شنبه 3 آذر 1403

دیدار‌ها و گفت‌وگو‌ها در آستانه آغاز مذاکرات / ورود غرب با فضاسازی رسانه‌ای!

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
دیدار‌ها و گفت‌وگو‌ها در آستانه آغاز مذاکرات / ورود غرب با فضاسازی رسانه‌ای!

رسانه‌های غربی در تلاشند که با پروپاگانداهای سیاسی نشان بدهند که رژیم آمریکا به دنبال بازگشت به میز مذاکرات و توافق با ایران است؛ درحالی که به موازات آن آمریکا تحریم‌های جدیدی را علیه نهادها و اشخاص مختلف در کشورمان وضع می‌کند.

خبرگزاری میزان - معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در آستانه آغاز مذاکرات که تاریخ آن 8 آذر اعلام شده است، عازم چند کشور اروپایی شد تا علاوه بر گفت‌وگوهای دو جانبه، درباره گفت‌وگو با 1+4 رایزنی کند.

علی باقری در اولین گام خود پیش از آغاز مذاکرات، با انریکه مورا، هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک برجام و همچنین همتایان روس و چینی خود گفت‌وگو کرده بود و پس از آن راهی اروپا شد تا با همتایان فرانسوی، آلمانی، انگلیسی و اسپانیایی خود، دیدار کند. علاوه بر این ممکن است سفر به چند کشور اروپایی دیگر نیز در دستور کار باقری قرار داشته باشد.

باقری در اولین مقصد خود در سفر به کشورهای اروپایی، وارد پاریس، پایتخت فرانسه شد و با فیلیپ ارورا، مدیرکل سیاسی وزیر امور خارجه فرانسه دیدار و گفت‌وگو کرد.

معاون سیاسی وزارت امور خارجه کشورمان در تشریح دیدار خود با فیلیپ ارورا مدیرکل سیاسی وزارت امور خارجه فرانسه، بیان داشت: گفت‌وگوهای مشروح، صریح، جدی، سازنده و رو به جلویی داشتیم. ما مذاکرات هسته‌ای نداریم؛ زیرا موضوع هسته‌ای در سال 1394 در قالب توافقی که بین ایران و 1+5 شکل گرفت، به طور کامل توافق حاصل شده است.

باقری تاکید کرد: موضوع اصلی پیش رو در مذاکرات وین، پیامدهای ناشی از خروج ایالات‌متحده آمریکا از توافق برجام است که پیامدهای آن فقط منحصر به موضوع تحریم‌های غیرقانونی است که علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کرده است.

معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان در ادامه سفر اروپایی خود پس از فرانسه، در آلمان با مقامات وزارت خارجه این کشور دیدار و گفت‌وگو کرد. همکاری های دو جانبه، مسائل منطقه ای و گفت‌وگوهای وین که 8 آذر با حضور ایران و اعضای 1+4 برگزار خواهد شد، محور دیدارهای آقای علی باقری در برلین بود.

مذاکره‌کننده ارشد کشورمان پس از آلمان در رأس هیئتی وارد لندن پایتخت انگلیس شد و جیمز کلورولی معاون معاون خاورمیانه و شمال آفریقا و چند تن دیگر از مقامات وزارت امور خارجه انگلیس درباره مسائل دو جانبه و منطقه‌ای گفت‌وگو کرد.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه در ایستگاه بعدی خود در سفر به کشورهای اروپایی، وارد مادرید، پایتخت اسپانیا شد و با آنخلس مورنو همتای اسپانیایی خود دیدار و درباره موضوعاتی ازجمله روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بین دو کشور گفت‌وگو کرد.

باقری همچنین در جریان سفر خود به اسپانیا، با انریکه مورا هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک برجام و معاون اقدام خارجی اتحادیه اروپا، دیدار و گفت‌وگو کرد.

سفر به دیگر کشورهای اروپایی غیر از کشورهای عضو برجام نشان می‌دهد که تنها گفت‌وگوهای وین موضوع گقت‌وگوهای باقری نبوده است اما با توجه به این که سه کشور اروپایی، عضو برجام هستند، مذاکرات نیز از محورهای بحث شده در دیدارهای معاون سیاسی وزیر امور خارجه باشد.

گفت‌وگوهای وزیر امور خارجه

در این مدت نیز حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان با همتایان خود در لندن، برلین و پاریس، طی تماس‌های تلفنی پیرامون موضوعات دو جانبه، منطقه‌ای و مذاکرات 1+4 گفت‌وگو و تبادل نظر کرد.

وزیر امور خارجه در تماس تلفنی خود با لیز تراس همتای انگلیسی یادآور شد که بخش اعظم توافقات تجاری میان دو کشور پس از برجام اجرایی نشده‌اند، و ارتقا حجم تجارت و تسهیل مراودات مالی میان دو کشور نیازمند افزایش تحرک و اقدامات لندن است.

امیرعبداللهیان همچنین با یادآوری بدهی قدیمی انگلستان به ایران، بازپرداخت این بدهی را حق ملت ایران خوانده و بر لزوم اقدام فوری لندن جهت بازپرداخت هرچه سریع‌تر این بدهی تأکید کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص برجام نیز بر مسئولیت آمریکا در به وجود آمدن شرایط کنونی تأکید کرد و افزود: برخی طرف‌ها نیز با مسئولیت‌ناپذیری و سکوت در برابر اقدامات آمریکا، به بروز وضعیت فعلی دامن زده‌اند.

