راهبرد آمریکا در براندازی و راه مقابله با آن چیست؟
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، یکی از سخنرانی های مهم سالانه رهبرانقلاب، سخنرانی در جمع مردم قم است. بهانه این دیدار اتفاقی است که 19 دی ماه 1356 رقم خورده است. رهبرانقلاب تقریبا هر ساله این رویداد مهم را در این دیدار بازخوانی کرده اند.
1: ذکر «یوم الله» های تاریخی
علت این بازخوانی و بزرگداشت 19 دی ماه از زبان خود رهبری به این شرح است: «لازم است ما از یاد نوزدهم دی و حادثهی نوزدهم دی حراست کنیم و نگهبانی کنیم... چون این یکی از نقطههای اوج حیات ملت ایران بود. ملتها نقاط اوج و نقاط حضیض دارند؛ نقاط اوج را بایستی زنده نگه داشت. نقاط اوج، آنهایی هستند که زنده بودن و پای کار بودن و با اراده و عزم بودن یک ملت را و بصیرت یک ملت را در این مواقع حساس نشان میدهند؛ نوزدهم دی این جوری بود». (دیدار سال 1399)
مسئله ای که رهبر انقلاب همیشه روی آن تاکید داشتند توجه به «یوم الله» بوده است. ایشان دیروز فرمودند: «روز بیستودوم بهمن کتمان میشود، روز سیزدهم آبان، روز نوزدهم دی، روز نهم دی، روز بیستونهم بهمن قضیهی تبریز روز تشییع شهید سلیمانی، روز تشییع شهید حُججی، اینها همه ایامالله هستند؛ اینها را میخواهند کتمان کنند. اینها هر کدام یک مشعلی هستند که از نظر جریان باطل باید خاموش بشوند.»
2: تجربه و عبرت تاریخی یوم الله ها چه بود؟
رهبرانقلاب در بخشی از بیانات خود فرمودند: «این حوادث، همین طور که عرض کردیم، یا متضمن یک تجربهی تاریخی است که خب اگر چنانچه شما با خدا از سرِ مکر و حیله وارد شدید، وَ اللهُ خَیرُ الماکِرین؛ خدای متعال از شما [بهتر مکر میورزد]؛ اِنَهُم یَکیدونَ کَیدًا * وَ اَکیدُ کَیدًا»
3: روایت قیام 19 دی ماه چه بود؟
رهبرانقلاب ماجرا را اینگونه تعریف میکنند: «یک مقالهی سخیفی به دستور خود دربار یعنی به دستور آن بالابالاییهای رژیم طاغوت کار این وسطیها و این پایینیها نبود؛ از آن بالا علیه امام و متضمن اهانت به امام بزرگوار، که تبعید بود و در نجف بود، و تازه هم فرزندش به شهادت رسیده بود، از دنیا رفته بود، چاپ میشود. مردم همدردی کردند با امام بزرگوار به خاطر درگذشت این فرزند محترم و معزز حاج آقا مصطفی واقعاً آدم برجستهای بود اینها دیدند باید یک کاری بکنند، [ولی] بیعقلی کردند، به دست خودشان برای خودشان مشکل درست کردند و آمدند این مقاله را منتشر کردند. فَاَتاهُمُ اللهُ مِن حَیثُ لَم یحتَسِبوا؛ از جایی که گمان نمیکردند، سیلی را خوردند. خب حالا مقاله منتشر شد. معمولاً حدود ساعت دو بعدازظهر این روزنامه چاپ میشد. تا از تهران برسد به قم، مثلاً دو ساعت هم طول میکشید. این مالِ کِی است؟ روز هفدهم دی. به مجرد اینکه این روزنامه رسید به قم و مردم نگاه کردند دیدند یک چنین چیزی است، یک عده بیرون آمدند؛ یعنی شروع قضیه از هفدهم دی است. سریع عکسالعمل نشان دادند، آمدند بیرون در خیابان، تعدادی از شمارههای این روزنامه را گرفتند آتش زدند، اظهار نفرت کردند؛ این روزِ هفدهم است. صبح هجدهم نوبت طلبهها است؛ درس و بحث را تعطیل کردند، آمدند در خیابان به صورت دستهجمعی به طرف منزل مراجع [حرکت کردند]؛ تا شب حرکت طلاب طول کشید و بارها در این یک روز، درگیری و برخورد با نظامیهای رژیم و مأمورین رژیم رخ داد. روز نوزدهم دی که روز اصلی حادثه است، مردم وارد میدان شدند؛ جوانها آمدند، بازاریها آمدند، مردم عادی آمدند، همه آمدند. دستگاه طاغوت برای سرکوب مردم همیشه آماده بود؛ آنها هم وارد میدان شدند، یک تعدادی را شهید کردند، تعداد زیادی را زخمی کردند، عدهای را کتک زدند، بالاخره حادثه آن روز با شهید شدن و مانند اینها تمام شد، اما [در واقع] تمام نشد، شروع شد؛ این شروع بود.»
