جمعه 25 آبان 1403

درآمد 30 میلیون تومانی هر گندمکار در سال 98/ نرخ خرید تضمینی گندم با رشد 47 درصدی به 2500 تومان رسید / یارانه 20 هزار و 700 میلیارد تومانی برای گندم، آرد و نان / دلیلی برای گران شدن برنج وجود ندارد

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
درآمد 30 میلیون تومانی هر گندمکار در سال 98/ نرخ خرید تضمینی گندم با رشد 47 درصدی به 2500 تومان رسید / یارانه 20 هزار و 700 میلیارد تومانی برای گندم، آرد و نان / دلیلی برای گران شدن برنج وجود ندارد

یزدان سیف گفت: برآورد شده است که در سال جاری 11 میلیون تن گندم به صورت خرید تضمینی خریداری شود. وی با اشاره به اینکه قیمت گندم برای مصارف نان در سال جاری تغییری نکرده است، افزود: دولت در سال جاری قریب به 20 هزار و 700 میلیارد تومان یارانه برای گندم، آرد و نان اختصاص داده است.

شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران در زمینه بازرگانی و سیاستگذاری فعالیت می کند و مدیریت آن هم اکنون بر عهده یزدان سیف است. این شرکت وظایفی چون خرید تضمینی کالاهای اساسی (گندم، برنج، روغن خام، شکرخام، گوشت مرغ و گوشت قرمز...)، تولید داخلی و نیز واردات و توزیع کالاهای اساسی و حفظ ذخیره استراتژیک این کالاها را بر عهده دارد. از این رو، صحبت های مدیر این شرکت می تواند از اهمیت بسزایی برخوردار باشد.

به گزارش تابناک اقتصادی، یزدان سیف مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در نشست خبری امروز خود با خبرنگاران که به صورت ویدئو کنفرانس برگزاری می شد، گفت: در سال گذشته عملکرد شرکت بازرگانی دولتی ایران به گونه ای بود که این شرکت توانست نزدیک به 37 میلیون تن کالای اساسی را بخرد، بفروشد، نگهداری و ذخیره سازی کند و از این بابت سال بی نظیری را رقم بزند.

وی ادامه داد: در سال گذشته این شرکت پروژه خرید گندم تضمینی را در دستور کار داشت که بر اساس این پروژه، 7 میلیون و 761 تن گندم در قالب یک میلیون و 239 هزار و 214 محموله خریداری شد. متوسط وزن تحویلی هر محموله 6 تن بود و متوسط وزن تحویلی هر کشاورز قریب به 17 تن بود. میانگین درآمد هر گندمکار نزدیک به 30 میلیون تومان بود که در مقایسه با سال گذشته رشد داشت.

سیف با اشاره به اینکه به لحاظ دریافت گندم تضمینی در سال 98 در مقایسه با سال 97، 18 درصد کاهش را شاهد بودیم، گفت: اما 6 درصد وجه بیشتر در پروژه خرید تضمینی گندم پرداخت شد. همچنین میانگین انتظار کشاورزان برای دریافت وجه خرید تضمینی گندم در سال 1397، 29 روز بود که این میزان در سال 1398 به 12 روز کاهش یافت.

معاون وزیر صمت گفت: برای خرید تضمینی گندم در سال 1399، از آبان ماه سال گذشته شروع کردیم. اولین کاری که در این زمینه انجام شد، ارزیابی خرید تضمینی گندم در سال 1398 بود. بعد از ارزیابی، برخی از بخشنامه ها و فرآیندها در جهت بهبود وضعیت اصلاح شد. وی افزود: در سال 1399، بالغ بر 1200 مرکز خرید گندم در سراسر کشور دایر خواهد بود که این مراکز در برخی استان ها دایر شده است.

سیف ادامه داد: مراکز خرید گندم در هفت استان گرمسیر، شامل استان های خوزستان، ایلام، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، فارس و کرمان فعالیت خود را آغاز کرده اند.

مدیر شرکت بازرگانی دولتی ایران با اشاره به اینکه در سال جاری نرخ خرید تضمینی گندم با رشد 47 درصدی در مقایسه با سال 1398 رو به رو بوده است، افزود: با تصمیم دولت نرخ خرید تضمینی گندم 2500 تومان تعیین شد.

سیف گفت: نرخ خرید تضمینی گندم در سال 1392 حدود 550 تومان بود که این نرخ در سال 1399 به 2500 تومان افزایش یافته و برای خرید تضمینی گندم در سال جاری نزدیک به 28 هزار میلیارد تومان نقدینگی نیاز است.

