در چند و چونِ مسأله "ابوموسی"
ضعف حاکم بر ایران در واپسین سالهای سلطنت صفویان سبب آشفتگی فراوان در کشور گردید ولی با روی کار آمدن نادرشاه افشار حاکمیت ایران بر جزیرهها و کرانههای شمال و جنوب خلیج فارس تجدید شد.
عصر ایران - مسئله "ابوموسی" (Abu Musa) اشاره دارد به اختلاف حقوقی و سیاسی ایران و امارات متحده عربی بر سر مالکیت جزیره ابوموسی.
ابوموسی جزیرهای است واقع در خلیج فارس و به شکل یک لوزی که قطر بزرگ آن پنج کیلومتر و قطر کوچک آن چهارونیم کیلومتر است. ابوموسی باختریترین جزیره در خط قوسی است که آخرین حلقه زنجیره فرضی دفاعی ایران را تشکیل میدهد.
فاصله ابوموسی از بندر لنگه 67 کیلومتر است و کرانههای شارجه نیز به همین مقدار از این جزیره فاصله دارند. ابوموسی تقریبا روی خط منصف خلیج فارس به نسبت دو کرانه واقع شده است.
معادن اکسید سرخ آهن ابوموسی اهمیت دارد و حدود 120 سال قبل نخستین امتیاز استخراج این معادن از سوی شاه وقت قاجار به حاج معینالتجار بوشهری داده شد.
میدان نفت "مبارک" نیز در بخش خاوری جزیره قرار دارد و امتیاز استخراج آن توسط شارجه به یک کمپانی خارجی داده شده است.
مطابق توافق آذر ماه 1350 مقرر گردید که درآمد حاصله نفت بین ایران و شارجه تقسیم شود.
ضعف حاکم بر ایران در واپسین سالهای سلطنت صفویان سبب آشفتگی فراوان در کشور گردید ولی با روی کار آمدن نادرشاه افشار و گسترش قدرت وی آرامش و امنیت به کشور بازگشت و حاکمیت ایران بر جزیرهها و کرانههای شمال و جنوب خلیج فارس تجدید شد.
نادرشاه در خرداد 1126 شمسی (ژوئن 1747) به قتل رسید و پس از آن آشفتگیهایی در ایران پدید آمد که موجب شد شماری از گردنکشان محلی از فرصت بهره گیرند و به کارهای خودسرانه دست بزنند.
یکی از آنها ملا علی شاه بود که توانست به عنوان حاکم هرمز درفش خودمختاری برافرازد و از همان سال 1126 پرداخت مالیات سالیانه به حکومت مرکزی را متوقف سازد. وی با ازدواج خانوادگی راه اتحاد با شیوخ نیرومند قاسمی را در منطقه رأسالخیمه (جلفار) پیش گرفت.
در سال 1263 دولت ایران طرح تقسیمات کشوری جدیدی را تهیه کرد که در آن مملکت به 27 ایالت تقسیم شد. بیستوششمین ایالت در این طرح دربرگیرنده کرانهها و جزیرههای خلیج فارس بود.
در این سال شیخ یوسفالقاسمی که از سال 1257 بر بندر لنگه حکومت میکرد، به دست شیخ قظیب بن راشد به قتل رسید. شیخ قظیب حکومت قاسمیِ لنگه را بدون آگاهی و اجازه دولت ایران از آن خود کرد و با این کار تهران را به فکر پایان دادن به خودمختاریِ قاسمیها در بندر لنگه انداخت.
دولت ایران تصمیم گرفت با برچیدن بساط قاسمیها، بندر لنگه و توابع آن را ضمیمه ایالت بنادر خلیج فارس کند.
اهم رویدادها در قضیه ابوموسی تا سال 1350 به طور خلاصه به شرح زیر بوده است:
1- در سال 1266 شیخ قظیب به جرم قتل شیخ یوسف دستگیر و زندانی شد و در تهران درگذشت و به این ترتیب خودمختاری قاسمی در بندر لنگه برچیده شد.
2- در سال 1281 (1902 میلادی) بریتانیا جزیرههای سیری، تنب و ابوموسی را به قاسمیهای شارجه داد. این شیوخ از شورشهای داخلی ایران استفاده کردند و درفش خود را در جزیرههای تنب کوچک و بزرگ و ابوموسی برافراشتند.
3- در سال 1283 موسیو دامبرین رئیس گمرکات ایران دستور داد درفش شارجه از جزایر مذکور پایین کشیده شده و به جای آن درفش ایران برافراشته شود. این اقدام مورد تایید دولت ایران قرار گرفت اما شیخ قاسمی را برآشفت و با تهدید بریتانیا، دولت ایران ناگزیر شد درفشهای ایران را پایین کشیده و دستور بازگشت مأمورین ایرانیِ گمرک را صادر نماید. در این برهه، بریتانیا رسماً این دو جزیره را از آن شارجه و رأسالخیمه شناخت.
4- در سال 1930 میلادی ایرانیان به برافراشته بودن پرچم بریتانیا در جزیرههای تنب و ابوموسی اعتراض کردند. انگلیسیها ضمن انکار آن، قول دادند تا تعیین تکلیف حاکمیت، از بالا رفتن هر گونه پرچمی در آن جزایر ممانعت به عمل آورند.
5- در بهمن 1314 یگانهایی از نیروی دریایی ایران در جزیره تنب پیاده شدند.
6- در پایان سال 1948 (1327 شمسی) ایران خواستار گشایش ادارهای در تنب بزرگ و ابوموسی شد.