4: درس اول از ماجرای 19 دی ماه: سرعت عمل
رهبرانقلاب فرمودند: «[مردم قم] زود احساس تکلیف کردند. گاهی اوقات مشکل ما این است که تکلیف را زود تشخیص نمیدهیم؛ باید بیایند بنشینند، با ما حرف بزنند، استدلال کنند، و کارهایی مانند اینها؛ [خب] وقت میگذرد.»
5: درس دوم از ماجرای 19 دی ماه: خطرات را باید به جان خرید
رهبرانقلاب فرمودند: «خطرات بزرگ این کار را که این خطرات را میدانستند و میشناختند به جان خریدند، پذیرفتند. معلوم است که شما وقتی در رژیمی مثل رژیم طاغوت، با آن ظلم، با آن بیرحمی، با آن سنگدلی بیایی در خیابان [خطر دارد]؛ سنگدلی آنها را دیده بودیم و مردم دیده بودند؛... این جور نبود که غافل باشند؛ خطرات را میدانستند اما به جان خریدند، خطر را پذیرفتند، وارد میدان شدند. بالاخره بدون خطرپذیری نمیشود وارد کارهای بزرگ شد.
6: درس سوم از ماجرای 19 دی ماه: حرکت بهنگام
رهبرانقلاب فرمودند: «توابین برای انتقام خون مطهر امام حسین آمدند جنگیدند، کشته شدند، همهی آنها کشته شدند اما در تاریخ اینها را مدح نمیکنند؛ چرا؟ چون دیر جنبیدند... نباید غفلت کنیم از وظیفهای که عقل و شرع به عهدهی ما گذاشته؛ باید بدون تأخیر وارد میدان بشویم.»
7: چرا رژیم شاه جرات کرد علیه امام مقاله بنویسد؟
رهبرانقلاب دلیل این خطا را اینگونه تبیین کردند: «چرا رژیم طاغوت که میدانست مردم به این شخصیت عظیم دلبسته هستند، چون پشتش به آمریکا گرم بود. وَ اتَخَذوا مِن دونِ اللهِ آلِهَهً لَعَلَهُم یُنصَرون لا یَستَطیعونَ نَصرَهُم وَ هُم لَهُم جُند مُحضَرون؛ پشتش به کارتِر گرم بود. چند روز قبل از همین حادثهی قم، کارتر اینجا با شاه ملاقات کردند و عرقخوری کردند، و در حال مستی از شاه تعریف کرد؛ تعریف مفصل.
8: ناتوانی در نفوذ به قصه 19 دی ماه
رهبرانقلاب در نکته دیگری درباره ماجرای 19 دی ماه و حوادث پس از آن فرمودند: «یک نکتهی دیگر هم من در مورد این حادثهی قم عرض بکنم و آن، این است که چه در این حادثه، چه در جریانی که در دنبالهی این حادثه رخ داد و پیش آمد، افراد یا گروهها و جریانهای پُرمدعا و بیریشه نتوانستند نفوذ کنند؛ این خیلی مطلب مهمی است. مثل مشروطه نشد؛ مشروطه را علما راه انداختند، برای رفع استبداد راه انداختند، افرادِ معلومالحال یا مجهولالحالی وارد میدان شدند، راه را کج کردند به طرف سفارت انگلیس!»
