خطر شکل گیری تراست بیخ گوش سینمای ایران
گسترش انحصارگرایی در سینمای ایران شرایط دشواری را رقم زده، به گونهای که بیم آن میرود در آینده نزدیک عمده صندلیها و گردش مالی سینما در اختیار یک گروه خاص قرار گیرد و آنها نه تنها مسیر تولید را مهندسی کنند، بلکه حیات سینمایی هنرمندان را تعیین کنند و در نهایت قیمتگذاری بلیت و میزان مصرف سینما را برعهده داشته باشند؛ اقدامی که حتی در نظامهای سرمایه داری نیز با وقوعش به نفع تولیدکننده و مصرف کننده، مقابله میشود.
به گزارش «تابناک»؛ «تراست | Trust» به اتحاد چند شرکت که کالایی مشابه به هم تولید میکنند و سهم عمدهای از بازار را در اختیار دارند به وجود میآید و انحصار را در عرصه یک کالا به وجود میآورد. این اقدام ابتدا از طریق روشهای چون دامپینگ و ارزانفروشی کاذب به قصد بر زمین زدن رقبای ضعیفتر و همچنین ارائه عمده با امکانات خاص برخی از اقلام از یک گروه محصولی شکل میگیرد. با حذف رقبا، بازار به طور کامل به دست تراست میافتد و این زمانی است که تراست تعیین میکند چه محصولی با امضای کدام تولیدکننده در چه بازاری و با چه قیمتی عرضه شود.
سینمای ایران پرشتاب به این سمت و سو حرکت میکند و پیش بینی میشود در کمتر از یک دهه گروه، تراست شکل بگیرد و انحصار به طور کامل برای فضای سالنهای سینما حاکم شود. این اتفاق در سالهای پیش از انقلاب به گونه دیگری رخ داده بود و برخی فیلمسازان و بازیگران، همان صاحبان سالنهای سینما بودند و بخری صاحبان سالنهای سینما نیز خودشان سفارش فیلم میدادند و آن را به شیوهای که دوست داشتند، اکران میکردند اما این وضعیت به شکل گسترده و فراگیر رخ نداد و سینمای ایران محصول مدیریت چند شخص خاص در حوزه سینماداری نشد.