خداحافظی زوری با پیرمردها و اجبار به جوانگرایی / لیگ برتر جارو میشود!
قوانین مربوط به سهمیههای بازیکنان در لیست تیمها اگرچه باشگاهها را به سمت جوانگرایی سوق میدهد اما باعث خروج تعداد زیادی بازیکن از ایران خواهد شد.
به گزارش "ورزش سه"، دستورالعمل مربوط به نقل و انتقالات و قراردادهای بازیکنان و مربیان فوتبال در نهایت و با وجود همه انتقادها با کمترین اصلاح ممکن ابلاغ شد و حالا باشگاهها برای عملیاتی کردن این مساله در فصل نقل و انتقالات اقدام میکنند.
یکی از تغییرات مهمی که نسبت به فصل گذشته در قوانین نقل و انتقالات ایجاد شده،مربوط به سهمیههای موجود در لیست بازیکنان باشگاهها است که عواقبی را به دنبال خواهد داشت.
بر اساس اعلام فدراسیون فوتبال هر کدام از باشگاههای لیگ برتر، لیگ دسته اول و لیگ دسته دوم میتوانند نهایتا 37 بازیکن را در لیست خود قرار بدهند که البته بعید است هیچ باشگاهی قادر به پر کردن این لیست باشد. باشگاهها مجازند 19 بازیکن بزرگسال، 6 بازیکن زیر 23 سال،6 بازیکن زیر 21 سال و 6 بازیکن با شرایط خاص (بدون محدودیت سنی) جذب کنند.
**تغییر مهم نسبت به پارسال چیست؟ تغییر بزرگی که سازمان لیگ فوتبال در سهمیههای مربوط به لیست بازیکنان برای باشگاهها در نظر گرفته، کاهش چشمگیر تعداد بازیکنان بزرگسال است. اگرچه نسبت به پارسال لیست بزرگسال تیمها فقط یک بازیکن کمتر در خود جا میدهد، اما حذف سهمیه مهم زیر 25 سال عملا شانس استفاده از 4 بازیکن را از باشگاهها میگیرد. استفاده از سهمیه زیر 25 سال در چند سال گذشته اینگونه بود که اگر باشگاهی بازیکن زیر 23 ساله در اختیار داشت و در فصل بعدی سن آن بازیکن بیشتر شده و بالای 23 سال بود و البته در فصل جدید هم برای همان باشگاه بازی میکرد، میتوانست بدون آنکه سهمیه بزرگسال 20 نفره را پر کند،در سهمیه زیر 25 سال قرار بگیرد. این سهمیه در لیست سالهای گذشته سه بازیکن بود که دست باشگاهها را در استفاده از بازیکنان بزرگسال باز میگذاشت. حالا اما سهمیه زیر 25 سال به طور کامل حذف شده و سهمیه بزرگسال تیمها به جای 20 بازیکن، 19 بازیکن خواهد بود. به عبارت بهتر باشگاهها عملا 4 بازیکن بزرگسال کمتر میتوانند به خدمت بگیرند.
**سهمیه ویژهای که همه از آن سود نمیبرند! فدراسیون فوتبال امسال یک سهمیه 6 نفره را در لیست تیمها قرار داده و از آن با عبارت سهمیه خاص نام میبرد که البته محدودیت سنی نیز ندارد و بازیکنی که شرایط آن را داشته باشد، در لیست بزرگسال قرار نخواهد گرفت. این سهمیه اینگونه از سوی سازمان لیگ توضیح داده شده است:«این سهمیه 6 نفره تحت عنوان سایر بازیکنان؛ برای بازیکنان سرباز، قرضی، تیم ب و آکادمی (بازیکنان زیر 21 سال و زیر 19 سال باشگاه) اختصاص می یابد که فاقد محدودیت سنی است.» اگرچه در اختصاص سهمیههای بازیکن به باشگاهها، نفرات سرباز و بازیکنان با قرارداد قرضی جایی در لیست بزرگسال پر نمیکنند اما این مساله برای همه تیمها سودی ندارد. در لیگ برتر فصل آینده فقط یک تیم نظامی (ملوان) وجود دارد که حق جذب بازیکن سرباز و استفاده از سهمیه 6 نفر اضافه دارد و تیمهای دیگر نیز تعداد زیادی بازیکن قرضی جذب نمیکنند که بتوانند خلاء های خود را به طور کامل پر کنند. در لیگ یک و لیگ دسته دوم هم تعداد تیمهای نظامی زیاد نیست که حق جذب سرباز داشته باشند و سایر تیمها از این موضوع متضرر خواهند شد.