وی ادامه داد: از 28 هزار میلیارد تومان نقدینگی مورد نیاز، حدود 12 هزار میلیارد تومان آن از محل اعتبارات هدفمندی یارانه ها، 11 هزار میلیارد تومان از محل اعتبارات بانک مرکزی و سایر نیز از محل اعتبارات شرکت بازرگانی دولتی ایران تامین خواهد شد.

یزدان سیف گفت: برآورد شده است که در سال جاری 11 میلیون تن گندم به صورت خرید تضمینی خریداری شود. وی با اشاره به اینکه قیمت گندم برای مصارف نان در سال جاری تغییری نکرده است، افزود: دولت در سال جاری قریب به 20 هزار و 700 میلیارد تومان یارانه برای گندم، آرد و نان اختصاص داده است.

معاون وزیر صمت گفت: با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور، از نهادهای مربوطه درخواست شده است پروتکل های تخصصی مراکز خرید را تدوین کنند تا خرید تضمینی گندم به درستی انجام شود و مخاطره ای برای کشور وجود نداشته باشد.

وی با اشاره به پروژه کلزا و دانه های روغنی که یکی از پروژه های مهم اقتصاد مقاومتی به شمار می رود، ادامه داد: سال گذشته 431 هزار تن کلزا و دانه های روغنی خریداری شد که در مقایسه با سال 1397 رشد 18 درصدی را نشان می داد.

همچنین امسال در بخش خرید کلزا و دانه‌های روغنی 580 هزار تن خریداری خواهد شد و تمام تمهیدات لازم برای آن در نظر گرفته شده است. برای این حوزه نیز دولت 2 هزار و 200 میلیارد تومان منابع در نظر گرفته است. مراکز خرید در نظر گرفته شده برای خرید کلزا و دانه های روغنی نیز 326 مرکز می باشد که در حال حاضر 110 مرکز خرید فعال است.

سیف در مورد کیفیت نان در کشور نیز گفت: بر اساس 2628 نمونه ای که در نظر گرفته شد، در اسفندماه کیفیت نان در شرایط خوب ارزیابی شد و نسبت به بهمن ماه ارتقا یافته بود.

وی افزود: در سال 1398، حدود 10 میلیون و 674 هزار تن گندم برای تولید نان، آرد و سایر محصولات و مشتقات توزیع شده است که نسبت به سال 1397 حدود 800 هزار تن کاهش را نشان می دهد.

سیف در مورد عملکرد شرکت در حوزه برنج نیز گفت: در سال گذشته، 230 هزار تن برنج در ایام پرمصرف برای کنترل قیمت و افزایش عرضه به بازار توزیع شد که در مقایسه با سال 1397، 53 درصد رشد داشته است. همچنین در حوزه روغن که از اقلام اساسی می باشد، در سال 1398 حدود 540 هزار تن روغن توزیع شده است که رشد 85 درصدی را در مقایسه با سال 1397 نشان می دهد. به علاوه قریب به یک میلیون و 480 هزار تن توزیع شکر را داشتیم که از این میزان 640 هزار تن آن مربوط به واردات بخش خصوصی بود که با ارز 4200 تومانی وارد شده بود.

وی در مورد ذخایر کالاهای اساسی گفت: امروز با تمام فشارهایی که وجود داشت ذخایر کالاهای اساسی در سطح بسیار مطلوبی قرار دارد.

معاون وزیر صمت گفت: در حوزه پروژه هایی که شرکت بازرگانی دولتی در سال گذشته به پایان رساند می توان به فعالسازی بندر چابهار اشاره کرد. 100 هزار مترمربع انبار در سال گذشته تجهیز و راه اندازی شد. همچنین در سال گذشته، 450 هزار تن کالای اساسی از بندر چابهار وارد شد. در سال 1398، تمام پروژه های نیمه تمام عمرانی که در سال های 80 تا 82 آغاز شده بودند را به بهره برداری رساندیم.

سیف در پایان گزارش عملکرد شرکت، به پرسش های خبرنگاران پاسخ داد. وی در پاسخ به این پرسش که بسیاری از کشورهای صادرکننده کالاهای اساسی هم اکنون درگیر شیوع ویروس کرونا می باشند و صادرات را ممنوع کرده اند، آیا این موضوع به تامین کالاهای اساسی لطمه ای وارد نمی کند، گفت: اولا لجستیک و تولید قابلیت تعطیلی ندارد. هم اکنون از سه کشور، کالاهای مختلف در حال بارگیری می باشد و ظرف 27 تا 30 روز آینده به بنادر ایران خواهند رسید. ثانیا ما در کوتاه مدت و حتی در میان مدت به لحاظ ذخایر استراتژیک خوبی که داریم با مشکل مواجه نخواهیم شد.