7- در سال 1332 و به هنگام نخستوزیری دکتر محمد مصدق شایع شد که هیأتی از ایران آماده رفتن به جزیره ابوموسی میشود. انتشار این گزارش باعث انجام پروازهای اکتشافی نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا شد.
8- روز 18 مه 1961 (1340 شمسی) یک فروند هلیکوپتر ایرانی در جزیره تنب بزرگ فرود آمد.
رفتوآمدهای مکرر سرانجام اعتراضات انگلستان را برانگیخت و روز پنجم سپتامبر 1961 سفارت بریتانیا در تهران یادداشتی به وزارت خارجه ایران داد که طی آن بریتانیا از سوی شیخ رأسالخیمه به اقدامات ایران در جزیره تنب بزرگ اعتراض کرد.
روز 21 سپتامبر دولت ایران به یادداشت اعتراض بریتانیا چنین پاسخ داد: «دولت شاهنشاهی هرگز این ادعا را نپذیرفته است که جزیره تنب بخشی از شیخنشین رأسالخیمه است یا حکومت دیگری حق حاکمیت بر آن را دارد. چنانکه بارها رسماً اعلام شده است دولت شاهنشاهی ایران جزیره تنب را بخشی از سرزمین ایران میشناسد که بر آن حاکمیت دارد. حاکمیت دولت شاهنشاهی بر جزیره تنب بر اساس اصول حقوق بینالمللی استوار است و این دولت هرگز حقوق خود را بر این جزیره ترک نکرده است.»
9 - به دنبال حل مسئله بحرین در سال 1349، شایعهای بر سر زبانها بود که ایران ادعای خود را بر بحرین به این دلیل پس گرفته است که منافع اساسی خود را در تنگه هرمز و جزایر واقع در دهانه خلیج فارس جستوجو میکند.
10 - در هشتم آذر 1350 شارجه خبر حصول توافقی را با ایران به شرح ذیل اعلام کرد:
«متن توافق بین ایران و امیرنشین شارجه
مقدمه: نه ایران و نه شارجه از ادعای خود بر ابوموسی چشمپوشی نمیکنند.
الف - نیروهای ایرانی برابر نقشه پیوست در ابوموسی پیاده میشوند و بخشی از آن را اشغال خواهند کرد.
ب - ایران در بخش اشغالی از هر امتیازی برخوردار است و پرچم آن در این منطقه به اهتزار در خواهد آمد.
ج - امیرنشین شارجه در مابقی جزیره امتیاز خواهد داشت و پرچمش بر فراز پاسگاه پلیس برافراشته خواهد شد.
د - طرفین در مورد تعیین محدوده آبهای مرزی به میزان 12 میل دریایی با یکدیگر توافق دارند.
ه - شرکت "بوتس گس اند اویل" طبق قرارداد از منابع نفتی ابوموسی بهرهبرداری خواهد کرد. این شرکت نیمی از درآمد را به ایران و نیمی دیگر را به شارجه پرداخت خواهد کرد.
و - یک قرارداد مالی بین ایران و شارجه منعقد خواهد شد.
شایان ذکر است که این توافقنامه محرمانه بوده و با ضمانت انگلیس منعقد شده است.»
11- نهم آذر 1350: قوای ارتش ایران در جزایر تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی پیاده شدند.
در سال 1370 شیخ شارجه اقدام به درج اخبار و گزارشهای متنوعی پیرامون جزیره ابوموسی کرد که به نوعی به مسئله حاکمیت سیاسی و امنیتی آن مربوط میشد.
در نتیجه، شورای عالی امنیت ملی ایران ضمن تشکیل جلسهای در این خصوص برای روشن شدن اذهان جهانیان اعلام کرد که:
«1- ایران هیچ گونه چشمداشتی به سرزمینهای همسایگان خود نداشته است.
2- ایران برای ثبات و امنیت منطقه خلیج فارس اهمیت ویژهای قائل است.
3- قدرت ایران منحصرا برای دفاع از منافع ملی است.
4- ضمن ادامه تلاش برای روابط مستحکم و برادرانه با همه کشورهای عرب مسلمان، از آنها میخواهد با این گونه توطئهها با با کیاست و هوشمندی برخورد نمایند.
5- نسبت به جزیره ابوموسی، ایران قصد هیچ گونه تغییری در رویه خود نداشته و به موافقتهای گذشته احترام میگذارد.
6- {ایران} ضمن احترام به حاکمیتهای ملی همه کشورهای همجوار و تأکید بر حسن همجواری، تعرض هیچ کشوری را به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی خود نخواهد پذیرفت و با قدرت و شدت با آن مقابله خواهد کرد.
7- طرح ادعاهای تاریخی در مورد مرزهای ایران گرچه همواره به نفع ایران است ولی ما آن را به هیچ وجه به مصلحت امنیت نمیدانیم.
8- ایران آماده است بدون هیچ گونه پیششرطی نسبت به توافقنامه سال 1971 در جوی دوستانه مذاکره کند و در جهت حل آن اقدام نماید.»
در مجموع امارات متحده عربی گاه و بیگاه ادعای "حاکمیت" خود بر جزیره ابوموسی و جزایر تنب بزرگ و تنب کوچک را مطرح میکند ولی دولت ایران با تاکید بر ضرورت پرهیز از هر گونه تغییر وضع موجود، یعنی وضع پیشبینی شده در تفاهمات بین دو کشور، حق حاکمیت ایران بر جزایر سهگانه را به استناد حقایق تاریخی، حقوقی و جغرافیایی از قدیمالایام تا کنون، قطعی میداند و ادعای مکرر امارات را خلاف حسن همجواری و به زیان مصالح منطقه میداند.
تماشاخانه