9: چرا جریان های بی ریشه نتوانستند نفوذ کنند؟
رهبرانقلاب این مسئله را مهم دانستند و فرمودند: «علت، این بود که سردمدار این حرکت، در رأس این حرکت، شخصیتهای دینی بودند؛ شخصیتهای دینی با جرئت وارد میدان شدند. در همهی شهرها در تهران، در قم، در جاهای دیگر، در مشهدِ ما همین طور علمای بزرگ، شخصیتهای موجه دینی وارد میدان شدند و اینها شدند پرچم. در شهرهای مختلف، ما اینها را دیدیم. یک عده از علما هم که اینجا و آنجا تبعیدی بودند، هر جا که تبعید بودند، آنجا را همراه کردند با خودشان، با حرفهای خودشان و همهی دلها را متوجه خودشان کردند.»
10: پایه و اساس دشمنی آمریکا با ایران چیست؟
رهبرانقلاب در تبیین علت دشمنی آمریکا با ایران اینگونه فرمودند: «انقلاب اسلامی و این حرکت عظیم که از قم شروع شد، توانست ایران را از پنجهی غارتگر و خونین آمریکا نجات بدهد. درست است که حرکت، حرکت ضد پادشاهی و ضد دربار و ضد حکومت فاسد وابستهی خبیث بود، و خب بحمدالله سرنگون هم کردند، اما در واقع ایران را از حلقوم آمریکا بیرون کشید. من مقصودی دارم از بیان این حرف. ایران را از زیر پنجهی آمریکا خارج کرد و این شد پایه و اساس دشمنی آمریکا با ایران. ببینید؛ اینکه میگویند فلان حادثه، فلان قضیه موجب شد که آمریکاییها با ما دشمن بشوند، [اشتباه است.] بعضیها هم حالا بعد از چهل سال میگویند چرا آمریکاییها را با خودتان دشمن میکنید! ما داریم دشمن میکنیم؟ چهل سال است دارد] دشمنی میکند [، به خون ما تشنه است! ما حالا داریم آمریکا را دشمن میکنیم؟»
11: سندی که راهبرد آمریکا در براندازی را افشا کرد: پروپاگاندا
رهبرانقلاب در ادامه به سندی که اخیرا توسط یک مرکز آمریکایی افشا شد اشاره میکنند. در این سند که متعلق به روزهای ابتدایی انقلاب است کارتر رئیس جمهور وقت آمریکا دستوری به سازمان سیا مبنی بر ساقط کردن نظام جمهوری اسلامی ایران صادر کرده است. رهبرانقلاب در توضیح راهبرد این دستور می فرمایند: «نکتهی جالب توجه این است که ذکر میکند به چه وسیله ساقط کنید. اولین نقطهای که ذکر میکند تبلیغات است؛ پروپاگاندا. میگوید تبلیغ کنید علیه جمهوری اسلامی. به نظرتان این سیاست آشنا نیست؟ تبلیغ علیه جمهوری اسلامی؛ تبلیغ در دنیا، تبلیغ در افکار عمومی، تبلیغ در داخل کشور. این کاری بوده که آن روز اینها شروع کردند؛ تبلیغات. البته فقط تبلیغات نبود؛ تحریم هم بود، جاسوسی هم بود، نفوذ هم بود، زمینهسازی برای کودتای نظامی هم بود، از این چیزها هم بود، اما اول تبلیغات را اسم میآورد، میگوید با تبلیغات. این تا امروز ادامه دارد.»
12: دشمنی ها پیشرفت کشور را کند کرد اما این کندی قابل جبران است
رهبرانقلاب فرمودند: «ضربه زدند به ما، این کارها حرکت ما را کُند کرد، ما میتوانستیم جلوتر از این باشیم. اینها جنایت کردند. هشت سال جنگ را بر ما تحمیل کردند؛ این جنایت است. خب کشوری که هشت سال همهی نیروهای خودش را متمرکز میکند برای دفاع از کشور، این نیروها میتوانست در سازندگی مصرف بشود، میتوانست کشور را پیش ببرد، میتوانست فقر را ریشهکن کند. فقط جنگِ تحمیلی نیست؛ فشار هست، تحریم هست؛ اینها همه مؤثر است، اینها همه مؤثر بوده. خباثتهایی کردند که حرکت جمهوری اسلامی را کُند کنند. خب حالا میشود ما جبران کنیم این کُندی را؟ بله، عقیدهی بنده این است که میتوانیم. ما باید بیشتر کار کنیم، بهتر مدیریت کنیم، مجاهدت خستگیناپذیر کنیم؛ راهش این است. میتوانیم جبران کنیم
13: تحلیل اغتشاشات: دست دشمن خارجی مشهود است
رهبرانقلاب در تبیین اغتشاشات صورت گرفته فرمودند: «در اغتشاشهای اخیر هم دست دشمن خارجی عیان بود که حالا یک عدهای انکار کردند. تا آدم میگوید «دشمن خارجی»، برای اینکه یک جناحی را یا یک شخصی را یا یک گروهی را یا یک دولتی را به زمین بزنند، فوراً آن را انکار میکنند، یعنی [میگویند] «نخیر، تقصیر شما است»؛ ولی نه، دست خارجیها واضح بود، معلوم بود. آن کار آمریکاییها، آن کار اروپاییها، کشورهای مختلف اروپایی؛ هر کدام یک جوری در این قضیه وارد شدند؛ به طور عیان، آشکار، نه مخفی.»
