راهیابی باشو غریبه کوچک به بخش کلاسیکهای جشنواره ونیز

باشو غریبه کوچک اثر برجسته و ماندگار بهرام بیضایی به بخش کلاسیکهای هشتادودومین جشنواره بینالمللی فیلم ونیز ایتالیا راه یافت.
باشگاه خبرنگاران جوان - آلبرتو باربرا، مدیر هنری این جشنواره معتبر سینمایی با اعلام نام فیلم باشو غریبه کوچک به نویسندگی و کارگردانی بهرام بیضایی و از تولیدات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به عنوان یکی از 18 اثر راهیافته به این بخش از سراسر جهان، از این فیلم به عنوان یکی از محبوبترین فیلمهای ایرانی نزد مخاطبان داخلی نام برده است.
بخش رقابتی کلاسیکهای ونیز امسال میزبان نخستین نمایش جهانی 18 فیلم مرمتشده از شاهکارهای سینمایی است که در سال گذشته از سوی آرشیوهای فیلم، مؤسسات فرهنگی و تولیدکنندگان از سراسر جهان بازسازی شده است.
برنامه کلاسیکهای ونیز در تلاش است تا گشودگی بیشتری داشته باشد؛ از یک سو با تجلیل از شاهکارهای مسلم و استادان بیچونوچرای تاریخ سینما، و از سوی دیگر کوشش برای کشف جدید آثاری که کمتر مورد توجه داوران آن دوران قرار گرفته است. هدف، بازیابی بخشی از غنای سینمای بزرگ است، بدون آنکه به گونههای مختلف بیتوجهی شود.
در این میان فیلم باشو غریبه کوچک ساخته بهرام بیضایی کارگردان مشهور سینمای ایران در سال 1364 و از تولیدات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با راه یافتن به جشنواره ونیز ایتالیا، موفقیتی دیگر را در کارنامه خود ثبت شده است.
باشو، غریبهی کوچک در سالهای مختلف و رأیگیریهای گوناگون داخلی و خارجی از سینماگران و ناقدانِ سینمایی بهعنوان بهترین فیلم تاریخ سینمای ایران شناخته شده است.
داستان این فیلم محبوب و خاطرهانگیز به سالهای جنگ و بمبارانهای جنوب ایران باز میگردد که در آن، پسرکی به نامِ باشو، که ویرانیِ خانه و خانوادهاش را به چشم دیده، خود را پشتِ یک باری میاندازد و خوابش میبرد و هنگامی که چشم میگشاید به جایی جنگلی (در شمال ایران) رسیده است. او از ترسِ انفجارهای عملیاتِ راهسازی میگریزد و در آن سوی بیشه به شالیزارِ زنی به نامِ نایی میرسد که با دو فرزندِ خردسال و در غیابِ شوهرش زندگی و کار میکند. نایی به باشو نان و آب میدهد و میکوشد بداند کیست...
موفقیتهایی مانند دریافت جایزه بهترین فیلم جشنواره بینالمللی فیلم هنر و تجربه اوبرویلیه فرانسه در سال 1990، جایزه فیلم اول جشنواره فیلم و هنر فرانسه در سال 1991، جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره فیلم آدانا ترکیه 1991، دیپلم افتخار منتقدان حرفهای بلژیک به خاطر انتخاب به عنوان یکی از پنج فیلم برتر در سال 1992، جایزه ویژه جشنواره فیلم پروین اعتصامی در سال1370 در کارنامه این فیلم ثبت شده است.
بر اساس این گزارش ریاست هیئت داوران بخش کلاسیکهای ونیز متشکل از دانشجویان سینما را توماسو سانتامبروجیو کارگردان «تاکسیبول» و «اقیانوسها قارههای واقعی هستند»، بر عهده دارد که برای دوازدهمین سال متوالی، جوایز کلاسیکهای ونیز را در دو بخش بهترین فیلم مرمتشده و بهترین مستند درباره سینما اهدا خواهند کرد.
این هیئت متشکل از 24 دانشجو است که هر یک از سوی استادان مطالعات سینمایی از دانشگاههای مختلف ایتالیا، DAMS و دانشگاه کا فوسکاری ونیز معرفی شدهاند.
کلاسیکهای ونیز بخشی است که از سال 2012، بهترین مرمتهای فیلمهای کلاسیک را در جشنواره ونیز ارائه میدهد. این بخش که توسط آلبرتو باربرا و با همکاری فدریکو جیرونی گردآوری شده، همچنین میزبان مجموعهای از مستندهای سینمایی است.