چهارشنبه 7 آذر 1403

روان‌شناسی زرد به بهبود پایدار حال روحی کمک نمی‌کند

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
روان‌شناسی زرد به بهبود پایدار حال روحی کمک نمی‌کند

یک روان‌شناس گفت: بسیاری از افراد فقط به دنبال این هستند که خیلی زود حال روحی‌شان بهبود یابد به همین دلیل به سراغ روان‌شناسی زرد می‌روند و نتیجه درست و پایداری هم نمی‌گیرند.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، رشد وسایل ارتباط جمعی و به تبع آن تولد انواع پیام‌رسان‌ها در فضای مجازی که راه‌های ارتباطی و بیان عقاید و تجربه‌ها را تسهیل می‌کند، برخی را به این مسیر کشانده که تجربه شخصی در خصوص روان‌شناسی را با دیگران به اشتراک بگذارند. این انتقال تجربه البته مبنای علمی ندارد اما به دلیل ماهیت ویژه‌اش، مورد استقبال کاربران فضای مجازی است و از این رو برخی حتی به عنوان سلبریتی روان‌شناسی در شبکه‌های اجتماعی برای خود نامی دست و پا کرده‌اند. این گروه‌ها با عملکرد خود شاخه غیررسمی اما به شدت نهی شده روان‌شناسی زرد را ایجاد کرده‌اند که مراکز آموزشی و آکادمیک با آن مخالف هستند.

روان‌شناسی زرد چیست؟

روان‌شناسی زرد به‌طور عامیانه به رویکردها و مشاوره‌هایی اشاره دارد که معمولاً بدون پایه‌های علمی قوی و با ادعاهایی بیش از حد آمیخته و همراه با تبلیغات جذاب ارائه می‌شود. این نوع روان‌شناسی اغلب به افراد عادی ارائه می‌شود که به دنبال راه‌حل‌های سریع و آسان برای مشکلات خود هستند.

علی میرصادقی؛ روان‌شناس درباره روان‌شناسی زرد می‌گوید: اختلال افسردگی در سال 1990 چهارمین اختلال و بیماری جهان بود که در سال 2017 به جایگاه اولین و شایع‌ترین بیماری جهان رسید، بنابراین موضوع افسردگی موضوع مهمی است که باید درباره آن مطالعه و پژوهش کرد؛ اما متأسفانه بسیاری از مردم به جای اینکه به سمت درمان درست با حضور متخصصین علم روان‌شناسی بروند، درمان روان‌شناسی زرد را انتخاب می‌کنند که تصمیم نادرستی است.

میرصادقی که در برنامه "طبیب" شبکه سه صحبت می‌کرد، ادامه داد: یکی از مشکلات اساسی جامعه، آزادی انتقال اطلاعات گسترده در حوزه روان‌شناسی در شبکه‌های اجتماعی فضای مجازی است که آحاد و اقشار جامعه را در معرض فریب خوردن قرار می‌دهد. مردم این تبلیغات روان‌شناسی زرد را می‌بینند و چون علم آن را ندارند، فریب می‌خورند و راه‌های درمانی روان‌شناسی زرد را به مراجعه به روان‌شناس متخصص ترجیح می‌دهند.

وی در ادامه گفت: همه ما هم به هیجانات مثبت نیاز داریم، هم به هیجانات منفی و هیچ چیز به اندازه واقعیت جذاب نیست و کسی که قدرت آگاهی بالایی داشته باشد می‌تواند واقعیت را ببیند ولی اکثر آدم‌ها چون فقط دنبال این هستند که خیلی زود حالشان خوب شود سراغ روان‌شناسی زرد می‌روند و البته نتیجه درست و پایداری هم نمی‌گیرند.

این روان‌شناس درباره این موضوع که طبق روان‌شناسی زرد باید آدم‌های سمی را کنار گذاشت، گفت: اینکه به خودمان اجازه می‌دهیم تا به‌راحتی آدم‌ها را طبقه‌بندی کنیم، کار بسیار اشتباهی است، باید یاد بگیریم با آدم‌های سخت زندگیمان با تمام دشواری‌ها و سختی‌هایی که دارند روبرو شویم و زمانی می‌توانیم راجع به کنار گذاشتن فردی از زندگی خودمان صحبت کنیم که برای درمان مشکل آن فرد تمام تلاشمان را کرده باشیم.

میرصادقی تأکید کرد: زمانی می‌توانیم افراد را از خود دور کنیم که طرف مقابل حاضر به انجام هیچ کار جدید و درمان و مداخله نیست و اینکه ما هم امکانات و شرایط کنار گذاشتن آن فرد را داشته باشیم.