شنبه 29 دی 1403

روز چهارم جشنواره فجر چهلم در برج میلاد؛ فیلم‌ها و حاشیه‌ها (+ عکس)

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع
روز چهارم جشنواره فجر چهلم در برج میلاد؛ فیلم‌ها و حاشیه‌ها (+ عکس)

در روز چهارم جشنواره فجر در سینما رسانه (برج میلاد) 2 فیلم سینمایی "ملاقات خصوصی" و "ماهان" با حضور عوامل آن نمایش داده شد.

عصر ایران - روز سوم جشنواره فیلم فجر در سینما رسانه (برج میلاد) با نمایش 2 فیلم سینمایی ملاقات خصوصی (امید شمس) و ماهان (حمید شاه‌حاتمی) همراه بود. بعد از نمایش هر فیلم عوامل و بازیگران آن در نشست خبری به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ دادند.

ملاقات خصوصی کارگردان: امید شمس بازیگران: هوتن شکیبا، پریناز ایزدیار، ریما رامین فر، سیاوش چراغی‌پور و...

فیلم موضوعی عاشقانه در یک موقعیت خاص را دارد و از یک منظر می‌توان گفت فیلمی است که در سینمای ایران نمونه اش کم است. فرهاد (هوتن شکیبا) با پدر پروانه (پریناز ایزدیار) در زندان است و از راه تلفن به پروانه ابراز عشق می‌کند و درخواست ازدواج می‌کند و...

ملاقات خصوصی فیلم اول امید شمس است که فیلمنامه آن توسط او و علی سرآهنگ نوشته شده است، شمس پیش از این در عرصه فیلم کوتاه فعالیت داشته و آثارش در جشنواره‌های داخلی و خارجی حضور موفقی داشته است. به این دلیل به اسم نویسندگان فیلمنامه اشاره کردم که نقطه قوت فیلم است.

برای ملاقات خصوصی یک فیلمنامه خوب نوشته شده است که روند اتفاقات در آن به درستی چیده شده و در راستای گره افکنی و گره گشایی داستانی مسیر درستی را طی می‌کند. از پریناز ایزدیار و هوتن شکیبا شاهد بازی در دو شخصیت جدید هستیم که انصافا خوب از عهده آن برآمده اند.

در فیلم قصه‌پردازی، موقعیت‌های خاص دراماتیک، شخصیت‌های توجه برانگیز، تصویر (فیلمبرداری، طراحی صحنه و لباس و...) صدا (دیالوگ، موسیقی و...)، بازی بازیگران و فضاسازی همگی در سطح استاندارد هستند. شاید تنها ایرادی که به فیلم دارم به پایان بندی فیلم است که می‌توانست بهتر از حالت فعلی باشد.

به عنوان یک پیشنهاد واقعا فیلم ملاقات خصوصی یک گزینه خوب میان فیلم‌های جشنواره امسال برای دیدن است و اگر در ایام جشنواره یا بعدتر امکان داشتید آنرا ببینید، از دیدن آن پشیمان نخواهید شد.

(امتیاز: 3.5 از 5)

ماهان کارگردان: حمید شاه‌حاتمی بازیگران: همایون ارشادی، رامین ناصرنصیر، امیررضا نظری، نگار جوکار و وحید رحیمیان و...

ماهان فیلمی درباره یک هنرمند تئاتر و تغییر مسیر زندگی او پس از ابتلاء به سرطان است. واقعا فیلم ماهان با هر معیاری بخواهیم به آن بپردازیم جوابگو نیست! فیلم در تمام اجزا و ارکان سینمایی ضعیف است. از منظر فیلمنامه گرفته تا کارگردانی، فیلمبرداری، صدابرداری و صداگذاری، طراحی صحنه، بازیگری و...

واقعا نوشتن درباره فیلمی با چنین ساختار و سطح هنری بسیار سخت است چون غیر از اشاره به مشکلات آن نمی‌توان حرفی زد و اتفاقا به دلیل این که همواره سعی در نگاه به جنبه های مثبت فیلم ها داریم اما متاسفانه در این زمینه نکته ای را پیدا نکردیم. شاید تنها نکته مثبت آن است که بهرحال توانستند فیلمی بسازند و به سرانجام برسانند.

