خط و نشان دوست ایران برای آمریکایی ها

یکی از مقامهای بلندپایه قانونگذاری در روسیه، هشدار تندی را خطاب به پیامرسان واتساپ صادر کرده و اعلام کرده است که این پلتفرم آمریکایی باید خود را برای توقف کامل فعالیت و ترک بازار روسیه آماده کند.
در راستای تلاشهای فزاینده مسکو برای تحقق «حاکمیت دیجیتال»، یکی از قانونگذاران ارشد روسیه به واتساپ هشدار داده که باید خود را برای توقف فعالیت و خروج از بازار این کشور آماده کند. این هشدار در پی دستور اخیر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، صادر شده؛ دستوری که بهموجب آن، استفاده از نرمافزارهای وابسته به «کشورهای غیردوست» باید تا پیش از اول سپتامبر بهطور کامل محدود شود. این اقدام، بهزعم ناظران، گامی جدی در جهت حذف واتساپ و جایگزینی آن با پیامرسانهای بومی تحت نظارت دولت تلقی میشود.
به گزارش رویترز، «آنتوان گورلکین» (Anton Gorelkin)، معاون کمیته فناوری اطلاعات در مجلس دومای روسیه، روز جمعه اعلام کرد که بسیار محتمل است واتساپ بهزودی در فهرست نرمافزارهای محدودشده در این کشور قرار گیرد. او مستقیماً به دستور اخیر ولادیمیر پوتین اشاره کرد که براساس آن، دولت موظف است تا اول سپتامبر محدودیتهای جدیدی را روی نرمافزارها و خدمات ارتباطی که در «کشورهای غیردوست» تولید شدهاند، اعمال کند. منظور از کشورهای غیردوست، کشورهایی است که روسیه را تحریم کردهاند.
شرکت متا، مالک واتساپ، پیشتر در روسیه به عنوان یک «سازمان افراطی» شناخته شده بود و پلتفرمهای دیگر آن، فیسبوک و اینستاگرام، از سال 2022 در این کشور مسدود هستند.
واتساپ یک «تهدید امنیت ملی» برای روسیه
نگاه مقامات روس به این پیامرسان آمریکایی بسیار سختگیرانه است. «آنتوان نمکین» (Anton Nemkin)، یکی دیگر از اعضای کمیته فناوری اطلاعات پارلمان، سرنوشت واتساپ را از پیش تعیینشده خواند و به خبرگزاری TASS گفت: «حضور چنین سرویسی در فضای دیجیتال روسیه، در واقع ناقض امنیت ملی است.» سخنگوی کرملین، «دمیتری پسکوف»، نیز در پاسخ به سؤالی دراینباره، موضع کلی دولت را تکرار کرد و گفت که تمام سرویسها باید از قوانین روسیه تبعیت کنند.
واتساپ در روسیه
این فشارها همزمان با تلاش روسیه برای کاهش وابستگی به فناوریهای خارجی و ترویج جایگزینهای بومی صورت میگیرد. پوتین ماه گذشته میلادی قانونی را برای توسعه یک پیامرسان دولتی به نام MAX امضا کرد که قرار است با خدمات دولتی یکپارچه شود. آنتوان گورلکین به صراحت اعلام کرد که خروج واتساپ، که روزانه توسط 68 درصد از مردم روسیه استفاده میشود، میتواند به پیامرسان MAX کمک کند تا سهم بازار قابل توجهی را بهدست آورد.
این رویکرد نگرانیهایی را درباره نظارت دولتی بر ارتباطات شهروندان از طریق پیامرسان جدید برانگیخته است. منتقدان معتقدند روسیه ممکن است با کاهش عمدی سرعت واتساپ، کاربران را به سمت دانلود جایگزین دولتی سوق دهد؛ تاکتیکی که پیشتر نیز علیه یوتوب به کار گرفته شد و مخاطبان آن را در روسیه بسیار کاهش داد.