رویای خودکفایی گوشت قرمز تا 3 سال آینده محقق میشود

براساس آمار فائو ایران چهارمین تولیدکننده دام سبک در دنیا محسوب میشود که با واردات دام پایه پروار و ایجاد زنجیره ظرف 3 سال آینده میتوان به خودکفایی رسید.
باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - براساس آمار سالانه یک میلیون تا یک میلیون و 100 هزارتن گوشت قرمز مورد نیاز کشور است که سال گذشته 930 هزارتن گوشت در کشور تولید شد که این امر بیانگر آن است که در تامین 90 درصد گوشت مورد نیاز خودکفا هستیم.
اخیرا غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی در یک برنامه تلویزیونی گفت: در حال حاضر قسمتی از تامین گوشت از طریق واردات انجام می شود که با ایجاد تسهیلاتی برای واردکردن دامپایه پروار بدنبال آن هستیم تا ظرف 3 سال آینده در تولید گوشت خودکفا شویم.
نوری گفت: در راستای برنامه خودکفایی و کاهش واردات تسهیلاتی برای واردات دام سبک، سنگین و دامهای پای پروار فراهم میکنیم که زنجیره تولید در داخل کشور شکل گیرد تا بهتدریج در 3 سال آینده به خودکفایی دست یابیم.
طبق آمار گمرک سال گذشته 228 هزارتن گوشت با ارزش یک میلیارد و 300 میلیون دلار به منظور تنظیم بازار وارد شد که متاسفانه در طول سال شاهد نابه سامانی و التهاب بازار بودیم که به همین خاطر بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار گوشت اذعانمیکنند که دولت به جای واردات گوشت و حمایت از تولیدکننده خارجی، اگر همین میزان ارز را به حمایت از تولید داخل اختصاص دهد، علاوه بر تامین 100 درصدی گوشت کشور قادر به تنظیم بازار با نرخ گوشت وارداتی هستیم.
خودکفایی گوشت قرمز منوط به احیای پرواربندها
منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام گفت: طبق آمار سالانه 920 تا 930 هزارتن گوشت قرمز در کشور تولید می شود، درحالیکه نیاز کشور یک میلیون و 100 تا یک میلیون و 200 هزارتن است که براین اساس بخشی از نیاز کشور از طریث واردات تامین می شود.
به گفته وی، در دهه 90 باید به خودکفایی تولید گوشت قرمز می رسیدیم که بدلیل بی توجهی به بخش پروار موجب شد تا این سیاست مهم به تاخیر بیفتد. هرچند زیرساخت های خوبی برای پرواربندی دام سبک و سنگین در اکثر استان ها احداث شد.
پوریان ادامه داد: اوایل دهه 90 تا 97 صادرات خوبی بدلیل رشد پرواربندی های تولیدداشتیم، اما بدلیل تحولاتی که اتفاق افتاد صنعت پرواربندی کوچک شد و حمایت باید از پرواربند شکل بگیرد که در نهایت تولید پرواربندی کوچک شد.
رئیس شورای تامین کنندگان دام افزود: اگر پروارندها مجدد فعال شود، تولید از نظر کمی و کیفی سرعت می گیرد، حال پرواربندها مجدد باید احیا کنیم.
وی خودکفایی گوشت قرمز را منوط به احیای پرواربندها اعلام کرد و گفت: در ظرف کمتر از 3 سال رشد قابل توجهی در تامین گوشت خواهیم داشت. اکنون بیشتر کشورهای صادرکننده گوشت در بخش پروار تقویت شدند که متاسفانه طی سال های اخیر توجهی به این موضوع نشد، درحالیکه توجه به این موضوع منجر به رشد قابل توجهی تولید گوشت خواهد شدبه طوریکه علاوه بر تامین بازار داخل، صادرکننده خواهیم بود.
به گفته پوریان، خودکفایی گوشت قرمز ارتباط مستقیمی با صنعت پرواربندی در کشور دارد که صنعت پرواربندی گوساله و گوسفند طی سه سال اخیر بدلیل نبود نقدینگی لازم با مشکلاتی روبرو بوده است و بعضا با خروج سرمایه در این بخش روبروست که برای بازگرداندن سرمایه باید صنعت پرواربندی را مجدد به حالت اولیه برگردانیم و سیاست گذاری مناسب داشته باشیم.
رئیس شورای تامین کنندگان دام گفت: پرواربند حلقه واسط بین دامدار و بازار است که اکنون حالت مستقیمی بین دامدار و بازار ایجاد شده بی آنکه پرواربندی زیادی شکل بگیرد. درحالیکه اگر به زیرساخت پرواربندها در کشور توجه شود، حرف برای گفتن زیاد خواهیم داشت به طوریکه علاوه بر تامین نیاز بازار، صادرکننده خواهیم بود، کمااینکه در ابتدای دهه 90 علاوه بر تاپین سطح کشور، صادرات داشتیم.
10 درصد کسری کشور از طریق واردات تامین می شود
در ادامه جواد آزاد نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون جمعیت دام سبک 70 میلیون راس و دام سنگین 8 میلیون راس اعلام کرد و افزود: با توجه به وضعیت مطلوب دام کمبودی در عرضه نداریم.
وی با بیان اینکه پتانسیل خودکفایی گوشت قرمز در کشور وجود دارد، گفت: بنابر آمار سال گذشته 930 هزارتن گوشت در کشور تولید شد که براین اساس 85 تا 90 درصد نیاز کشور در داخل تولید شد و به رغم مازاد دامسنگین، بیش از یکمیلیارد و 200 میلیون دلار واردات انجام شد، درحالیکه مابه التفاوت ارزی این رقم 50 همت است که اگر به تولید داخل اختصاص یابد، نیازی به واردات نداریم.
آزاد با بیان اینکه مافیای واردات بدنبال واردات گوشت هستند، اظهار کرد: اگر دولت برای تنظیم بازار بدنبال واردات است در مقابل باید اجازه صادرات بدهد، کمااینکه در شرایط کنونی با انباشتگی دام سنگین، صادرکننده خواهیم بود و با حمایت و پشتیبانی صادرکننده دام سبک خواهیم شد.
وی با بیان اینکه پتانسیل خودکفایی گوشت قرمز در کشور وجود دارد، گفت: با حمایت دولت از تولید داخل، امکان تامین 10 درصد کسری نیاز کشور وجود دارد.
براساس آمار فائو ایران چهارمین تولیدکننده دام سبک در دنیاست که این امر نشان دهنده جایگاه مهم ایران در صنعت دامپروری و پتانسیل بالای این کشور است که با برنامه ریزی مناسب و استفاده بهینه از منابع امکان ارتقای این جایگاه وجود دارد.