مدیر شرکت بازرگانی دولتی ایران در پاسخ به این پرسش که چه تمهیداتی برای ساماندهی بازار برنج و تخصیص ارز به واردکنندگان اندیشیده شده است گفت: از نیمه آذر تا به امروز، واردات برنج توسط بخش خصوصی حدود 610 هزار تن بوده و این در حالی است که کل واردات برنج در یک سال یک میلیون و 600 هزار تن می باشد. یعنی حدود یک سوم واردات برنج در همین سه ماه آخر سال بوده است‌.

وی ادامه داد: بانک مرکزی و دولت ارز واردات برنج را تامین کرده است و برنج کافی و لازم با توجه به میانگین مصرف ماهیانه در انبارهای بخش خصوصی باید موجود باشد. هیچ توجیهی برای افزایش قیمت و کمبود در بخش خصوصی وجود ندارد.

سیف افزود: براساس برنامه توزیع برنج، از اسفندماه حدود 69 هزار تن برنج در کشور توزیع و در حال تحویل داریم. برای ایام ماه رمضان نیز یک هفته قبل از آن توزیع شروع خواهد شد و امیدواریم که با توجه به توزیع و واردات، شاهد افزایش قیمت برنج نباشیم و مردم بتوانند با قیمت منطقی به این کالا را خریداری کنند.

سیف در پاسخ به این پرسش که توزیع سایر اقلام در ماه مبارک رمضان چگونه خواهد بود، گفت: در حوزه شکر خانوار برای توزیع در فروشگاه های زنجیره ای و شبکه های منتخب، مقادیر لازم تدارک دیده شده است و تاکنون 30 هزار تن ابلاغ و طرح توزیع آن نیز تهیه گردیده است. این قلم کالای اساسی با آغاز ماه مبارک با قیمت مشخص و مصوب توزیع خواهد شد. در حوزه روغن هم به همین مقدار یعنی 30 هزار تن مورد تایید ستاد تنظیم بازار قرار گرفته است. کارخانجات و شبکه های توزیع نیز مشخص شده است. برنج نیز حدود 30 هزار تن پیش بینی شده است. شایان ذکر است که این اقلام و ارقام کاملا منعطف خواهد بود.

معاون وزیر در پاسخ به اینکه چقدر در نانوایی ها بهداشت رعایت می شود و چه تدابیری برای این موضوع اندیشیده شده است، گفت: حتما در سلامت مردم حاکمیت و دولت حساس است. امروز پروتکل هایی تدوین شده است و به نانوایی های مختلف ابلاغ شده است. روز گذشته طی گزارشی که از استان لرستان داشتم، عنوان شد که یازده واحد متخلف بسته شدند.

وی افزود: ظرف ماه آینده طبق توافقی که با شورای گندم، آرد و نان انجام شد قرار شد که نانوایانی که امکان رعایت پروتکل ها را نداشته باشند و یا عمدا رعایت نکنند عملا تعطیل شوند و سهمیه های آن ها به نانوایی های صنعتی اضافه شود. مقدمات این طرح فراهم شده است و به زودی تصویب و اجرایی خواهد شد.

سیف در پاسخ به اینکه با توجه به افزایش قیمت خرید تضمینی گندم آیا قیمت سایر کالاها از جمله جو و کلزا افزایش خواهد یافت، گفت: هنوز برنامه ای در این زمینه از سوی دولت به ما ابلاغ نشده است.

مدیر شرکت بازرگانی دولتی ایران در پاسخ به این پرسش که چرا قیمت نان در برخی استان ها افزایش پیدا کرده است، گفت: تا به امروز تصمیم جدیدی در مورد افزایش قیمت نان نداشته ایم و تنها همان افزایش قیمت ده درصدی بوده است که در سال گذشته ابلاغ شد.

البته در استان مازندران به جهت اینکه این افزایش قیمت نان در سال گذشته اعمال نشده بود، در چند روز اخیر افزایش قیمت نان در دستور کار قرار داده شد که با واکنش های وزیر صمت و کشور به ماجرای افزایش قیمت نان در این استان، این موضوع متوقف شد.