دوشنبه 5 آذر 1403

«روسیه بدون پوتین» به کتابفروشی‌ها آمد

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
«روسیه بدون پوتین» به کتابفروشی‌ها آمد

کتاب «روسیه بدون پوتین؛ پول، قدرت و افسانه‌های جنگ سرد نوین» نوشته تونی وود با ترجمه پیروز اشرف توسط انتشارات جهان کتاب منتشر و راهی بازار نشر شد.

کتاب «روسیه بدون پوتین؛ پول، قدرت و افسانه‌های جنگ سرد نوین» نوشته تونی وود با ترجمه پیروز اشرف توسط انتشارات جهان کتاب منتشر و راهی بازار نشر شد.

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «روسیه بدون پوتین؛ پول، قدرت و افسانه‌های جنگ سرد نوین» نوشته تونی وود به‌تازگی با ترجمه پیروز اشرف توسط انتشارات جهان کتاب منتشر و راهی بازار نشر شده است. این‌کتاب پانزدهمین‌عنوان از مجموعه «برگی از تاریخ» است که این‌ناشر چاپ می‌کند.

این‌کتاب برای اولین‌بار سال 2018 پس از انتخاب ولادیمیر پوتین به ریاست‌جمهوری روسیه منتشر شد. پوتین در این‌دوره برای گذراندن آخرین دوره ریاست‌جمهوری خود تا سال 2024 روی کار آمد و هدف نویسنده کتاب از نگارش آن، بررسی میراث به جا مانده 30 سال گذشته پوتین برای جانشینان اوست. این‌کتاب یک‌بار دیگر در سال 2020 به‌صورت جیبی منتشر شد که در آن تغییرات قانون اساسی روسیه در ژانویه 2020 در ارتباط با محدودیت دوره‌های ریاست‌جمهوری نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت. نسخه‌ای که پیروز اشرف آن را ترجمه کرده، براساس چاپ سال 2020 این‌کتاب است.

تونی وود نویسنده کتاب «روسیه بدون پوتین» متولد سال 1976 است و دکترای خود را در رشته تاریخ سیاسی و اجتماعی آمریکای لاتین، سال 2020 از دانشگاه نیویورک گرفته است. او پیش‌تر در سال 2007 کتابی درباره جنگ چچن نوشت و علی‌رغم عنوانی که کتابش «روسیه بدون پوتین» دارد، معتقد نیست در چارچوب کنونی اقتصاد سیاسی روسیه مبتنی بر درهم‌تنیدگی دولت و کلان‌سرمایه‌داران اولیگارش، روسیه بعد از پوتین تفاوت چندانی با این‌گذشته نمی‌کند.

کتاب پیش‌رو، 6 فصل و یک «سخن تکمیلی» دارد. عناوین 6 فصل کتاب به‌ترتیب عبارت‌اند از: «آن مرد و نظام»، «چهره‌های قدرت»، «ارثیه‌های سرخ»، «اپوزیسیون چندپاره»، «بعد از میدان» و «روسیه در جهان». بخش «سخن تکمیلی» هم سال 2020 نوشته شده است.

در قسمتی از این‌کتاب می‌خوانیم:

اما من معتقدم که قائل بودن به حضور موازی قدیم و جدید همچنین کمک می‌کند تا ابعاد وسیع طبقه متوسط روسیه _ بر حسب تعریف ذهنی _ آن را تبیین کنیم. شهروندان کشور در چارچوب هویت‌های چندگانه و دارای همپوشانی زندگی می‌کردند. میلیون‌ها نفر می‌توانستند موقعیت خود در نظام سرمایه‌داری جدید را بر اساس مقولات شوروی تفسیر کنند. به‌عنوان مثال، کارگران ماهر یدی، جایی را در میانه نردبان منزلت و درآمد شوروی اشغال کرده بودند؛ بعد از 1991، کارگران یدی به‌تدریج کاملا به زیر ناحیه میانی سلسله‌مراتب مختلف پساشوروی لغزیدند. با وجود این، افزایش میانگین دستمزدها بعد از سال 2000، و دسترسی جدیدی که به کالاهای مصرفی فراهم کرد، به بسیاری از کارگران اجازه داد تا مدعی عضویت در طبقه متوسطی باشند که بر حسب بسیاری دیگر از معیارها راهی به آن نداشتند، که مهم‌ترین آن معیار مالکیت خانه بود.

در واقع، بخش عمده‌ای از کسانی که اکنون خود را «طبقه متوسط» می‌دانستند، مردم زحمتکشی با تمکن بسیار معمولی بودند. بسیاری از آنان در جایی سکونت داشتند که ایوگنیا پیشچیکووا با اشاره به ساختمان‌های دوران خروشچف، که بیشتر جمعیت هنوز در آن‌ها زندگی می‌کردند، لقب «روسیه پنج‌طبقه» به آن داده بودند. به نظر او عادات مصرفی آن‌ها، متضمن فرایندی صبورانه در جست‌وجو و مقایسه بود، که هر خریدی را با اهمیت می‌کرد، تقریبا مینیاتوری از مناسک مهم زندگی [مراسم مربوط به تولد و بلوغ و ازدواج و نظایر آن]. به یک معنی، این امر آن‌ها را به «مصرف‌کنندگان آرمانی» تبدیل می‌کرد: «بسیار وفادارتر و مطلع‌تر از کسانی که وضعشان بهتر از آن‌هاست، زیرا در نزد گروه دوم، فاصله میان میل به خرید چیزی و انجام خرید خیلی کوتاه است.» اما در همان حال، بسیاری از کسانی که ممکن بود بر حسب منزلت حرفه و سطح تحصیلات خود به‌عنوان طبقه متوسط تعریف شوند، دچار کاهش دستمزد و حتی فقر بودند. در تحقیقی در 2010، کسانی که مدرک تحصیلی بالا داشتند یک پنجم کسانی را که «فقیر» (Poor) یا «نابرخوردار» (disadvantaged) شناخته می‌شدند، تشکیل می‌دادند. این بخش‌های «طبقه متوسط» در حال پرولتریزه شدن بودند، حتی به موازات آنکه پرولتاریای سابق خود را به‌عنوان «طبقه متوسط» بازتعریف می‌کرد.

این‌کتاب با 232 صفحه، شمارگان 500 نسخه و قیمت 90 هزار تومان منتشر شده است.