دوشنبه 5 آذر 1403

ردپای قاتل مرموز زمستانی در خانه‌ها / مراقب باشید

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
ردپای قاتل مرموز زمستانی در خانه‌ها / مراقب باشید

فوق تخصص مراقبت‌های ویژه دانشگاه علوم پزشکی شهید‌بهشتی درباره مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در فصل سرما به مردم هشدار داد و گفت: این نوع مسمومیت‌ها در فصول سرد سال به علت افزایش استفاده از وسایل گرمایشی بیشتر مشاهده می‌شود. فوق تخصص مراقبت‌های ویژه دانشگاه علوم پزشکی شهید‌بهشتی درباره مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در فصل سرما به مردم هشدار داد و گفت: این نوع مسمومیت‌ها در فصول سرد سال...

فوق تخصص مراقبت‌های ویژه دانشگاه علوم پزشکی شهید‌بهشتی درباره مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در فصل سرما به مردم هشدار داد و گفت: این نوع مسمومیت‌ها در فصول سرد سال به علت افزایش استفاده از وسایل گرمایشی بیشتر مشاهده می‌شود.

به گزارش عرشه آنلاین، گاز مونواکسیدکربن، گازی است بی رنگ و بی بو که از مهم ترین دلایل گازگرفتگی براثر استنشاق گاز منواکسید کربن، مکش نامناسب یا عدم مکش لوله های بخاری گازی، سوختن ناقص نفت بخاری‌های نفت سوز، بد کارکردن شومینه گازی یا سوخت ناقص و یا شومینه هایی با سوخت چوب، سوختن ناقص زغال در منقل‌های کرسی، بد کارکردن اجاق خوراک پزی، سوختن ناقص یا نامناسب آبگرمکن، ژنراتورهای خانگی و کار کردن خودرو در پارکینگ‌های در بسته است.

نشانه های مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در وهله اول، سردرد همراه با احساس سنگینی و در صورت عدم اکسیژن رسانی مناسب گیجی، تهوع، استفراغ، سوزش شدید در ناحیه چشم و گلو، احساس گرفتگی و درد شدید در قفسه سینه، تشنج و احساس آشفتگی، تحریک پذیری، ناتوانی در تشخیص موقعیت و شرایط، کاهش هوشیاری و اغما و مرگ است.

 اصول ایمنی و پیشگیری از گاز گرفتگی و مسمومیت با منواکسید کربن

کنترل و انسداد منافذ مسیر دودکش قبل از راه اندازی بخاری بهترین راه پیشگیری از بروز حوادث مسمومیت به شمار می‌رود و دقت و توجه به داغ بودن دودکش نیز بهترین آزمایش سلامت دودکش است. همچنین داشتن کلاهک مخصوص برای دودکش در پشت بام‌ها برای جلوگیری از عدم بروز خاموشی بخاری و به دنبال آن انتشار گاز CO اهمیت بالایی دارد. فراموش نکنید استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد در پیشگیری از این مسمومیت از اهمیت بالایی برخوردار است و بخاری‌های بدون دودکش به هیچ عنوان از تولید گاز CO جلوگیری نمی‌کند.

شاهین شادنیا، فوق تخصص مراقبت‌های ویژه دانشگاه علوم پزشکی شهید‌بهشتی با اشاره به اهمیت رعایت نکات ایمنی در استفاده از وسایل گرمایشی، بیان کرد: گاز سمی مونوکسید‌کربن بر اثر نبود اکسیژن کافی هنگام سوختن مواد سوختنی از جمله بنزین، نفت، گاز و گازوئیل تولید می‌شود.

 گاز مونوکسید کربن در فضا هیچ علائم تنفسی در فرد ایجاد نمی‌کند

شادنیا با اشاره به اینکه وجود گاز مونوکسید کربن در فضا هیچ علائم تنفسی در فرد ایجاد نمی‌کند، افزود: این گاز، بدون بو، رنگ وتحریک پذیر نیست؛ به عبارت دیگر نشانه‌های ظاهری برای اثبات حضور آن وجود ندارد.

گاز مونوکسید کربن قاتل خاموش

وی گاز مونوکسید کربن را قاتل خاموش خواند و گفت: گازCO در بدن، به هموگلوبین خون که مسئول انتقال اکسیژن به سلول هاست، متصل شده و به ارگان‌های مختلف بدن هم‌چون مغز و بافت‌های قلب آسیب می‌رساند، همچنین میل ترکیبی هموگلوبین به مونوکسیدکربن 200 تا 250 برابر میل ترکیبی آن به اکسیژن است.

فوق تخصص مراقبت‌های ویژه دانشگاه علوم پزشکی شهید‌بهشتی اضافه کرد: غلظت گاز مونوکسیدکربن و زمان حضور افراد در محیط آلوده را مهمترین عامل تعیین شدت مسمومیت اعلام کرد و افزود: اگر فرد در محیط با غلظت بالای گاز سمی برای مدت کوتاه یا در محیط با غلظت پایین گاز سمی برای مدت زمان زیاد حضور داشته باشد، دچار مسمومیت شدید می شود.

علائم اولیه مسمومیت را بشناسید

شادنیا علامت‌های اولیه مسمومیت گازگرفتگی را مشابه علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا دانست و عنوان کرد: سردرد، بی حالی، خستگی و کوفتگی بدن از نشانه‌های اولیه مسمومیت با گاز مونوکسید کربن است که در بیشتر مواقع افراد به علت سرما، تصور می‌کنند به سرماخوردگی مبتلا شده‌اند.

به گفته این عضو هیأت علمی دانشگاه، در صورت ادامه تماس با محیط آلوده، فرد دچار تهوع، استفراغ، خواب آلودگی و در نهایت کاهش سطح هوشیاری و تشنج می‌شود و که این علائم نهایتا مرگ فرد را در پی دارد.

به گفته فوق تخصص مراقبت‌های ویژه دانشگاه، مشاهده علائم مشابه، همزمان در همه افراد خانواده یا بهبود علائم در افراد با تغییر محیط، از علت های عمده مراجعه افراد به مراکز است.

بهترین درمان مسمومیت با مونوکسید کربن

شادنیا درباره درمان این نوع مسمومیت، گفت: بهترین درمان، خروج فرد از محیط آلوده و تجویز کپسول اکسیژن است، البته همواره پیشگیری مهم‌ترین اقدام است.

وی تاکید: افراد باید از وسایل گرمایشی استاندارد استفاده کنند و برای سرویس و راه اندازی آن از صاحبان صلاحیت و متخصصان در این زمینه کمک بگیرند.

فوق تخصص مراقبت‌های ویژه دانشگاه در ادامه توضیح داد: باز گذاشتن درزهای پنجره ها برای ورود اکسیژن و خروج گازهای سمی نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به جمعیت بالای شهر تهران، این استان در مقایسه با استانهای دیگر، سردمدار آمار مسمومیت با گاز مونوکسید کربن است.

منبع: فارس هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

ردپای قاتل مرموز زمستانی در خانه‌ها / مراقب باشید 2