خوشبختانه امروزه با وجود صرافیهای رمزارزی ایرانی معتبر نظیر صرافی کیف پول من، مشکل تا حد قابل توجهی برطرف شده است. صرافی رمزارزی کیف پول من با فراهم نمودن بستری بروز با عرضه رمزارزها با قیمت آنلاین جهانی آن هم به ریال، نیاز کاربران ایرانی را به هرگونه واسطه پرداخت ارزی برطرف نموده است و از این جهت میتوانید برای خرید ارز دیجیتال از صرافی معتبر و ایمن کیف پول من استفاده کنید.
همان طور که در مطالب فوق مشاهده کردید، با وجود حواشی ایجاد شده برای بیت کوین، این رمزارز همچنان در اوج قرار دارد و به همین علت سرمایهگذاری طولانی مدت بر روی آن میتواند سود خوبی را عایدتان کند. البته دستیابی به چنین سود خوبی نیازمند داشتن اطلاعات کافی از اخبار روز مرتبط با بیت کوین و همچنین بستری امن است که تجربه تلخ مسدود شدن حسابهای کاربری بایننس را تکرار نکند. کیف پول من علاوه بر این که چنین بستری را فراهم نموده است، بلکه با داشتن یک بلاگ قدرتمند که روزانه در پی انتشار اخبار روز بیت کوین است، تلاش میکند تا تریدرها را در تحلیلهای فاندامنتال خویش نیز یاری رساند. اگر به دنبال مرجعی معتبر برای خرید بیت کوین و پیگیری اخبار آن هستید، حتما سری به صرافی کیف پول من بزنید.