دوشنبه 3 شهریور 1404

خوش رقصی برای رژیم صهیونیستی؛ اروپا وارد فاز دیپلماسی تهدید علیه ایران شد

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
خوش رقصی برای رژیم صهیونیستی؛ اروپا وارد فاز دیپلماسی تهدید علیه ایران شد

مکانیزم «اسنپ‌بک» در برجام، به‌عنوان شمشیری دو لبه، می‌تواند فشارهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بر ایران را تشدید کند. کارشناسان هشدار می‌دهند که اعمال این مکانیزم نه‌تنها بدون چالش نخواهد بود، بلکه می‌تواند بحران‌های جدیدی را برای کشور رقم بزند، مگر اینکه ایران با دیپلماسی سازنده و مدیریت بحران، این تهدیدات را به فرصت تبدیل کند.

ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران، در یادداشتی هشدار داد که برخلاف دیدگاه برخی مقامات ایرانی، اعمال مکانیزم اسنپ‌بک در برجام پیامدهای جدی برای اقتصاد و جامعه ایران خواهد داشت. او تأکید کرد که اظهارات غیرمسئولانه درباره بی‌اهمیت بودن قطعنامه‌های شورای امنیت، با واقعیت‌های زندگی مردم ایران همخوانی ندارد و می‌تواند چالش‌های کشور را بازتولید کند.

دیپلماسی تهدید اروپا و فشارهای تصاعدی

تروییکای اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) که در زمان خروج ترامپ از برجام هیچ حمایت عملی از ایران نکردند، اکنون در سال 2025 سیاست «دیپلماسی تهدید و اجبار» را برای محدودسازی قدرت دیپلماتیک، اقتصادی و راهبردی ایران در پیش گرفته‌اند. متقی معتقد است که آگوست و سپتامبر 2025 می‌تواند برای ایران دوره‌ای از تهدیدات فزاینده باشد، اما همزمان فرصتی برای بازسازی جایگاه ایران در نظام جهانی فراهم می‌کند.

ضرورت دیپلماسی سازنده برای عبور از بحران

بهره‌گیری از دیپلماسی سازنده می‌تواند زمینه‌ساز همکاری‌های بین‌المللی و کاهش تنش‌ها شود. متقی اشاره کرد که مذاکرات 15 آگوست بین ترامپ و پوتین، هرچند به نتایج ملموسی برای ایران منجر نشد، نشان‌دهنده پیچیدگی سیاست جهانی در قبال ایران است. او تأکید کرد که متقاعدسازی قدرت‌های بزرگ برای همکاری‌های چندجانبه، تنها راه دستیابی به صلح و امنیت پایدار است.

تبعات اسنپ‌بک؛ فشارهای چندجانبه بر ایران

در صورت اعمال اسنپ‌بک، فشارهای اقتصادی، سیاسی و روانی بر ساختار حکومتی و نظم اجتماعی ایران افزایش خواهد یافت. این مکانیزم می‌تواند به محدودسازی قدرت سیاسی و اقتصادی ایران منجر شده و فشارهای نظامی و امنیتی از سوی آمریکا و اسرائیل را تشدید کند. متقی هشدار داد که مدیریت بحران و دیپلماسی فعال، کلید تبدیل این تهدیدات به فرصت‌های همکاری بین‌المللی است.

خوش رقصی برای رژیم صهیونیستی؛ اروپا وارد فاز دیپلماسی تهدید علیه ایران شد 2