**اجبار برای جوانگرایی در لیگ برتر قوانین جدیدی که برای لیست تیمهای لیگ برتری و به خصوص در استفاده از بازیکن بزرگسال در نظر گرفته شده، شاید در بلند مدت به سود فوتبال ایران شود، اما هم باشگاهها را در محدودیت میگذارد و هم بازیکنان را با شرایط خاصی روبهرو میکند. حذف 4 سهمیه 19 بزرگسال در لیست نفرات تیمها و البته گنجانده شدن 12 سهمیه جوان (6 بازیکن زیر 23 سال و 6 بازیکن زیر 21 سال) تیمها را در یک مضیقه قرار میدهد و ناخودآگاه همین مساله عاملی برای استفاده بیشتر از بازیکنان جوان و آیندهدار خواهد شد. اگرچه در فصل گذشته لیگ برتر هم برخی تیمها در استفاده از بازیکنان جوان رکورد زدند و به همین دلیل حتی لیست بزرگسال آنها پر هم نشد (!) اما این مساله در لیگ برتر و لیگ یک انگشتشمار بود و بسیاری از تیمها ضمن پر کردن سهمیه بزرگسال و زیر 25 سالههای خود، بازهم در لیست جا کم آوردند! بدون هیچ تردیدی این سهمیهبندی که هدف اصلی از آن پایین آمدن هزینههای باشگاهها در جذب بازیکن است، باعث پایین آمدن میانگین سنی لیگ برتر خواهد شد. جوانگرایی موضوعی است که فدراسیون نشینان روی آن تاکید زیادی دارند و حالا با قوانین جدید باشگاهها به سمت استفاده از تولیدات آکادمی خود بیشتر رغبت پیدا میکنند.
**پیرمردهای لیگ برتر بیرون میمانند 16 تیم لیگ برتری سال گذشته هرکدام 4 بازیکن (یک بزرگسال و سه زیر 25 سال) بیشتر از امسال خواهند داشت. با تکیه بر این مساله میتوان با یک حساب سرانگشتی متوجه شد که عملا 64 بازیکن از کل لیگ برتر قادر نخواهند بود فصل آینده با تیمها قرارداد امضا کنند. این در حالی است که یکسری بازیکن بزرگسال هم از دستههای پایینتر اضافه میشوند و عملا تعداد نفراتی که از لیگ برتر بیرون میمانند، بیشتر هم خواهد شد. جدا از اینکه باشگاهها ممکن است با کمبود بازیکن باکیفیت مواجه شوند، اینکه تعدادکثیری از بازیکنان لیگ برتری (که احتمالا سن و سال بیشتری نسبت به بقیه دارند و جزو باتجربهها هستند) سال گذشته به خاطر قوانین جدید نتوانند با باشگاهها قرارداد جدید امضا کنند، موضوع مهمی است که میتواند مشکلات زیادی را برای آنها ایجاد کند. از این رو بسیاری از این نفرات مجبور میشوند به دسته اول بروند و با توجه به اینکه قوانین برای لیگ یک هم تغییر کرده، بسیاری از بازیکنان لیگ یکی مجبور به ترک تیم خود خواهند شد و این چرخه ادامه مییابد تا اینکه تعدادی فوتبالیست شاغل در دستههای سوم یا مناطق حتی مجبور به ترک این عرصه و انتخاب شغل دیگری شوند.
**تعداد لژیونرهای خاص زیاد میشود دیگر مسالهای که درباره بازیکنان سنو سالدار لیگ برتر در فصل نقل و انتقالات پیش میآید، احتمال ترک ایران توسط آنها است. در سالهای اخیر کم نداشتیم بازیکنانی که در سالهای اخر فوتبال خود برای آنکه دستمزد دلاری یا یورویی به دست بیاورند، به کشورهای نه چندان قدرتمند در فوتبال آسیا رفتند. کشورهایی مثل تایلند، هند، بنگلادش، اندونزی، مالزی، ترکمنستان، تاجیکستان و... اگرچه لیگ های قدرتمندی ندارند، اما از جذب فوتبالیستهای باکیفیت ایرانی حتی در سالهای آخر فوتبال استقبال میکنند. از این رو بالا رفتن نرخ ارز در ایران هم سبب میشود که قراردادهای ناچیز 150 تا 300 هزار دلاری کشورهای مذکور رقمی ارزشمند برای بازیکنان ایرانی باشد. به عنوان نمونه بازیکنی که در لیگ برتر ایران حدود 5 میلیارد قرارداد میبسته و حالا به واسطه قوانین از چرخه خارج شده، با یک قرارداد 200 هزار دلاری در کشوری کوچک میتوانند حدود 10 میلیارد تومان درآمد داشته باشد! طبیعی است که چنین شرایطی برخی نفرات به جای بازی در لیگ دسته اول ایران که مبلغ قراردادها بسیار پایین تر از لیگ برتر است، ترجیح بدهند به خارج از کشور بروند و ضمن دستمزد دلاری در آخرین سالهای بازی خود شرایط بهتری داشته باشند و نام لژیونر هم بر آنها گذاشته شود.