پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

در این استان های گرانی بیداد می کند / تورم یقه ثروتمندان را چسبید

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
در این استان های گرانی بیداد می کند / تورم یقه ثروتمندان را چسبید

با توجه به آمارهای رسمی، فشار تورم بیشترین تأثیر را بر دو دسته از افراد با درآمد بالا دارد. افراد ساکن در استان‌های آذربایجان غربی، ایلام و یزد در مقایسه با ساکنان سایر استان‌ها با مشکلات تورم بیشتری روبرو هستند.

 نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه بهمن به محدوده 35 درصد رسید که مشخص می‌کند خانوار ایرانی در ماه گذشته به همین اندازه نسبت به مدت مشابه پارسال هزینه بیشتری متحمل است. محاسبات مرکز آمار ایران می‌گوید فشار تورم روی افراد حاضر در دهک‌های 9 و 10 که دو دهک پردرآمد کشور را تشکیل می‌دهند، بیشتر است و اهالی آذربایجان غربی، ایلام و یزد بیشتر از ساکنان بقیه استان‌ها با تورم درگیر بودند.

روایت مرکز آمار از تورم ماهانه مواد غذایی در بهمن ماه

گزارش جدید مرکز آمار که در قالب شاخص قیمت مصرف‌کننده منتشر شده و به وقایع ماه گذشته مربوط می‌شود، کم‌وبیش حاوی نکات امیدوارکننده است و مثلا می‌توانیم به عقب‌نشینی نرخ تورم ماهانه به زیر مرز دو درصد بعد از 33 ماه اشاره کنیم.

نرخ تورم نقطه به نقطه طبق برآورد جدید مرکز آمار ایران به عدد 35.8 درصد رسیده است. منظور از تورم نقطه به نقطه میزان سرعت رشد هزینه‌ها درمقایسه با سال گذشته است و از شاخص دیگری که به اسم تورم سالانه در گزارش مرکز آمار گنجانده می‌شود، تعریف ملموس‌تری برای عموم مردم دارد.

نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه به زبان ساده‌تر مشخص می‌کند هزینه‌های خانوار ایرانی برای خرید و برطرف کردن همه مایحتاجش نسبت به سال گذشته چقدر تفاوت داشته که فعلا این عدد روی 35.8 درصد ایستاده است.

نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه به‌عنوان مثال شامل عدد 55.3 درصدی هزینه‌های مربوط به هتل و رستوران می‌شود و آنطرف در تعیین نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه، عدد‌های دیگری مثل تورم 22.6 درصدی حوزه ارتباطات هم تاثیرگذار است. گزارش جدید مرکز آمار ایران از نرخ تورم، برمبنای وقایع بهمن‌ماه است و مشخص می‌کند درمقایسه با دی‌ماه امسال سرعت رشد هزینه‌ها برای خانوار ایرانی معادل 2.7 درصد تنزل داشته است.

نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه به پایین‌ترین سطح در 19 ماه گذشته رسیده است. نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه آخرین بار فروردین پارسال در چنین محدوده‌ای قرار داشت و حالا بعد تقریبا یک سال و نیم در محدوه 35 درصد قرار گرفته است.

نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه از فروردین پارسال به اینطرف سابقه عبور از محدوده 50 درصد را در کارنامه دارد و براساس داده‌های مرکز آمار دقیقا از زمستان پارسال تا نیمه بهار امسال با تورم بالای 50 درصد دست و پنجه نرم کردیم.

نرخ تورم ماهانه نیز که طبیعاتا بیانگر میزان سرعت رشد هزینه‌ها در یک ماه گذشته است، در کمترین ارتفاع از اسفند 1400 ایستاده است. اطلاعاتی که مرکز آمار از روند یکماه بازار و خرج‌ومخارج خانوار ایرانی استخراج کرده، نشان می‌دهد نرخ تورم ماهانه در بهمن امسال 1.4 درصد محاسبه می‌شود. فراموش نکنیم نرخ تورم ماهانه از اسفند 1400 به بعد، رنگ محدوده زیر دو درصد را ندیده بود. تورم خوراکی که ممکن است بیشتر از سایر بخش‌ها برای عموم مردم ملموس باشد، روی عدد 31.6 درصد قرار دارد.

نرخ تورم 31.6 درصدی خوراکی در بهمن امسال مشخص می‌کند خرید سبد غذایی حدود 30 درصد بیشتر از پارسال هزینه داشته و اساسا نرخ تورم خوراکی نسبت به تورم عمومی یا همان نقطه‌به‌نقطه حدود چهار درصد کمتر است.

نرخ تورم خوراکی از یک طرف شامل تورم 77 درصدی حوزه گوشت قرمز و گوشت ماکیان، یا تورم 60 درصدی ماهی می‌شود و آنطرف در قسمت روغن خوراکی و چربی خوشبختانه با تورم تقریبا صفر درصدی سروکار داشتیم.

نرخ تورم خوراکی در گزارش مرکز آمار اتفاقا به‌شکل ویژه‌تری نسبت به سایر بخش‌ها زیر ذره‌بین می‌رود و به عنوان مثال با تورم 6.5 درصدی در بخش سبزیجات روبرو می‌شویم. تورم نان و غلات حدود 12 درصد برآورد می‌شود. این عدد برای میوه‌وخشکبار از نرخ تورم عمومی جلو می‌زند و به مرز 39 درصد می‌رسد. تورم چای، قهوه، کاکائو و نوشابه هم کمی بیش از 43 درصد تخمین زده می‌شود.

نرخ تورم عمومی درحالی به عدد 35.8 درصد رسیده که بهمن امسال در هفت بخش، تورم بیشتری نسبت به این عدد به خانوار ایرانی تحمیل شده است.

تورم هتل و رستوران معمولا به‌خاطر تفاوت نوع خدمات‌دهی این حوزه، نسبت به بقیه حوزه‌ها بیشتر است و بهمن امسال به 55.3 درصد رسیده است. جایگاه دوم به پوشاک و کفش و رتبه سوم به دخانیات تعلق می‌گیرد.

تورم پوشاک و کفش 44.3 درصد محاسبه می‌شود و میزان افزایش قیمت‌ها در بخش دخانیات 42.3 درصد. هزینه‌ای که بهمن امسال خانوار ایرانی برای آموزش پرداخت کرده، 41.6 درصد بیشتر از سال گذشته در چنین روز‌هایی است و تورم حوزه تفریح و فرهنگ به 41.5 درصد رسیده.

تورم مسکن نزدیک 40 درصد و تورم کالا و خدمات متفرقه 37.8 درصد اعلام شده و از اینجا به‌بعد تورم سایر بخش‌ها کمتر از تورم عمومی است. مثلا در حوزه مبلمان و لوازم خانگی و نگهداری از آن‌ها شاخص تورم عدد 33.5 یا در حوزه بهداشت و درمان شاخص تورم عدد 32.1 را به ما نشان می‌دهد. تورم خوراکی و حمل‌ونقل نیز به ترتیب به 31.6 و 29.6 تبدیل شده و در قسمت ارتباطات که کمتر از بقیه حوزه‌هاست، شاخص تورم به 22.6 درصد رسیده.