امیرعبداللهیان موفقیت مذاکرات در وین را به رفع تمامی تحریم‌ها، بازگشت همه طرف‌ها به تعهداتشان، ارائه تضمین‌های لازم در خصوص اجرایی شدن نتایج گفت‌وگوها و راستی‌آزمایی اقدامات طرف مقابل، منوط دانست.

وزیر امور خارجه کشورمان یادآور شد: عادی‌سازی روابط تجاری با ایران یکی از تعهداتی بوده است که طرف مقایل در برجام پذیرفته است و این موضوع باید به نحو کاملی در مذاکرات وین محقق شود.

رئیس دستگاه دیپلماسی با هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان نیز در تماس تلفنی پیرامون آخرین وضعیت روابط دوجانبه، گفت‌وگوهای وین و همچنین تحولات منطقه با یکدیگر رایزنی کردند.

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به گفت‌وگوهای پیش رو در وین یاد آور شد که آمریکا مقصر اصلی وضع موجود است. همچنین خروج آمریکا و بدعهدی سه کشور اروپایی بی‌اعتمادی را به شکل فزاینده‌ای افزایش داده است. لذا لغو کامل تحریم ها یک ضرورت است.

وی همچنین ضرورت اجتناب طرف های اروپایی از صدور بیانیه ها و اظهارات تنش آفرین را یادآور شد.

امیرعبداللهیان گفت: در مسیر مذاکرات و فضای رسانه‌ای استفاده از زبان زور و تهدید کمک‌کننده نیست و جمهوری اسلامی ایران خود را تسلیم فضاسازی‌های واهی نخواهد کرد. هرگونه اظهار نظر غیردقیق و مغایر با واقعیات می‌تواند تلاش های در حال انجام را به خطر اندازد.

وی همچنین در تماس تلفنی با ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه در خصوص موضوعات مختلف از جمله مناسبات دوجانبه و گفت‌وگوهای پیش رو در وین به بحث و رایزنی پرداختند.

امیرعبداللیهان با اشاره به تحریم‌های تازه آمریکا علیه ایران، این اقدام را تاییدی بر تداوم بی‌اعتمادی جمهوری اسلامی به آمریکا خواند و بر لزوم ارائه تضمین و انجام راستی‌آزمایی موثر تأکید کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان برنامه دفاعی ایران را حق حاکمیتی هر کشوری دانست و افزود بی‌اعتنا به رفتار غیرسازنده تحریمی آمریکا بر افزایش توان دفاعی کشورمان با قدرت ادامه می‌دهیم.

امیرعبداللهیان با اشاره به جدیت جمهوری اسلامی در مذاکرات و آمادگی در رسیدن فوری به توافق خوب، با اشاره به اینکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید از سیاسی‌کاری اجتناب کند، بر ادامه همکاری فنی ایران با این نهاد تأکید کرد.

باید توجه داشت که براساس اعلام سیاست‌های دولت، مذاکرات در وین از جایی که متوقف شد، ادامه نخواهد داد و به دنبال باز شدن مسیری خواهد بود که در آن مذاکرات به بن‌بست رسید. از طرف دیگر ایران تنها برای مذاکره، مذاکره نخواهد کرد و به دنبال رسیدن به یک توافق خوب با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی اعمال شده علیه ملت ایران است.

ابوالفضل ظهره‌وند سفیر پیشین ایران در ایتالیا درباره رسیدن به یک توافق خوب به میزان گفت: یک مذاکره خوب مذاکره‌ای است که منافع متوازن در برابر تعهدات متوازن اتفاق بیفتد، گفت: ایران به هیچ عنوان از موضعی که اعلام کرده است یعنی رفع کامل تحریم‌ها، کوتاه نخواهد آمد و در صورتی که مطالبات ایران تأمین شود، می‌توان موقعیت برجام را به مقطعی برگرداند که تحریم‌ها را در آن آغاز شده بود.

ظهره‌وند اضافه کرد: اگر مذاکره در هر نقطه‌ای از نظر دولت جدید مشکلی داشته باشد، قابل عقب‌گرد و رفتن به نقطه‌ای قبل از رسیدن به بن‌بست است. دولت مذاکرات قبلی را بررسی کرده است و هرکجای آن گره کور، ابهام و یا بن‌بست داشته باشد، باز می‌کند و بعد وارد ادامه مذاکرات می‌شود. مذاکره به معنای رسیدن به یک نقطه‌ای به ضرر منافع ملی و به نفع طرف مقابل نیست. مذاکره می‌تواند سال‌ها انجام شود؛ بحث اینجاست که آیا طرفین نقطه تعادل را قبول دارند یا نه.

رسانه‌های غربی در تلاشند که با پروپاگانداهای سیاسی نشان بدهند که رژیم آمریکا به دنبال بازگشت به میز مذاکرات و توافق با ایران است؛ درحالی که به موازات آن آمریکا تحریم‌های جدیدی را علیه نهادها و اشخاص مختلف در کشورمان وضع می‌کند.

بنابراین ایران به درستی به دنبال راستی‌آزمایی و گرفتن تضمین و تعهد از طرف مقابل است تا اطمینان داشته باشد که دولت بایدن مانند دولت ترامپ در صورت حصول توافق، مجددا آن را ترک نکرده و تحریم‌های جدیدی علیه ملت ایران اعمال نخواهد کرد.