14: تحلیل اغتشاشات: تبلیغات اولویت داشت
رهبرانقلاب فرمودند: « اینجا هم مهمترین بخش کار، تبلیغات بود؛ اینجا هم مهمترین بخش حرکت دشمن مسئلهی تبلیغات بود. مِن شَرِ الوَسواسِ الخَناسِ * اَلَذی یُوَسوِسُ فی صُدورِ الناسِ * مِنَ الجِنَهِ وَ الناس. وسواس فقط مال جن نیست؛ ناس هم وسوسه میکند، وسواس میکند. فضای مجازی را دیدید؛ رسانههای خارجی از غربی و عربی و عبری و امثال اینها را ملاحظه کردهاید دیگر. بنابراین اینجا هم نقش اول مال تبلیغات بود.»
15: تحلیل اغتشاشات: هدف چه بود؟
رهبرانقلاب فرمودند: «یک عدهای این جور میخواستند وانمود بکنند و خارجیها در تبلیغاتشان این جور وانمود میکردند که این اغتشاشاتی که حالا یک عدهای، تعدادی میآیند در خیابانها و فریاد میکشند و فحش میدهند و یک جایی را [خراب میکنند] و یک شیشهای را میشکنند و یک سطل زبالهای را آتش میزنند و مانند اینها، اینها مخالف با ضعفهای کشورند؛ ضعفهای مدیریتی، ضعفهای اقتصادی، ضعفهایی مانند اینها؛ نه، بنده به شما عرض بکنم قضیه عکس است. این کسانی که آمدند وارد اغتشاشات شدند و اینها را راه انداختند، هدفشان برطرف کردن ضعفهای کشور نبود؛ هدفشان از بین بردن نقطههای قوت کشور بود.»
16: ضرورت جهاد تبیین
رهبرانقلاب فرمودند: «دشمن در رأس نقشههایش تبلیغات است؛ به قول خودشان پروپاگاندا است. علاجِ پروپاگاندا «تبیین» است، تبیین حقیقت از زبانهای مختلف، از حنجرههای مختلف، با تعبیرات مختلف، با ابتکارات مختلف؛ تبیین. وسوسهای را که روی آن جوان یا نوجوان اثر میگذارد، چه میتواند برطرف کند؟ باتوم که نمیتواند برطرف کند،؛ آن وسوسه را تبیین میتواند برطرف کند. این مطلب اول. جهاد تبیین را جدی باید گرفت. همه، در حوزه، در دانشگاه، در صداوسیما بالخصوص، در مطبوعات، در هر جایی که شما ایستادهاید و یک شعاع پیرامونیای دارید و میتوانید روی آن اثر بگذارید، باید تبیین انجام بگیرد؛ تبیین درست، تبیین صحیح.»
17: هدفهای بزرگ محتاج کارهای بزرگ است
رهبرانقلاب فرمودند: «باید کارهای بزرگ انجام بگیرد، باید کارهای تحولی انجام بگیرد. به نظر من میتواند انجام بگیرد. مسئولین مؤمنی وجود دارند، مسئولین پُرکار و پُرتلاشی وجود دارند؛ میتواند کارهای تحولی انجام بگیرد. خود انقلاب بزرگترین تحول بود. کارهای مقدمات انقلاب، هر کدام یک کار تحولی بود. اینها بود که ما را توانست از آن گردنههای سخت عبور بدهد. بعد از این هم، چه در زمینهی اقتصاد، چه در زمینهی فرهنگ، چه در زمینهی امنیت، چه در زمینهی علم، چه در زمینههای گوناگون، کارهای تحولی و بزرگ لازم است.»