دبیر انجمن سنگ ایران: سهم خودتحریمی بر اقتصاد 80 درصد است
بیرجند - ایرنا - دبیرکل انجمن سنگ ایران گفت: 20 درصد تحریمهای آمریکا بر مباحث اقتصادی ما اثر دارد و 80 درصد دیگر به دلیل سیاستهای غلط، نبود برنامهریزی و انضباط مالی، بروکراسی اداری و به دلیل خودتحریمی است.
احمد شریفی روز سهشنبه در همایش "راهکارهای فعالسازی و سرمایهگذاری در معادن گرانیت شاهکوه نهبندان که با حضور جمعی از مسوولان و سرمایهگذاران در بیرجند برگزار شد افزود: مجموع بازرگانی جهانی سنگ گرانیت در دنیا سالانه 18 میلیارد دلار بوده که از این میزان سهم ایران 200 میلیون دلار است.
وی گفت: سالانه 10 تا 12 میلیون مترمربع سنگ فرآوری شده را صادر میکنیم که حدود یک میلیون مترمربع سنگ گرانیت است.
دبیرکل انجمن سنگ ایران اضافه کرد: خراسان جنوبی بهویژه شهرستان نهبندان میتواند قطب گرانیت ایران شود به شرطی که آستین همت را بالا بزنیم و سیستمهای دولتی در استان و کشور اراده داشته باشند تا این اتفاق بیفتد.
وی با بیان اینکه معدن با ظرفیت پنج یا 10 هزار تن اقتصادی نمیشود گفت: معدن حداقل باید 30 هزار تن استخراج داشته باشد لذا به سه دستگاه سنگین نیاز دارد پس این امکان باید برای معدن فراهم شود تا اقتصادی کار کند در غیر این صورت بهتر است تعطیل شود.
شریفی تصریح کرد: اکنون عمده معادن ما غیراقتصادی هستند اما با تامین سه دستگاه سنگین جدید حداقل برای معادنی مانند سنگ گرانیت میتوان این قابلیت را آرام آرام محقق کرد.
وی افزود: برخی معدنکاران شرکت حقوقی ندارند لذا باید در شورای پول و اعتبار این مساله ریشهای حل شود.
مدیر فنی و مهندسی صندوق بیمه سرمایهگذاری فعالیتهای معدنی هم در این همایش با بیان اینکه امسال 25 فقره بیمهنامه معدنی در خراسان جنوبی صادر شد گفت: عمده مواد معدنی اعم از مواد فلزی مانند طلا، سرب، روی تا خاکهای صنعتی و زغالسنگ و سایر را زیر پوشش بیمه قرار دادهایم.
قباد شاهکرمی با اشاره به بخشی از مشکلات معدنکاران افزود: قیمت ماشینآلات معدنکاری بهشدت بالا رفته و با توجه به ظرفیت استخراج پایین و حجم سرمایهگذاری که برای معدن نیاز است معمولا بازگشت سرمایه مناسب نیست.
وی بیان کرد: قیمت اجاره ماشینآلات هم افزایش یافته و علاوه بر این با توجه به بعد مسافت، سبب شده بسیاری از معادن غیرفعال شوند پس باید برای مشکلات راهی پیدا شود.
مدیر فنی و مهندسی صندوق بیمه سرمایهگذاری فعالیتهای معدنی گفت: اغلب معادن با ظرفیت پایین کار میکنند و فناوری جدید برای فرآوری نیاز است.
وی تصریح کرد: در این صندوق تسهیلاتی برای فعالسازی معادن و احداث واحدهای فرآوری پرداخت میکنیم لذا برای ایجاد واحدهای فراروی که امیدواریم سرمایهگذاران ورود کنند، چشمانداز روشنی میبینیم و همهجانبه از آنها حمایت خواهیم کرد.
شاهکرمی با بیان اینکه سازمان صنعت، معدن و تجارت باید فرآیندهای صدور مجوز بهویژه از منابع طبیعی را تسهیل کند گفت: برای پرداخت تسهیلات در خراسان جنوبی محدودیت منابع نداریم.
مجری طرح احیا، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس هم گفت: بخش اصلی و مورد نیاز فعالیتهای معدنی مربوط به زیرساختهایی از جمله راه و برق است.
سید رضا عظیمی افزود: نهبندان، شهرستان ثروتمندی است که هنوز ثروت خود را به نمایش نگذاشته است.
وی با بیان اینکه سنگ گرانیت بازار صادراتی دارد اظهار داشت: فرصتها همه کنار هم قرار گرفتهاند و باید با کم کردن هزینه حمل یعنی انجام پیش فرآوری سنگ در استان، این محصول را به بازارهای جهانی صادر کنیم.
مجری طرح احیا، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس تصریح کرد: کشش بازار سنگ گرانیت خیلی زیاد است فقط کار میطلبد البته نگران هستم معادن گرانیت نهبندان در آینده با کمبود نیروی کار مواجه شود.
وی گفت: از اکنون باید معدنکاران و تکنسینهای معدن در استان پرورش یابند چراکه اکنون نیز نیروهای محلی در این حوزه کم هستند و نیروی کار از استانهای دیگر تامین میشود.
عظیمی افزود: با فعال شدن معادن و واحدهای فرآوری معدنی در نهبندان، رفت و آمد سرمایهگذاران و بازرگانان از سراسر کشور به این منطقه بیشتر خواهد شد پس باید تمامی زیرساختهای مورد نیاز فراهم شود.
نهبندان در 200 کیلومتری جنوب بیرجند با داشتن 23 نوع ماده معدنی و ذخیره 185 میلیون تنی مواد معدنی از شهرستانهای معدنی شرق کشور به شمار میرود و توجه و تمرکز به سرمایهگذاری در بخش معدن و صنایع وابسته به آن، نقشه راه توسعه پایدار این منطقه است.