راهبرد دولت جدید در مذاکرات؛ آغاز از نقطه پیش از رسیدن به بنبست
سفیر پیشین ایران در فرانسه معتقد است که غربیها انتظار داشتند که بعد از تشکیل دولت جدید و تعیین تیم مذاکرهکننده، مذاکرات از جایی که قطع شده بود آغاز شود؛ اما این اتفاق نیفتاد و دولت جدید فرصتی را لازم داشت برای اینکه روی سوابق و پروندهها مطالعه بیشتری داشته باشد تا بتواند نتیجهگیری کند.
خبرگزاری میزان - دولت سیزدهم در سیاست خارجی مبتنی بر سه اصل عزت، حکمت و مصلحت خود، دیپلماسی را برنامهای برای رفع مشکلات و اثرات تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه آمریکا میداند. همانطور که وزیر امور خارجه کشورمان بارها تاکید کرده است، اولویت اصلی دولت، سیاست خارجی متوازن است و به همین منظور ارتباط با همه کشورهای جهان در دستور کار قرار دارد.
در همین راستا وزیر امور خارجه کشورمان در اولین ماموریت دیپلماتیک خود در سفر به نیویورک، در حدود 50 دیدار با مقامات و نمایندگان کشورهای مختلف صورت داد و در همه دیدارهای خود، طرف مقابل را متوجه فشار تحریمهای ظالمانه آمریکا، علیه ملت ایران کرد.
حسین امیرعبداللهیان در دیدار جداگانه با همتایان انگلیسی، فرانسوی، آلمانی و سوئیسی صراحتا اعلام کرد که سکوت کشورهای اروپایی در همراهی با رژیم آمریکا، به دقت مشاهده میشود و برای دولت فعلی ایران معیار و سنجه، اقدام و عمل قابل اندازهگیری از سوی طرفهای مقابل در برجام است و حرف ملاک نخواهد بود.
دولت جدید از زمان شروع به کار، سیاست روشن و صریح خود در قبال برجام مبنی بر به رسمیت شناختن تداوم مذاکرات، فاصله نگرفتن از برجام و پیگیری بازگشت کامل همه طرفها به برجام را اعلام کرده است و تنها عمل به تعهدات، راه بازسازی روابط است و تهران به هر گام مثبت و سازنده جواب متناسب میدهد.
آنطور که آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور و حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان بارها اعلام کردهاند، دولت سیزدهم مذاکرهای سودمند میداند که منتج به نتایج ملموس باشد و تنها مذاکره برای مذاکره کافی نیست.
امیرعبداللهیان در نشستی با روزنامه نگاران و خبرنگاران رسانههای آمریکایی و سازمان ملل ملاک ایران را مشاهده رفتار عملی سیاستمداران آمریکایی عنوان کرد و گفت: ما بر اساس رفتار عملی آقای بایدن تصمیم خواهیم گرفت.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: دولت جدید ایران دولتی عملگرا است. برای ما بیش از حرف و کلمات، میزان عمل دولتمردان آمریکایی به تعهداتشان اهمیت دارد. این قابل قبول نیست که بایدن از یکسو از مذاکره، توافق و حتی درخواست برای مذاکره دوجانبه با ایران صحبت کند، اما سیاستهای غلط رئیس جمهور قبلی آمریکا یعنی ترامپ را ادامه دهد.
وزیر امور خارجه همچنین در این نشست درباره زمان آغاز مجدد مذاکرات تصریح کرد: در حال بررسی پرونده مذاکراتی وین هستیم و «به زودی» مذاکرات وین از سر گرفته خواهد شد.
واژه به زودی توجه بسیاری از غربیها را به خود جلب کرد و خواستار این شدند که ایران زمان دقیق آغاز مذاکرات را اعلام کند.
در این خصوص امیرعبداللهیان در مصاحبهای گفت: آنها دوست دارند بگویند به زودی یعنی چه، چند ساعت و چند هفته! بهزودی یعنی به محض اینکه بررسیهای ما کامل شود، این اقدام را انجام خواهیم داد.
