در گفتوگو با قائمی نیا مطرح شد: لزوم حمایت جدی از نخبگان و آثار برگزیده آنها در جشنواره فارابی
رئیس پژوهشکده حکمت اسلامی گفت: اگر حمایتها مناسب باشد میتواند تاثیرگذار باشد. افرادی که واقعا نخبه هستند و کارهای آنها برگزیده شده است، باید حمایت شوند. در واقع سیاست گذاری و حمایت جدی از برگزیدهها در دستور کار قرار بگیرد.
حجت الاسلام علیرضا قائمی نیا، دبیر فصلنامه ذهن که سال گذشته به عنوان نشریه برتر سیزدهمین دوره جشنواره بینالمللی فارابی برگزیده شد در گفتوگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری تسنیم، در آستانه برگزاری چهاردهمین دوره این رقابت درباره اینکه جشنواره فارابی چقدر میتواند در زمینه تولید علم و علوم انسانی منجر به تحویل بنیادین شود؟ گفت: اگر این جشنواره هم مثل همه جشنوارهها روی ضوابط منطقی پیش برود، راهگشا خواهد بود و این در صورتی است که تنها به خود علم اهمیت داده شود.
در گفتوگو با رفیعی آتانی مطرح شد: لزوم اتصال پژوهشهای بنیادین به دولت از طریق علوم انسانیقائمینیا در پاسخ به این سوال که جشنواره فارابی در دوره جدید چه اقداماتی را می تواند و باید انجام دهد که پیش از این انجام نگرفته بود اظهار کرد: باید شخصیتهای علمی مرتبط شناسایی شوند. حتی خلاصهای از آثار برگزیده به زبان انگلیسی یا عربی به شخصیت های علمی ارسال شوند تا با این جشنواره و برگزیدهها در ارتباط قراربگیرند. از سوی دیگر اثری که انتخاب میکنیم از سوی جامعه علمی جهانی هم پذیرفته شود و گسسته از دنیای علمی عملی انجام نگیرد.
وی تاکید کرد: باید ببینیم نظر جامعه جهانی در مورد این آثار علمی چیست و آیا آثار پژوهشی و علمی را میپذیرند یا خیر. به نظرم ارتباط با اندیشمندهای خارج از کشور بسیار سودمند است و مسائل را به سطح جهانی علم می رساند.
دبیر فصلنامه ذهن درباره جایگاه و قابلیت جشنواره فارابی در قیاس با سایر جشنوارههای علمی در حوزه علوم انسانی گفت: جشنواره فارابی قابلیت توسعه دارد و هنوز جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است. باید تدابیری اندیشیده و یا تسهیلاتی در نظر گرفته شود که نفرات برگزیده به اندیشمندان خارجی و مراکز علمی دسترسی داشته باشند یا این دسترسی تسهیل شود.
رئیس پژوهشکده حکمت اسلامی با بیان اینکه فارابی باید بر جشنوارههای مرتبط با علوم انسانی سیطره یابد خاطرنشان کرد: در حال حاضر جشنوارههای مختلفی مانند جشنواره کتاب را در داخل کشور داریم که هر کدام بریده ای از جشنواره فارابی هستند و هر کدام ضوابط متفاوتی دارند. جشنواره فارابی باید بر این جشنوارههای موازی سیطره علمی پیدا کند.
برگزیده سیزدهمین دوره جشنواره فارابی درباره تاثیرگذاری حمایتهای مادی و معنوی جشنواره از برگزیدگان برای تکمیل پروژههای علمی آنان گفت: اگر حمایتها مناسب باشد میتواند تاثیرگذار باشد. افرادی که واقعا نخبه هستند و کارهای آن ها برگزیده شده است، باید حمایت شوند. در واقع سیاست گذاری و حمایت جدی از برگزیدهها در دستور کار قرار بگیرد.
او خاطرنشان کرد: گاهی دیدهام که اگر یک نفر در جشنواره ای برگزیده میشود، در دوره بعد با وجود ارائه یک کار پژوهشی جدید دیگر مورد تقدیر قرار نمیگیرد. درحالیکه اگر کسی سه دوره کار با ارزش ارائه کرده باید حمایت شود چون معلوم است که اثر ارزندهای انجام میدهد.
قائمینیا درباره فعالیتها و اهداف فصلنامه ذهن نیز توضیحاتی ارائه کرد و گفت: «فصلنامه ذهن» در مباحث جدید معرفت شناختی و با رویکردهای انتقادی یا فلسفه اسلامی و مطالعات اسلامی کار میکند که زمینه گفتوگو را برای مباحث سنتی و مدرن باز می نماید. ما تلاش کردیم به موضوعات ضروری و واجبی وارد شویم که به آن پرداخته نشده است.
وی درباره فرآیند داوری آثار در جشنواره فارابی نیز تصریح کرد: اگر داوری ها عینی و مبتنی بر ضوابط باشد، مورد قبول است و چنانچه اغراض غیرعلمی دخیل نباشد می تواند راهگشا باشد. جشنواره فارابی نسبت به سالهای قبل واقعیتر عمل می کند. امیدواریم معیارهای انتخاب عینی و بیطرفانه باشد و تلاش های افراد و ارزش علمی کار آنها دیده شود.
دبیر فصلنامه ذهن در پاسخ به این سوال که آیا فارابی می تواند خط مقدم تحول در علوم انسانی باشد و اینکه چه جریانهایی باید در جشنواره شکل بگیرند؟ اظهار کرد: باید سیاستهایی برای ایجاد تحول در علوم انسانی تدوین شود و مشخص گردد جایگاه کسانی که در این جشنوارهها امتیاز میآورند چیست و اندیشهها چگونه دنبال میشوند.
قائمی نیا در پایان سخنانش در واکنش به اینکه آیا دستاوردهای فارابی میتواند به نیازهای عینی کشور پاسخ دهد یا خیر؟ گفت: قطعا این قابلیت را دارد ولی در سال های گذشته نیازمحور جلوتر نرفته است. اکنون مباحث هوش مصنوعی و علوم شناختی اهمیت دارد و باید از قبل درباره این مسائل فراخوان بدهد. در واقع این نیازها تشخیص و فراخوان داده شود و فقط در زمینه نیاز کشور که میتواند جریانی را ایجاد کند به ارزیابی آثار بپردازد.