حمید شاه‌حاتمی در بخشی از صحبت‌های خود درباره قصه‌ی فیلمنامه ماهان می‌گوید: «به‌نوعی می توانم تأکید کنم یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که تاکنون در سینما به آن پرداخته شده و ازاین‌رو می‌توان تأکید کرد که مخاطبان با یک اثر خلاقانه و جسورانه در سینما رو‌به‌رو خواهند شد.» وقتی که چنین تعریفی از کارگردان را می‌شنویم واقعا نا امیدی بیشتری شکل می‌گیرد.

ماهان فیلمی از پسر آقای علی شاه حاتمی کارگردان سینمای ایران است، این آقازاده بودن نکته مهمی است که به آن اشاره شد. چون بهرحال از او که پسر یک کارگردان سینمای ایران است انتظار بیشتری می‌رود و وقتی که فیلمی با چنین ضعف‌های بزرگی ساخته است تعجب ما به عنوان مخاطب بیشتر می‌شود.

نکته دیگر باز این است که علی شاه حاتمی هم تهیه کننده فیلم است! چرا شاه حاتمی پدر به عنوان تهیه کننده در جهت ارتقا فیلم هیچ تلاشی نداشته است.

(امتیاز: 0.5 از 5)

حاشیه‌های روز سوم 

پنجشنبه چهاردهم بهمن ماه روز چهارم از چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر، در حالی به پایان رسید که در غیاب دبیر جشنواره (مسعود نقاش‌زاده) که هنوز در قرنطینه‌ی پس از ابتلا به کروناست، محمد خزاعی - رییس سازمان سینمایی - به خانه جشنواره در مرکز همایش‌های برج میلاد آمد و به جای دبیر پاسخگویی برخی انتقادها شد که در این گزارش، در کنار حاشیه‌های روز چهارم به آن‌ها اشاره خواهد شد.

هوتن شکیبا تجربه زیست در زندان را بخاطر بازی در این فیلم، متفاوت و سخت می‌داند و از خاطراتش برای آشنایی با فضای زندان تعریف کرد که پیش از فیلمبرداری علاوه بر خواندن چند پرونده، دیدارهایی از زندان ها داشته و از قضا در بازدیدی، یکی از همسایه‌های خود را در زندان می‌بیند.

پریناز ایزدیار در این فیلم نقش دختری را ایفا می‌کند که برخی آن را کمی مشابه سمیه در «ابد و یک روز» دانستند ولی خود او این نقش را متفاوت می‌دانست و در عین حال در نشست خبری گفت که انتظار، طرح چنین پرسشی را داشته است!

در فیلم «ملاقات خصوصی» یکی از کاراکترها به نام ایمان نقش ورزشکاری را بازی می‌کند که در مسابقه قویترین مردان ایران که سال‌ها از تلویزیون پخش می شد شرکت می‌کرد. زندگی این کاراکتر پس از ادامه پیدا نکردن این مسابقه ورزشی تحت تاثیر قرار گرفته و به مسیر خلاف و دزدی می‌افتد. «ایمان» در نشست خبری فیلم تاکید کرد که نقش واقعی خود را در این فیلم بازی کرده و جزء کسانی بوده که در مسابقه قویترین مردان ایران شرکت می‌کرده است. او با بیانی انتقادآمیز یادآور شد که تمام شدن این مسابقه، زندگی خیلی از شرکت‌کنندگان قدیمی مسابقه و ورزشکاران علاقه‌مند را تغییر داده است.

دومین فیلم جشنواره در روز چهارم سینمای رسانه‌ها، «ماهان» به کارگردانی حمید شاه‌حاتمی بود. او یکی از کسانی است که پس از اعلام شدن نام فیلمش در بخش سودای سیمرغ، به عنوان یکی از آقازاده‌های هنری جشنواره یاد می‌شد، اما فرزند علی شاه‌حاتمی نتوانست با اولین ساخته خود رضایتی حتی اندک از مخاطبانش در برج میلاد به دست آورد. انتقادها از «ماهان» به حدی رسید که برخی منتقدان آن را حتی ضعیف‌تر از فیلم «لایه‌های دروغ» - دیگر فیلم جنجالی و پر از انتقاد جشنواره - دانستند.