رئیس دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: البته به طرفهای اروپایی میگویم فراموش نکنید برخی از شما درباره SPV و اینستکس گفتید ظرف چند ماه آینده و به زودی این اتفاق رخ میدهد. تفاوت به زودی ایرانی با به زودی غربی خیلی زیاد است. به زودی از نظر ما یعنی در اولین فرصتی که بررسیهایمان تکمیل شود.
امیرعبداللهیان همچنین در یک نشست خبری درباره از سرگیری مذاکرات وین گفت: نمیخواهیم از نقطه بنبست مذاکرات وین وارد مذاکرات شویم، ولی فرمتی که در مذاکرات وین شکل گرفته را قبول داریم و به زودی پس از ارزیابی از گفتوگوهای معاون سیاسی وزیر امور خارجه با معاون اقدام خارجی اتحادیه اروپا در بروکسل درباره اینکه در چه تاریخی وارد گفتوگو با 1+4 شویم، تصمیم میگیریم.
سعید خطیبزاده در نشست خبری هفتگی، در پاسخ به سؤال خبرنگار میزان درخصوص اظهارات ایذایی برخی مقامات آمریکا و اقدامات دوگانه آنها در برداشتن تحریمهای علیه ملت ایران، اظهار داشت: اگر فقط یک دلیل برای اینکه چرا گفتوگوهای وین به نتیجه نرسید باشد، همین اظهارات متناقض این روزهای مقامات ایالات متحده است.
ابوالقاسم دلفی سفیر پیشین ایران در فرانسه در همین زمینه به میزان گفت: اروپاییها و آمریکاییها انتظار داشتند که بعد از تشکیل دولت جدید و تعیین تیم مذاکرهکننده، مذاکرات از جایی که قطع شده بود آغاز شود؛ اما این اتفاق نیفتاد و همانطور که آقای امیرعبداللهیان اشاره کردند، دولت جدید فرصتی را لازم داشت برای اینکه روی سوابق و پروندهها مطالعه بیشتری داشته باشد تا بتواند نتیجهگیری کند.
دلفی تاکید کرد: اینکه هم اروپاییها و هم آمریکاییها میدانند که دولت جدید و وزیر امور خارجه دیدگاههای مشخصی نسبت به برجام دارند و این را از قبل زمانی که هنوز دولت شروع به کار نکرده بود اعلام کردند و برجام را مسیر مفیدی برای دستیابی به اهداف جمهوری اسلامی ایران نمیدانستند. وقتی وارد دولت شدند اعلام کردند که ما از مذاکراتی که سازنده و منتج به نتیجه باشد، فرار نمیکنیم.
سفیر پیشین ایران در بلژیک با تاکید بر اینکه بهتر است که از غربیها باید خواستههای حداکثری خود عدول کنند، گفت: آنها باید خواستههای خود را در نقاطی که با دولت جدید و سیاست خارجی ما هماهنگ باشد، تعدیل کنند؛ در غیر این صورت بعید است که مذاکرات با این وضعیت به سرانجام خوبی برسد.
دلفی در پایان خاطرنشان کرد: هرچند که ما (دولت جدید، وزارت خارجه و تیم مذاکرهکننده) آماده مذاکره هستیم، ولی اینکه محتوای مذاکرات چه باشد، پیچیدگیهایی دارد که باید با سعه صدر و عبور از برخی از مطالبات غیرواقعی غربیها، شکل و شرایطی واقعی انجام مذاکرات را فراهم کند.
به هر روی، جمهوری اسلامی ایران در دولت جدید، معیشت مردم و آب خوردن آنها را به برجام و مذاکره گره نزده است و صرفا برای برداشتن تحریمها اقدام به مذاکره با کشورهای 1+4 کرده است. برای ایران مذاکرهای که تامینکننده منافع ملی نباشد بیارزش خواهد بود.
- بیشتر بخوانید:
- مذاکره برای مذاکره؛ هرگز / تصمیم با آمریکا و 1+4 است