سه‌شنبه 6 آذر 1403

رساله حقوقی امام سجاد (ع)

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
رساله حقوقی امام سجاد (ع)

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، فاطمه نجفی قدوسی؛ رساله حقوق تنها کتاب منسوب به امام سجاد (ع) است که شکل دعا و حدیث ندارد و به دلیل برخورداری از جایگاه خاص و محتوای جامع، تاکنون ترجمه ها و شرح های متعددی بر این رساله نوشته شده است. در این رساله به بررسی حقوق و وظایف انسان در هفت دسته پرداخته شده است که یکی از این دسته ها شامل حقوق افعال عبادی (نماز، روزه، حج، صدقه و قربانی) می شود. حق...

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، فاطمه نجفی قدوسی؛ رساله حقوق تنها کتاب منسوب به امام سجاد (ع) است که شکل دعا و حدیث ندارد و به دلیل برخورداری از جایگاه خاص و محتوای جامع، تاکنون ترجمه ها و شرح های متعددی بر این رساله نوشته شده است. در این رساله به بررسی حقوق و وظایف انسان در هفت دسته پرداخته شده است که یکی از این دسته ها شامل حقوق افعال عبادی (نماز، روزه، حج، صدقه و قربانی) می شود. حق نماز: امام سجاد (ع) در بیان حق نماز در ابتدا به اهمیت و عظمت نماز اشاره می کند و آن را وسیله ورود به پیشگاه خداوند و هجرت از عالم ماده می داند. همان گونه که حضرت موسی (ع) در آغاز وحی مأمور به نماز گردید و این دعوت موجب تقویت یاد خدا که مایه اطمینان قلب و آرامش دل انسان است می شود. (اقم الصلوه لذکری). حیات واقعی نماز با مراعات این شش مطلب صورت می پذیرد:1- حضور قلب 2- تفهم 3- تعظیم 4- هیبت 5- رجاء 6- حیاء، حضور قلب به معنای پیدا شدن این عقیده در انسان است که در مقایسه بین زندگی دنیا و آخرت، زندگی اخروی ترجیح دارد.

موضوع تفهم، توجه دادن فکر و ذهن به درک معانی بلند آیات نماز است، تعظیم به معنای معرفت به جلال و عظمت خداوند و حقارت و کوچکی نفس خویش است، هیبت معنی معرفت به قدرت بی پایان خداوند را می دهد، رجاء از شناخت سرچشمه لطف خداوند پیدا می شود و در آخر، حیاء به معنی احساس عجز از قیام کردن به حقوق خداوند در انسان است. از آثار فردی نماز می توان از بیدار شدن قوای روحی انسان، جدا شدن از مادیات و به عالم ربوبی سفر کردن، دست یافتن به سکون و آرامش، جدا شدن از خودخواهی و غرور و تلاش برای اصلاح خویشتن یاد کرد. از آثار اجتماعی آن هم می توان به ایجاد حس مسئولیت در مقابل دیگران و مساوات و برابری در جامعه اشاره کرد؛ زیرا در صف های فشرده و منظم نماز، امتیازات طبقاتی و تفاوت های افراد نادیده گرفته می شود. امام زین العابدین (ع) با شیوه و عمل خود، معنی ادای حق نماز را به پیروان خویش آموخت و گاهی بعضی از بستگان آن حضرت از کثرت نماز، بر او رقت می کردند.

ایشان به اصحاب سفارش می کرد که بر نماز محافظت داشته باشید، زیاد نماز بخوانید و به وسیله آن به خدا نزدیکی پیدا کنید. حق روزه: امام سجاد (ع) فلسفه این عبادت را در ضبط نفس و نگاهداری از خود در برابر گناه بیان می کند و روزه را پرده و پوششی می داند که زبان و چشم و گوش و شکم را از گناه باز می دارد. روزه سپری است که انسان را از آتش حفظ می کند و صورت شیطان را سیاه می کند. زکات بدن، روزه داشتن است و یکی از فلسفه های روزه، تندرستی و سلامتی انسان است. برای روزه سه درجه می توان قائل شد: روزه عموم، روزه خصوص و روزه خاص الخاص.

