دوشنبه 5 آذر 1403

رویکرد صنعت دامپروری باید به سوی پرورش دام بومی تغییر کند / اجرای دامپروری علمی، نیازمند اختصاص بودجه آموزشی است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
رویکرد صنعت دامپروری باید به سوی پرورش دام بومی تغییر کند / اجرای دامپروری علمی، نیازمند اختصاص بودجه آموزشی است

حسن علمی گفت: در شرایطی که کشور با کاهش بارندگی و خشکسالی مواجه شده است، از این پس، صنعت دامپروری کشور باید از پرورش و نگهداری دام های سبک و سنگین وارداتی به سوی پرورش و نگهداری دام های بومی هدایت شود و تغییر مسیر دهد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ حسن علمی، محقق موسسه تحقیقات علوم دامی کشور ومحقق علوم دام مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی در گفت و گو با خبرنگار عصراترک اظهار کرد: صنعت دامپروری کشور از 40 سال قبل به سوی صنعت مونتاژ هدایت شد و حرکت کرد.

علمی گفت: از سال 62، تعداد زیادی گاو هلشتاین از فرانسه به ایران وارد شد که این دام های سنگین وارداتی، بسیار آب طلب و لوکس هستند و دام لوکس، غذای لوکس می خواهد همچنین تهیه غذای لوکس نیز آب زیاد می خواهد.

وی افزود: این در حالی است که میزان بارندگی های سالانه کشور حتی از کشورهای همجوار نیز کمتر است.

این محقق همچنین به واردات بز سانن به کشور نیز اشاره و عنوان کرد: پرورش و تکثیر این نوع دام نیز شکست خورد، هرچند که هشدار داده بودم واردات این دام به کشور اشتباه است.

وی در ادامه با تاکید بر این نکته که اشتباه را باید اصلاح کرد، گفت: رویکرد صنعت دامپروری کشور باید به سوی پرورش و تکثیر دام سبک و سنگین بومی هدایت شود.

علمی بابیان اینکه در کشور بجای پرورش و نگهداری گاوهای وارداتی از جمله گاو هلشتاین، گاوهای بومی نگهداری شوند، افزود: میزان خوراک مصرفی گاوهای بومی یک دهم میزان خوراک مصرفی گاوهای وارداتی است.

وی اذعان کرد: در این شرایط کم بارشی و خشکسالی بهره گیری از این روش منطقی است، هر چند که میزان شیر دهی گاو هلشتاین روزانه 60 کیلو و میزان شیردهی گاو بومی نیز 30 کیلو باشد.

محقق علوم دام مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی خاطر نشان کرد: سال ها است که دام سبک افشاری که به استان خراسان شمالی وارد شده است، این در حالی است که میزان مصرف خوراک این دام از میزان مصرف خوراک دام گوسفندی کردی که دام سبک بومی این استان است، بیشتر است.

وی تصریح کرد: واردات دام های سنگین و سبک به صنعت دامپروری کشور آزمون و خطایی بود که به صنعت دامپروری ضربه سنگینی زد و سرمایه های مالی بسیاری را بر باد داد.

علمی اذعان کرد: پرورش و تکثیر دام های بومی اجتناب ناپذیر است.

وی در بخش دیگری از سخن خود درباره کشتار دام های مولد به علت بروز خشکسالی و تامین سخت خوراک برای دام ها نیز اظهار کرد: به طور مسلم در یک آینده نزدیک صنعت دامپروری کشور با مشکل کمبود دام و به دنبال آن، کمبود گوشت قرمز، کاهش ذخایر ژنتیکی دامی، کاهش تنوع ژنتیکی برای تلاقی جمعیت دامی، مواجه با نقص های ژنتیکی در دام ها همچنین شیوع بیشتر بیماری های دامی روبرو خواهد شد.

این محقق گفت: صنعت دامپروری کشور در این شرایط کنونی باید مسیر خود را تغییر دهد و رفتار واقع بینانه ای را در پیش بگیرد.

وی به اجرای طرح زنجیره تولید گوشت قرمز مبتنی بر دستورالعمل کاهش ضریب تبدیل خوراک دام به گوشت اشاره و عنوان کرد: این طرح باید در واحدهای دام سبک و سنگین کشور اجرایی شود.

علمی درباره اجرای این طرح گفت: در سال 95، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی در همکاری با اداره کل امور عشایری استان این طرح را در واحدهای دامی عشایر استان به صورت پایلوت اجرایی کرد که نتایج موفقیت آمیزی داشت.

وی درباره نتایج موفقیت آمیز این طرح در خراسان شمالی عنوان کرد: با فرمول نویسی انجام شده برای دام سبک، ضریب تبدیل خوراک دام از 11 کیلو به پنج و نیم کیلو تا شش کیلو کاهش یافت.

محقق علوم دام مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی افزود: طول مدت پروار بندی گوسفند از هفت ماه به سه ماه، طول مدت شیرخوارگی بره از پنج ماه به دو ماه، تلفات بره از هشت درصد به یک درصد کاهش یافتند همچنین تعداد بره گیری از 100 میش به 135 بره رسید.

وی همچنین خاطرنشان کرد: در راستای اجرای این طرح، تغذیه دام سبک از گیاه خارشتر انجام و جایگزین خوراک یونجه شد.

علمی افزود: مصرف خارشتر موجب کاهش مصرف 40 درصدی در مصرف یونجه شده است و کاهش عملکرد در دام سبک را نیز به همراه نداشته است.

وی درباره اجرای این طرح در دام سنگین نیز اظهار کرد: با فرمول نویسی در تغذیه دام سنگین استان نیز میزان مصرف خوراک هر دام سنگین تا 10 درصد کاهش یافت درحالیکه میزان تولید شیر هر دام سنگین تا 20 درصد افزایش یافته است.

محقق علوم دام مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی خاطر نشان کرد: این امر در واحد گاوداری صنعتی شرکت آستان قدس در شهرستان اسفراین اجرایی شد که نتیجه موفقیت آمیزی داشت.

وی توصیه کرد: صنعت دامپروری کشور باید به سوی استفاده و بکارگیری روش علمی اشاره شده همچنین مدیریت پرورش دام برود.

با این وجود، علمی تصریح کرد: هدایت دامداران برای بهره گیری از روش های علمی نیازمند ارائه آموزش های ترویجی به آنان است.

وی گفت: در خراسان شمالی 31 مرکز جهاد کشاورزی فعال است که تعداد محقق معین علوم دامی در استان فقط یک نفر است که آن نیز خود بنده هستم.

این محقق افزود: بنده به تنهایی نمی توانم پاسخگوی تمامی دامداران استان در این 31 مرکز باشم.

وی تصریح کرد: آموزش دامداران نیازمند جذب نیروهای کارشناس است که دولت برای تامین این ضرورت باید بودجه اختصاص دهد.

محقق علوم دام مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی خاطر نشان کرد: بنده در حال حاضر در خراسان شمالی برای پیشبرد آموزش علمی دامداران در حال آموزش 13 نیرو به عنوان راهبر شغلی هستم.

علمی گفت: در شرایط کنونی باید راهبر شغلی تربیت کنیم و آموزش دهیم تا بتوانیم بهره وری در واحدهای دامی را افزایش دهیم.

انتهای پیام / قهرمانی