حیواناتی که منبع کشندهترین بیماریها هستند / میمون رزوس انسانها را به کام مرگ میکشاند
یک دامپزشک گفت: میمون رزوس بیماریهای مشترک فراوانی با انسان دارد که ازجمله آنها میتوان به هرپس، هاری و هپاتیت اشاره کرد.
نگهداری حیوان خانگی تقریباً در همه کشورهای جهان امری رایج است و در کشور ما نیز در دو دهه اخیر نگهداری حیوانات خانگی طرفداران زیادی پیدا کرده است. موضوع مهم در نگهداری این حیوانات انتخاب گونه مناسب برای نگهداری است؛ چرا که در صورت انتخاب گونه اشتباه، آسیب جبرانناپذیری به محیط زیست، خود حیوان و سلامت اعضای خانه وارد میشود.
متأسفانه با رواج پیدا کردن نگهداری حیوانات در خانه افراد سودجو از علاقه به افزایش تعاملات بین انسان و حیوانات استفاده کرده و برای کسب درآمد بیشتر از طریق قاچاق حیاتوحش، گونههای اشتباهی را بهعنوان حیوان خانگی معرفی کردهاند که باعث آسیب به سلامت انسان و جمعیت حیات وحش شده است.
در این رابطه دکتر محمود مرعشی، دامپزشک کلینیک حیات وحش پردیسان گفت: حیوان خانگی یک سری خصوصیاتی دارد که مهمترین آن این است که Sourse (ریشهای) در حیات وحش نداشته باشد. اگر حیوانی از حیات وحش گرفته شده باشد به هیچ وجه نمیتواند حیوان خانگی باشد چرا که با این کار ما طبیعت را به سمت نابودی بردهایم و باعث میشود هرکسی به طبیعت برود، حیوانی را بردارد و این گونه نظم اکوسیستم بهم میخورد.
وی بیان کرد: دومین ویژگی مهم برای نگهداری حیوانات در خانه این است که کمترین بیماری مشترک با انسان را داشته باشند و این بیماریها نیز قابل پیشگیری باشد. برخی حیوانات خانگی مناسب شامل گربه، سگ، خرگوش و یک سری از پرندگان هستند. این حیوانات اهلی هستند و کمترین بیماری مشترک را دارند و همین بیماریها نیز با واکسن و درمانهای آنافیلاکسی قابل پیشگیری است.
این دامپزشک تأکید کرد: در مجموع اگر بخواهیم حیوانات مناسب برای نگهداری در خانه را لیست کنیم شاید تعداد آنها به عدد 20 هم نرسد.
یکی از حیواناتی که از طریق قاچاق حیات وحش به کشور وارد شده و متأسفانه نگهداری آن به عنوان حیوان خانگی رواج پیدا کرده است، "میمون رزوس" است که در سنین نوزادی به عنوان حیوان خانگی نگهداری میشود، اما پس از بالغ شدن و نشان دادن حالت پرخاشگر خود، چالشهای فراوانی را برای صاحبش به وجود میآورد.
مرعشی در این رابطه توضیح داد: این حیوان بیماریهای مشترک فراوانی با انسان دارد که بسیاری از آنها قابل پیشگیری نیستند؛ شما ممکن است با واکسن، انتقال هاری از میمون را کنترل کنید، اما جلوی انتشار هپاتیت را نمیتوان گرفت. هرپس ویروس و انواع ویروسها و میکروبها بین انسان و میمون مشترک هستند و این موارد باعث شده تا میمون رزوس به هیچ وجه انتخاب خوبی برای نگهداری در خانه نباشد.
میمون رزوس در بسیاری از کشورهای جهان به واسطه قاچاق وارد شده و توسط مردم خریداری شده و مردمی که از نگهداری آن در خانه عاجز شده اند، میمون را در طبیعت رها کرده و بدین شکل، یک گونه مهاجم را به اکوسیستمهای طبیعی وارد کردهاند.
این دامپزشک کلینیک حیات وحش پردیسان در اینباره میگوید: میمون رزوس در سنین پایین وحشی نیست، اما با گذشت چند سال به شدت وحشی و خشن شده و مردمی که دیگر توانایی نگهداری آن را ندارند، آن را در طبیعت رها کرده و با این کار باعث نابودی گونههای بومی آن کشورها شدهاند که مشابه این اتفاق را در کشورهای عربستان و پاکستان میبینیم.
مرعشی با هشدار درباره رهاسازی این گونه در طبیعت ایران خاطرنشان کرد: این حیوان توانایی سازگاری بالایی دارد، همهچیزخوار است و به راحتی از درخت بالا میرود؛ اگر میمون به طبیعت کشور ما وارد شود، میتواند تمام گونههای بومی جنگلهای ما مثل انواع پرندگان را نابود میکند.
منبع: تسنیم
باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی محیط زیست