روزه عموم نگاهداشت شکم از شهوات است، روزه خصوص نگهداری گوش و چشم و زبان و دست و پا و سایر جوارح از گناه است و روزه خاص الخاص، روزه بودن قلب از افکار پست دنیوی و اجتناب از ماسوی الله است؛ به عبارت دیگر هنگامی که انسان روزه می گیرد، باید گوش و چشم و مو و پوست و سایر اعضایش روزه باشد و روزه تنها امساک طعام نیست. حق حج: نخستین خانه ای که برای مردم بنا نهاده شد، در سرزمین مکه است که برکت و مایه هدایت جهانیان است. وجوب حج در عمر، یک مرتبه برای هر مسلمانی که دارای شرایط آن باشد قطعی است و اگر در زمان حیات خود انجام نداده باشد، بعد از مرگ او باید نایب برگزینند و حج واجب او را انجام دهند.

منظور از وجوب نماز و حج و طواف و دیگر مناسک، به پا داشتن ذکر و یاد خدا است. امام سجاد (ع) می فرمایند: حج، فرار و پناه بردن به خدا از گناهان انسانی است. کسی که از حج بر می گردد، همانند روز ولادتش آمرزیده شده و بار سنگین گناهانش از بین رفته است. خداوند منان برای این که بر انسان منت نهاده و تاج کرامت بر سر او قرار داده، فطرت خواب رفته او را بیدار می کند و او را دعوت به حج و طواف خانه اش می نماید. حق صدقه: امام سجاد (ع) به سه مطلب مهم در حق صدقه اشاره فرموده اند: صدقه پس انداز است و نابود شدنی و از بین رفتنی نیست، صدقه پنهان از آشکار مهم تر است و صدقه نباید توأم با منت باشد؛ زیرا در این صورت اثرش از بین می رود.

انفاق و صدقه هم از جنبه های مادی و هم از جنبه های معنوی اثرات مهم دارند؛ از نظر معنوی، روح گذشت و بخشش و نوع دوستی و برادری را در انفاق کننده پرورش می دهند و از نظر مادی سبب می شوند فاصله طبقاتی در جامعه کم شود. صدقه موجب زیادی رزق و کثرت و برکت در مال می شود. همچنین توصیه شده است که بیماران خود را با دادن صدقه مداوا نمایید و از بلاها و پیش آمدهای تلخ و ناگوار جلوگیری کنید. صدقه پنهانی غضب پروردگار را خاموش می سازد و خطیئه را از بین می برد؛ آن گونه که آب، آتش را خاموش می سازد و هفتاد درب از درب های بلا را می بندد.

حق قربانی: دومین عمل واجب در منا برای افرادی که حج تمتع به جا می آورند، قربانی نمودن است و این عمل را از آن جهت که عبادت و وسیله تقرب به خدا است قربان می گویند. قربانی یک امر عقلائی و مورد پسند و قبول شارع مقدس است و نقش زیادی در تهذیب روح و تقویت بنیه اقتصادی جامعه دارد. گوشت قربانی فقط باید به افراد فقیر و مسکین داده شود و تنها برای خدا باشد. گفته می شود با اولین قطره خونی که از قربانی به زمین می ریزد، گناهان صاحبش آمرزیده می شود و قربانی ها وسیله عبور افراد از پل صراط خواهند بود. امید است که با عمل کردن به دستورهای آن حضرت در این کتاب والاقدر، دریچه رحمت و سعادت را به زندگی خود بگشاییم و گامی در جهت خشنودی و رضیت خداوند متعال برداریم.

فاطمه نجفی قدوسی - فعال دانشجویی

انتشار یادداشت‌های دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفا منعکس کننده نظرات گروه‌ها و فعالین دانشجویی است.