علی شاه‌حاتمی که دو اثر معروفش فیلم «آخرین شناسایی» و سریال «خوش رکاب» است و تهیه کنندگی فیلم پسرش را بر عهده داشته، انتقادها در نشست خبری «ماهان» چندان به مذاقش خوش نیامد و در پاسخ به این که گفته شد، «ماهان» شبیه یک تیزر تلویزیونی است با کنایه جواب داد که از این پس، بیشتر سراغ ساخت همین تیزرها می‌رود تا فیلم سینمایی!

نمایش دو فیلم ضعیف در دو روز متوالی جشنواره صدای بسیاری از اهالی رسانه و منتقد را بلند کرد و این پرسش را مطرح می‌کردند که اگر بهترین فیلم‌های سینما در بین بیش از 90 متقاضی جشنواره این نوع آثار هستند، پس باید، بیش از گذشته، نگران اکران سال آینده بود.

14 بهمن با توجه به تعطیلی پایان هفته، شلوغ‌ترین روز جشنواره بود ولی گاهی ازدحام در گوشه‌ای از خانه جشنواره خیلی زیاد می‌شد. در این روز دو شخصیت سینمایی به برج میلاد آمدند؛ یکی رییس سازمان سینمایی و دیگری علی نصیریان بازیگر باسابقه سینما که برای نشستی درباره فیلم «گاو» در گفت‌وگو با اکبر نبوی به مرکز همایش‌های برج میلاد آمد، اما خیلی‌ها متوجه حضور نصیریان نشدند و او در سالن خلوت طبقه منفی دو، در خانه جشنواره با تعدادی انگشت‌شمار علاقه‌مند به نقل خاطراتی از فیلم «گاو» و نقدی با محور انسان و معنای زندگی شد. البته این نشست به صورت مجازی پخش هم شد.

رییس سازمان سینمایی نیز روز پنجشنبه، هنگام پخش فیلم «ماهان» برای بازدید وارد خانه جشنواره شد و با حضور در بسیاری از برنامه‌های تلویزیونی و رادیویی و گفت‌وگو با برخی خبرنگاران درباره بعضی انتقادها به کیفیت فیلم‌ها و ازدحام در محل جشنواره توضیحاتی داد.

به گفته محمد خزاعی، مسعود نقاش‌زاده - دبیر جشنواره فیلم فجر - احتمالا از شنبه آینده به خانه جشنواره خواهد آمد، گرچه گمان می‌کردند او پس از پنج روز قرنطینه بابت ابتلا به امیکرون، بتواند کارش را در مرکز همایش‌ها دنبال کند اما چون نتیجه تست دوم باز هم مثبت بود قرنطینه برای روزهای بیشتری ادامه پیدا کرد.

خزاعی درباره انتقاد به برخی فیلم‌ها این پاسخ را داد که تنوع در ژانر، یکی از خروجی‌های خوب هیأت انتخاب بوده که می‌تواند کیفیت فیلم‌ها را هم پوشش دهد!

او درباره شلوغی خانه جشنواره و صدور تعداد زیاد کارت هم گفت: پیش از شروع جشنواره با همکاران مرتبط در وزارت بهداشت رایزنی‌هایی صورت گرفت و پیش‌بینی آن‌ها این بود که امیکرون در این مقطع در ایران شدت نخواهد گرفت. بر همین اساس در ابتدا ظرفیت بیشتری برای سینمای رسانه و مردمی در نظر گرفته شده بود.

در روز پنج‌شنبه خبر رسید که منوچهر شاهسواری، مدیرعامل خانه سینما به کرونا مبتلا شده در حالی که او احتمالا باید روز شنبه در مراسم نکوداشت زنده یاد فرشته طایرپور، شرکت می‌کرد.

به کانال عصر ایران در تلگرام بپیوندید نظرات کاربران بیشتر بخوانید: روز سوم جشنواره فجر چهلم در برج میلاد؛ فیلم‌ها و حاشیه‌ها (+ عکس) روز دوم جشنواره فجر چهلم در برج میلاد؛ فیلم‌ها و حاشیه‌ها (+ عکس) روز اول جشنواره فجر چهلم در برج میلاد؛ فیلم‌ها و حاشیه‌ها (+ عکس) لینک کوتاه: asriran.com/003Slw
روز چهارم جشنواره فجر چهلم در برج میلاد؛ فیلم‌ها و حاشیه‌ها (+ عکس) 2
روز چهارم جشنواره فجر چهلم در برج میلاد؛ فیلم‌ها و حاشیه‌ها (+ عکس) 3